Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Gimp 2.4

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    I nie, ciagle nie ma 16-bitowego koloru, ani interfejsu MDI Ciekaw jestem w jakim kierunku teraz pójdzie rozwój.
    Co to jest MDI?

Ja bym sobie życzył:
    - podglądu nie tylko pozycji kursora, ale i koloru pod kursorem - najchętniej jak w fotoszopie czyli jednocześnie ze dwa wybrane modele koloru (rgb/cmyk/lab)
    - cmyk i lab
    - działającego healing brusha i podobnych maziajów (patch tool)
    - warstw korygujących
    - i tego wszystkiego co w fotoszopie jest przydatne, a jeszcze nie umiem używać

Dopiero zaczyna

Domyślnie

MDI - Multi Document Interface

Więcej pod adresem http://en.wikipedia.org/wiki/Multipl...ment_interface

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Co to jest MDI?
    No dobra, może źle powiedziałem - "ma" i to wręcz taki ekstremalny ;-) Ludzie przyzwyczajeni do PS często narzekają na Gimpa, że ma wszystko w osobnych okienkach, zamiast jednego dużego okna aplikacji a w nim dopiero okienek z obrazkami, toolbarów etc. ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podeślijcie jakiegoś linka z instalką pod linuxa.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Taki średni ten Gimp na windzie. Rzęzi niestety strasznie. Na Dual Core z 2GB ramu, widać jak rysuje zdjęcie (z góry na dół). Bardziej skomplikowane zaznaczenia to jakiś koszmar :E

Ja chyba jednak wydam te parę stów na PSE6. Może na X'ach chodziłoby to lepiej, ale jakoś nie mogę się zdecydować do przesiadki na laptopie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Ja bym sobie życzył:
    - podglądu nie tylko pozycji kursora, ale i koloru pod kursorem - najchętniej jak w fotoszopie czyli jednocześnie ze dwa wybrane modele koloru (rgb/cmyk/lab)
    Już od dawna jest Otwierasz "Dialog -> Pointer" i dokujesz go sobie gdzie chcesz. RGB, CMYK, HSV.

- działającego healing brusha i podobnych maziajów (patch tool)
    Hm, ostatnio HB działa całkiem nieźle chyba? Choć rzeczywiście jakiś bugi jeszcze ma... Jeszcze history brush by się przydał. Konieczny nie jest, bo zawsze można to obejść, ale czasem przyspieszyłby pracę.

- warstw korygujących
    True.

Za to 16 bitów mi nie trzeba. W sumie niewiele więcej mi trzeba Może jakieś odszumianie w zestawie?

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Taki średni ten Gimp na windzie. Rzęzi niestety strasznie. Na Dual Core z 2GB ramu, widać jak rysuje zdjęcie (z góry na dół). Bardziej skomplikowane zaznaczenia to jakiś koszmar :E
    Bardzo dziwne, może jakiś nędzny build się trafił. Mi na starym laptopie z 256MB ramu i celeronem chodził sprawnie (zdjęcia z 300d). Na paru innych komputerach z win też odpalałem i nie zauważyłem czegoś takiego...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Już od dawna jest Otwierasz "Dialog -> Pointer" i dokujesz go sobie gdzie chcesz. RGB, CMYK, HSV.
    O, faktycznie.
    Tylko cmyk się jakoś wybitnie dziwnie zachowuje. Prawie nigdzie w obrazku nie ma cyjanu (-:
    Aa.... da się ustawić próbkowanie większe niż 1x1 px? W ps można 3x3 i 5x5 chyba.
    Hm, ostatnio HB działa całkiem nieźle chyba? Choć rzeczywiście jakiś bugi jeszcze ma.
    Moim zdaniem działa źle. Nieprzewidywalnie i wolno.
    Za to 16 bitów mi nie trzeba. W sumie niewiele więcej mi trzeba
    Czasami warto włączyć na czas samej obróbki. Tj otwierasz 8bit, przemieniasz, kombinujesz, kręcisz, suwasz i przemieniasz z powrotem. Tym bardziej by się przydało, jako że nie ma warstw korygujących. Nie zawsze od razu poprawnie ustawię krzywe.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przyznam, że ciekawość skłoniła mnie do sięgnięcia po to narzędzie. Tylko 14MB!
    Ale jak otwarłem to załamka. Zapewne ma to nawet spore możliwości, ale interfejs jest tak okrutny, że chyba to zostawię w spokoju. Czy ktoś kto się zna, potrafi mi powiedzieć czy można ustawić to tak, aby mieć JEDNO okno z zadokowanymi okienkami, a nie trzy i bawić się w poszukiwanie narzędziownika na pulpicie, czy można ustawić powiększenie kółkiem myszki i czy to obsługuje akcje i pluginy ( i czy są jakieś dostępne w stylu odszumianie, wyostrzanie itp). Bez tego nie zanurzę sie w te odmęty linuksowej filozofi konsolowej :/

BTW, to że nie otworzę tym ani RAWa ani PSD to jednak porażka..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

jest jakas nakładka zeby otwieralo sie w MDI. Chyba Gimpshop

pozdrawiam
    ___
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Czy ktoś kto się zna, potrafi mi powiedzieć czy można ustawić to tak, aby mieć JEDNO okno z zadokowanymi okienkami, a nie trzy i bawić się w poszukiwanie narzędziownika na pulpicie
    Okno z narzędziami zawsze jest osobno, ale możesz do niego wszystkie inne okna przydokować (poza samym obrazkiem).
    czy można ustawić powiększenie kółkiem myszki
    Jasne - wchodzisz "keyboard shortcuts" w menu "file" i podpinasz kółko pod co tylko chcesz. Ja np. skaluje brusha kółkiem.

czy to obsługuje akcje i pluginy ( i czy są jakieś dostępne w stylu odszumianie, wyostrzanie itp).
    Akcje fotoszpowe nie, ale ma swoje akcje - skrypty script-fu (nie wiem dokładnie, nie robiłem). Pluginów ma sporo out-of-the-box - wyostrzanie oczywiście też. Odszumianie jest chyba marne, ale zawsze można osobno w neat image.

Bez tego nie zanurzę sie w te odmęty linuksowej filozofi konsolowej :/
    Jakiej konsolowej? Przecież to narzędzie w pełni graficzne.

BTW, to że nie otworzę tym ani RAWa ani PSD to jednak porażka..
    Rawa otworzysz - plugin nazywa się ufraw i można go sciągnąć z ufraw.sf.net. PSD z tego co widzę, to też jest na liście obslugiwanych formatów.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów