Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: Gimp 2.4

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    A tu przyznam się, że mnie zdziwiłeś. Mi działał dobrze przy obrabianiu zdjęć z 300d na 256MB ramu (win)... Wszystkie skalowania, obroty w miarę płynnie. A już na moim Athlonie64 + 1gb ramu to całkiem śmiga. Większość ramu jest wolna... Jak widziałem, ile zasobów zasysa PS, to jednak jest to kolosalna różnica. Z Metusem robiłem kiedyś projekty w PS i na jego szybszym laptopie nie działało to lepiej niż mój gimp.
    mam C2D E6750 i 2 giga DDR2 na 800Mhz, karta GF8600.
    kiedy daję podgląd efektu, lub wykonuję na przykład obcinanie lub obrót zdjęcia, levelsy itd. zdjęcie aplikuje efekt liniami od góry do dołu w ciągu mniej więcej 2 sekund. Czyli tragedia. W PS natychmiast.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przedziwne. Może ma domyślnie ustawione bardzo mało pamięci? Pracuje procesorem czy dyskiem?

Masz najnowszą wersję, może jakieś bugi? Jak zaczynaliśmy ten wątek to nie było jeszcze finalnej pod windows. Teraz aktualna jest GIMP 2.4.1 + GTK+ 2.12.1.

Przyznam, że na windowsie nie sprawdzałem chyba nic od 2.3.10 - ale w tych wersjach było ok.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Kraków

Domyślnie

przydzielone mam do 1,5 giga ramu dla gimpa
    ktoś jeszcze ma podobny problem pod windę (xp home)

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Hehe, mam prostszą metodę - nie instaluję tłumaczenia - poprzednie wersje zawsze pytały o to. Zawsze można też pokasować odpowiednie pliki - pewnie pl.gpo

Przy moim sposobie należy pamiętać, że LANG działa również na inne programy oparte na GTK, więc jak ktoś nie chce ich mieć po angielsku, to trzeba dynamicznie zmieniać przed uruchomieniem GIMPa (np. z .bat).

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    mam C2D E6750 i 2 giga DDR2 na 800Mhz, karta GF8600.
    kiedy daję podgląd efektu, lub wykonuję na przykład obcinanie lub obrót zdjęcia, levelsy itd. zdjęcie aplikuje efekt liniami od góry do dołu w ciągu mniej więcej 2 sekund. Czyli tragedia. W PS natychmiast.
    U mnie przy takich czynnościach widać jak jest przerysowywane zdjęcie, ale dzieje się to dość szybko (C2D 2 Ghz, 2 GB RAM).
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    przydzielone mam do 1,5 giga ramu dla gimpa
    ktoś jeszcze ma podobny problem pod windę (xp home)
    Ja mam bardzo podobnie. NIe da się pracować. Też 2gb ramu i dual core 1.8.

btw. to samo miałem w poprzednich wersjach ... :/

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Sprawdziłem na jakimś kompie windowsowym z athlonem64 i 1gb ramu i rzeczywiście jakoś marnie to wygląda. Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jest U siebie widzę przerysowywanie, ale przy levelsach trwa to mniej niż pół sekundy. Nawet sampel z 1ds mk3 nie przerysowuje się tak długo.

Obrót zdjęcia u mnie jest całkiem płynny. Sampel z jedynki trochę się tnie, ale i tak wynik jest rysowany w ułamku sekundy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jest
    Albo, że build po win32 jeszcze nie jest do końca zoptymalizowany w starszych wersjach było lepiej pod tym względem. Nie mówiąc już o programach napisanych natywnie pod win32.

Trochę off-topic, ale moim subiektywnym zdaniem, z programów które używam do obróbki zdjęć pod Windowsem to Picasa2 rulez jeśli chodzi o szybkość.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Gimp2

Witam

Czy mogę prosić o wyjasnienie tego zagadnienia. otóż w Gimpie kiedy zapisuje pliczek często pojawia mi się komunika, że musze najpierw zrobić eksport a następnie mam do ustawienia kompresje, I własnie pytanie dotyczy tej kompresji, domyslnie ustawili ja na 85 i czy jak zejdę ponizej tej wartości to czy zdjęcie będzie miało lepszą jakość? Czy lepiej jest ustawić maximum czyli 100 ?

dzieki za odpowiedź
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    musze najpierw zrobić eksport a następnie mam do ustawienia kompresje
    Eksport musisz robić jak np. pracujesz na warstwach, a chcesz zapisać do formatu bez warstw (np. JPEG) albo gdy masz przezroczystość, a chcesz zapisać do formatu nieobsługującego tej opcji.
    Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    I własnie pytanie dotyczy tej kompresji, domyslnie ustawili ja na 85 i czy jak zejdę ponizej tej wartości to czy zdjęcie będzie miało lepszą jakość? Czy lepiej jest ustawić maximum czyli 100 ?
    Mniejsza wartość = mniejszy plik i gorsza jakość, większa wartość = większy plik i lepsza jakość.

W oknie zapisu masz opcję podglądu, zaznacz ją i machając suwakiem obserwuj swoje zdjęcie. Jak stwierdzisz, że jakość jest zadowalająca, to możesz zwiększać kompresję (zmniejszać wartość suwakiem).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Miasto
    Kraków

Domyślnie

problem polega na tym, że spłaszczasz obraz a on dalej każe je eksportować..

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów