dżises krajst, herbatniczek skąd Ty bierzesz takie pomysły? Przykład - 50/1.0L jest dużo mniej ostry niż 50/1.4 i 50/1.8.Zamieszczone przez herbatniczek
dżises krajst, herbatniczek skąd Ty bierzesz takie pomysły? Przykład - 50/1.0L jest dużo mniej ostry niż 50/1.4 i 50/1.8.Zamieszczone przez herbatniczek
Pentax K-5 II, Leica M9
Arkan, powtarzam jego problemy to te same co moje...
Mam identyczne zdanie co on...
No więc co mi chcesz pokazać, że źle ustawiam aparat?
Oczywiście że powiększał zdjęcia, bo w formacie 9x13 sie tego nie zauwazy i
oczywiście że chce robić wydruki A4 i większe. Pokazałem Ci dwa testy i robiąc zdjęcia na dworze, bez lampy żeby już miał super warunki, wychodzą mu na tej samej zasadzie - nadają się do kosza albo do albumu 10x15 cm MAX, a i tak nie są dla mnie zadowalające.
Wiem, że jakiekolwiek zdjęcie Ci pokaże to się przyczepisz do parametów, bo jak widzę Ty nie masz tego problemu, dla Ciebie ta ostrość jest wystarczająca, więc jak możesz mi pomóc...
Jakiś paranoiczny dramat, no more comments, EOT.Zamieszczone przez herbatniczek
Pentax K-5 II, Leica M9
Ale to wciąż ten sam link do testu 18-55 vs. 24-70L, który podałeś wcześniejZamieszczone przez herbatniczek
Pokażesz jakieś zdjęcie zrobione przez siebie tym kitem, które jest/uważasz za nieostre?
Posiadany przeze mnie 17-40, nie zaliczący się do jasnych, jest ostry od f/4. Przykład Arkana z 50/1.0 jest jeszcze bardziej wyrazisty.Zamieszczone przez herbatniczek
Djtermoz dobrze Ci radzi. Pomyśl nad stałkami. Jak widzisz mam 3 i wszystkie rysują doskonale.
Tu masz cropy z fotek testowych, które zrobiłem po ostatniej kalibracji AF'a w serwisie:
50-tka f/2.2.
100-tka f/2.2
A, i jeszcze jedna uwaga, w 20D mam ustawienie na "parameter 2" czyli wszystkie 3 parametry (kontrast, saturacja i ostrość) na "0".
Dla mnie ostrość jest wystarczająca.
Przecież ja nie porównuję tych ELEK !!!dżises krajst, herbatniczek skąd Ty bierzesz takie pomysły? Przykład - 50/1.0L jest dużo mniej ostry niż 50/1.4 i 50/1.8.
p13ka - znam zalety stałoogniskowych, ale niestety..... gdybym miał dużo kasy to zupełnie inaczej bym gadał...
->Zakładamy że osoba umie doskonale nastawiać aparat. I przeczytała te linki podane wdcześniej<- I inaczej zadam to samo pytanie, a właściwie je powtórzę - czyli KIT ostrzy lepiej niż Tamron 28-75 f2.8 ? I nie ma sensu go zmieniać na tego Tamrona? I nie ma lepiej ostrzących obiektywów w tym zakresie ogniskowych na dole max18 lub 24mm na górze min 50mm a najlepiej min 75mm.
Arkan Jeśli tak uważasz, to po prostu tak powiedz.
Ostatnio edytowane przez herbatniczek ; 10-04-2005 o 21:20
Nie mam ani kita ani Tamrona ale, opierając się na tym porównaniu, odpowiedź jest jednoznaczna:Zamieszczone przez herbatniczek
http://etischer.com/300d/Tamron28-75.html
ooooo dzięki za test, nie znalazłem go wcześniej. No i wytłumacz mi prosze teraz dlaczego tak jest?
PS> może masz pod ręką taki teścik dla Sigma 24-135mm f2,8-4,5 Aspherical IF?
Albo może ktoś umie coś powiedzieć na podstawie wykresów na:
http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...63&navigator=2
Ostatnio edytowane przez herbatniczek ; 10-04-2005 o 22:04
Herbatniczek a co ty tak sie swoich zdjec wstydzisz?
TAK - chcemy ci wmowic ze to TY zle ustawiasz aparat i NIE umiesz robic zdjec.
Im bardziej sie bronisz przed pokazaniem wlasnych zdjec z kita ktore uwazasz za nieostre tym bardziej nas o tym przekonujesz.
Czynnik ludzki - fotograf - to glownie decyduje o jakosci zdjecia.
I zadne "mam podobny problem co na tym zdjeciu" !
Pokaz zdjecie - my powiemy co poprawic w foceniu.
Bo przyjdzie w koncu taki czas ze wybulisz 5 tys zl albo i wiecej na szkla, nawet na komplet stalek a chwile pozniej napiszesz topic "wszystkie moje szkla sa nieostre - co za buble mi doradziliscie" ... a problem pozostanie ten sam - TY !
A nie szkla... i tylko forsy bedzie szkoda i Ciebie - ze przekonasz sie o tym ze to TY mozesz byc problemem a nie szkla - przekonasz sie ale bolesnie finansowo.
Wiec lepiej pokaz te wlasne zdjecia i licz na jakies dobre porady zanim nie jest za pozno - zanim nie wydales forsy liczac na to ze drozsze szklo poprawi twoje umiejetnosci
Nie baw sie w niereformowalnego trolla - nadal jest szansa uratowac twoje pieniazki. tylko nie wstydz sie pokazac zdjecie![]()
Vitez dobrze gada - dac mu chleba ;-)
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Są to różne konstrukcje. Nie ulega wątpliwości, że ten Tamron bije na głowę kita pod każdym względem (cenowym również).Zamieszczone przez herbatniczek
Nie mam. Tamten wyguglowałem więc spróbuj poszukać w necie.Zamieszczone przez herbatniczek
Czy pokażesz przykładowe, własne nieostre fotki z kita? Jestem ich ciekaw bo znam osoby, które focą kitem i są zadowolone z efektu końcowego. Wszystko też zależy od oczekiwań...