dobra coś postaram się dzisiaj wrzucić
dobra coś postaram się dzisiaj wrzucić
Oto przykładowe zdjęcie
format 800x600px zeby sie dlugo nie ładowało i link do full size.
ORYGINAŁ
File Name
IMG_1000.JPG
Camera Model Name
Canon EOS 300D DIGITAL
Shooting Date/Time
2005-04-03 12:47:42
Shooting Mode
Shutter Speed Priority AE
Tv( Shutter Speed )
1/50
Av( Aperture Value )
14
Metering Mode
Evaluative
Exposure Compensation
0
ISO Speed
100
Lens
18.0 - 55.0mm
Focal Length
18.0mm
Image Size
3072x2048
Image Quality
Fine
Flash
Off
White Balance
Auto
AF Mode
AI Focus AF
Parameters
Contrast +1
Sharpness +1
Color saturation +1
Color tone +1
Color Space
sRGB
To ma byc ostre czy nieostre?
Jesli to ma byc nieostre to ratuja Cie glownie staloogniskowe eLkiTakie sa dslr'y... Takie lekko miekkie zdjecia produkuja. Chociaz fakt ze temu do lekko miekkiego jeszcze troche brakuje, to jednak bedzie z niego cos w miare... zwlaszcza po lekkim podostrzeniu i wrzuceniu na papier. Przepusc to zdjecie przez filtr unsharp mask... Napewno mu nieco pomoze. Pozatym chcesz to zdjecie defaultowo ogladac w takim rozmiarze? Wez zrob sobie odbitke. Nawet i a4. Albo zmniejsz do 30% z wyostrzaniem. Rozciag histogram... Mozesz popracowac nad kolorem...
Zrobiles to zdjecie jak z kompakta. Wyglada na nieco poruszone... Z takim czasem da sie to zrobic i tak to czesto wyglada. Pozatym f14 i 1/50? Kit przy f14 to juz zaczyna tracic. Pozatym czemu ISO 100? Mozna bylo 400 i 1/200.
Nieee... zapomnij... Lustrem sie nie robi zdjec gdzie wszystko jest ostre w kadrze od muchy 10cm przed obiektywem do samochodow 2km od aparatu. Dla mnie to bezsens. Niewiadomo nawet gdzie szukac tego co mialo byc ostre... Na co tam ustawiales ostrosc? Na co mam zwrocic uwage na tym zdjeciu? Bleee... Nie podoba mi sie taki styl. Jesli chodzi o rezultat i czy to ostre to jest ok w miare, ale sposob robienia zdjecia dyskwalifikuje i dlatego tez efekt taki troche mierny...
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 11-04-2005 o 19:45
...
Chyba jednak poruszyłeś to zdjęcie, nigdzie nie ma ostrości.
Mi się udawało poruszyć zdjęcia przy takich czasach, miałem manierę ruszania aparatem podczas naciskania spustu migawki.
A pozwoliłem sobie trochę poprawić Twoje zdjęcie, oczywiście trochę przegiąłem z USM-em![]()
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Teraz bym sobie reke dal obciac ze to kompaktem bylo![]()
...
A na serio bez zartow to dslr to taki aparat gdzie nie dostajesz zdjecia gotowego do pokazania... Pewne operacje jak USM usm czy jakis autolevels to tam sie zwykle pakuje mechanicznie zaraz po zgraniu fotek... Gotowce z aparatu wygladaja nedznie... Wtedy kazda nawet niezla eLka wygladac bedzie "nie za bardzo".
Dwa nedzne przyklady... Niestety nie mam nic lepszego narazie... Zreszta to "po" to jest ledwo ruszone...
http://kuchatek.republika.pl/przed.jpg
http://kuchatek.republika.pl/po.jpg
...
kuchatek - może i masz rację, że zdjęcia prosto z 300D się nie nadają do pokazania, ale moim zdaniem jest to też częśiowo wina obiektywu.
Poza tym przecież nie będę robił zdjęć tylko na F8-11 - najlepiej wtedy wychodzi KITowi - A I TAK POZOSTAWIA TO WIEEEELE DO ŻYCZENIA, na F5.6 i tym samym czasie i innych ustawieniach też zrobiłem i zdjęcie to wygląda tak samo pod względem ostrości. Warunki oświetleniowe były świetne, samo południe i chciałem robić na ISO 100.
Kuchatek - mogłeś zamiast tego zdjęcia pokazać kilka zróżnicowanych, najostrzejszych jakie Ci wyszły + ustawienia
PS. Obiektyw jest ciemny, jak nie szumy przy ISO 800, to przesłona zła - np. 5.6, nie można zrobić bardzo często łądnego zdjęcia na ISO 200/400 i przy F8, bo warunki oświetleniowe są za słabe, a statyw nie wchodzi w grę, bo obiekty nie mogą być rozmazane - czasy muszą być krótkie.
PS2. Przypomnę, że to są testy z aparatu mojego taty, ja kupuję pod koniec tego miesiąca raczej 350D i tego Tamrona 24-75 f2.8 zamiast KITa i myślę, że napewno będę bardziej zadowolony z niego.
Ostatnio edytowane przez herbatniczek ; 11-04-2005 o 20:34
Ja doskonale wiem ze to trzysetka.
Mi chodzi o to ze trzysetka z kit'em to nie kompakcik gdzie jpg wychodzi odrazu idealnie przeostrzone jak zyletka z wyjaranymi kolorami.
DSLR to nie tylko przycelowac i przywalic... Do naprawde swietnych rezultatow to dopiero po wyzwoleniu migawki i zgraniu na kompa czesto trzeba wlozyc pare godzin. Nawet jesli ta praca to czysta mechaniczna klikanka "usm, autolevels, save", to tez wypada to zrobic.
...
Pozatym narzekasz na oswietlenie... czemu rozbujales sie na tym zdjeciu do f14 jak mozna je bylo zrobic na f8 albo na f11? Czas byl by zdecydowanie korzystniejszy, mozliwosc poruszenia zdecydowanie mniejsza...
Narzekasz na ostrosc to powtarzaj ujecia... Zrob 3 zdjecia zamiast jednego celujac na rozne kontrastowe miejsca tak aby aparat zlapal ostrosc i wybierz najostrzejsze... Bywa ze to pierwsze jest nietrafione... Moj kit robil taki numer. A zwlaszcza z czasami krotszymi od 1/100. Czasami jest to minimalne poruszenie... czasami chybienie czegos innego. Sprzet trzeba poznac. Jak zrobisz nim pare tysiecy roznych zdjec to zobaczysz...
Dla mnie kit byl wystarczajacy juz na f3.5@18mm. Zreszta ja bardzo zadko przymykam obiektywy bo mi ciagle swiatla malo albo GO za duzaUdalo mi sie zrobic pare zyletek mimo ze moj obiektyw uwazam za wyjatkowo nieudany egzemplarz (zreszta ja zdjec nie umiem robic
). Tyle ze te zdjecia to nie tylko mechaniczne przywalenie. Potrzeba tez troche minut w domu i pare prostych operacji w np. dolaczonym do aparatu oprogramowaniu czy innym gimp'ie. Z gotowcow prosto z aparatu nie mam zadowalajacego ani jednego i ty tez nie licz na to. DSLR to nie lekarstwo na kazdy problem... Tam zwykle trzeba wiecej pomeczyc sie przed i po zrobieniu zdjecia jak w byle kompakcie.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 11-04-2005 o 20:51
...
Ustaw parametr Sharpness na +2, powinno trochę pomóc.
Jestem na 90% pewny, że nowy zakup nie spełni twoich oczekiwań, Tamron oczywiście jest dużo lepszy od Kita, jednak IMHO nie potrafisz wykorzystać możliwości tego co masz. Dalej będziesz miał problemy z przeskalowaniem, i to większe bo tam masz 8Mpix a nie 6.
Tu masz linka do mojej testowej galerii z 300D, to były moje pierwsze knoty z tego aparatu: Galeria
Oczywiście robione kitem, za wyjątkiem jednego zdjęcia
Ostatnio edytowane przez jacam ; 11-04-2005 o 20:51
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe