Przedziwne. Może ma domyślnie ustawione bardzo mało pamięci? Pracuje procesorem czy dyskiem?
Masz najnowszą wersję, może jakieś bugi? Jak zaczynaliśmy ten wątek to nie było jeszcze finalnej pod windows. Teraz aktualna jest GIMP 2.4.1 + GTK+ 2.12.1.
Przyznam, że na windowsie nie sprawdzałem chyba nic od 2.3.10 - ale w tych wersjach było ok.
przydzielone mam do 1,5 giga ramu dla gimpa
ktoś jeszcze ma podobny problem pod windę (xp home)
Przy moim sposobie należy pamiętać, że LANG działa również na inne programy oparte na GTK, więc jak ktoś nie chce ich mieć po angielsku, to trzeba dynamicznie zmieniać przed uruchomieniem GIMPa (np. z .bat).
U mnie przy takich czynnościach widać jak jest przerysowywane zdjęcie, ale dzieje się to dość szybko (C2D 2 Ghz, 2 GB RAM).
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Sprawdziłem na jakimś kompie windowsowym z athlonem64 i 1gb ramu i rzeczywiście jakoś marnie to wygląda. Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jestU siebie widzę przerysowywanie, ale przy levelsach trwa to mniej niż pół sekundy. Nawet sampel z 1ds mk3 nie przerysowuje się tak długo.
Obrót zdjęcia u mnie jest całkiem płynny. Sampel z jedynki trochę się tnie, ale i tak wynik jest rysowany w ułamku sekundy.
Albo, że build po win32 jeszcze nie jest do końca zoptymalizowanyw starszych wersjach było lepiej pod tym względem. Nie mówiąc już o programach napisanych natywnie pod win32.
Trochę off-topic, ale moim subiektywnym zdaniem, z programów które używam do obróbki zdjęć pod Windowsem to Picasa2 rulez jeśli chodzi o szybkość.
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Witam
Czy mogę prosić o wyjasnienie tego zagadnienia. otóż w Gimpie kiedy zapisuje pliczek często pojawia mi się komunika, że musze najpierw zrobić eksport a następnie mam do ustawienia kompresje, I własnie pytanie dotyczy tej kompresji, domyslnie ustawili ja na 85 i czy jak zejdę ponizej tej wartości to czy zdjęcie będzie miało lepszą jakość? Czy lepiej jest ustawić maximum czyli 100 ?
dzieki za odpowiedź
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Eksport musisz robić jak np. pracujesz na warstwach, a chcesz zapisać do formatu bez warstw (np. JPEG) albo gdy masz przezroczystość, a chcesz zapisać do formatu nieobsługującego tej opcji.
Mniejsza wartość = mniejszy plik i gorsza jakość, większa wartość = większy plik i lepsza jakość.
W oknie zapisu masz opcję podglądu, zaznacz ją i machając suwakiem obserwuj swoje zdjęcie. Jak stwierdzisz, że jakość jest zadowalająca, to możesz zwiększać kompresję (zmniejszać wartość suwakiem).
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
problem polega na tym, że spłaszczasz obraz a on dalej każe je eksportować..