Nie całe okienka, tylko ich zawartość. Brak strzałki nie przeszkadza - łapiesz za nazwę okna - ale tą już w oknie i ciągniesz do innego okna - powinna się zadokować.
Co? Wszystko można zrobić samą myszką. Skróty klawiszowe to tylko skróty. Każda opcja jest w menu.nie da się tego chyba sprawnie obsługiwać samą myszką, zaczynając od prymitywnego cropa![]()
Co do skrótów - masz rację, namieszałem. Poprawnie to w preferences, input devices, będzie tam aktywny kontroler "mouse wheel" i tam dopisujesz mu zadanie.
Bo gimp ma tylko 8bitów, nikt tego nie ukrywa...no tak ale otworzy sie w 8 bitach..
Klikasz "file"->"dialogs" i otwierasz, co potrzeba.
Zdradzę Ci sekret. W PS się nie da pracować. Nie mam pojęcia kto i jak na tym pracuje. Chyba masochiści. ;-)Poległem, nie mam pojęcia kto i jak na tym pracuje. Chyba masochiści.
Nie rozumiem, jak by to inaczej miało wyglądać.Aby wykonać tak trywialne zadanie jak wykadrowanie z wyprostowaniem muszę użyć dwóch narzędzi osobno,
Znaczy co?nie mogę sobie w prosty sposób zaznaczyć proporcji ani zamieniać H-V
Co? Obrót normalnie obraca zdjęcie. W opcjach obrotu można wyłączyć podgląd, jakby ktoś chciał. Nie wiem o jakiej miniaturce w ogóle mówisz.do tego obrót zamiast zmieniać zdjęcie manipuluje jakąś kretyńską miniaturką w LG, której nie mogę się pozbyć.
To samo mogę powiedzieć o PS.Nie udało mi się, mimo 20 prób na dwóch plikach i sięgnięcia do dwóch poradników w sieci. Ten program to epoka jaskiniowa, zero poręczności, brak intuicyjności, brak elastyczności, brak konsekwencji.
Dzięki temu masz małą paczkę do ściągania... Ale zgoda, mogliby robić lepsze paczki. Co do słów - nie wiem o jakich pojęciach mówisz...Oczywiście sięgam po pomoc - NIE MA! Zainstaluj sobie chłopie sam na piechotę. Szukam, i jest ale tylko po inszemu. Angielski stosuję intensywnie na co dzień w pracy, ale pojęcia rodem z Linuksa i konsoli tłumaczę nawet z polskiego na nasz, więc znowu utrudnienie.
Nie kumam - masz albo ikonkę, albo możesz z menu narzędzia wybrać tekstowo. Jak niby by miało być? A z domyślaniem się nie kumam, ma się domyślić, jak chcesz wyciąć? Przecież i tak musisz myszą zaznaczyć.Znalazłem w poradniku - narzędzie skalpel. Ale u mnie nie ma "skalpela", jest rysuneczek podpisany narzędzie kadrowania. OK, domyślam się, próbuję zaznaczyć - problem kolejny - trzeba trafić w zdjęcie, bo się nie domyśla.
Nie masz podać, a możesz podać. Możesz robić mychą, jak wolisz.i pojawia się okno dialogowe gdzie mam podać wartość kąta! Kurde, ja chcę obrócić o tyle ile mam krzywo, a nie o 2 stopnie i 10 minut.