Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
znaczy jeśli chcę się zdecydować na obcięcie w pionie poziomego zdjęcia, to muszę wejść do okna opcji danego narzędzia, zaznaczyć "proporcjonalnie" i z ręki wpisać wymiary zdjęcia zamieniając długości boków. W PS na pasku znajduje się check box, którym wykonujesz to trudne zadanie w 1/10 sekundy.
W gimpie też. Od razu mam wpisany fixed aspect ratio, nic nie muszę z ręki wpisywać, tylko skaluję myszą.

nic nie zmieniałem i nie kombinowałem. Zdjęcie otwiera mi się z zaznaczoną miniaturką wklejoną w LG rogu. Jak daje narzędzia transformujące to widzę, że zmienia się ta miniaturka, a nie zdjęcie. Np. przy obracaniu fotka mi się jeszcze nie obróciła i to powoduje mega frustrację. Szukałem wyjaśnienia tego stanu rzeczy ale helpa nie ma, w sieci do tej wersji też jeszcze trudno coś znaleźć, a żaden tutorial nic o tym nie wspomina.
Ha, chyba masz dwie warstwy w pliku - jakaś miniaturka podglądowa i właściwe zdjęcie.

Ale dyskusji nie podlega fakt, że pomijając nawet same możliwości, w GIMPie aby zrobić prostą rzecz trzeba zdecydowanie więcej manipulacji niż w PS.
Podobne mam wrażenie, jak uruchomię PS... Do tego jeszcze mi cały pulpit nie wiadomo po co zajmuje...

Z tłumaczeniem to prawda... Praktycznie każdy projekt potrzebuje lepszej lokalizacji... Dlatego używam całego softu po angielsku i problem z głowy.