-
Początki nałogu
Wykorzystanie przez dziennik mojego zdjęcia bez podpisu
Witam,
nie sądziłem, że mi się to przytrafi, ale widać, że każdy ma taki moment w życiu. Dziennik Bałtycki wykorzystał moje zdjęcie z festiwalu podpisując je .."mat. prasowe". Jestem na pełnym wk.... bo owszem, pozwoliłem im wykorzystać moje zdjęcie, ale jasno powiedziałem, jaki ma widnieć pod nim podpis.
I teraz prosto z mostu, ile mogę od nich wyciągnąć? Nie chcę przegiąć, żeby nie powiedzieli mi "to idź pan z tym do sądu" bo nie mam czasu ani siły się z tym chrzanić..
Jest może ktoś, kto miał podobną sprawę, i coś zdziałał w temacie?
-
-
Pełne uzależnienie
jeśli im pozwoliłeś, to nic nie wyciągniesz imho. Wstawią po prostu komentarz z erratą tłumacząc się drukarskim chochlikiem
-
Początki nałogu
popros o sprostowanie w następnym numerze
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
-
Początki nałogu
Sprostowanie małym druczkiem na ostatniej stronie mnie nie interesi... 
Wątpię, żeby to był przypadek, po prostu ich redakcja nie lubi mojej.. A zdjęcie udostępniłem po koleżeńsku, bo tekściarz to znajomy mojej dziewczyny..
-
Początki nałogu
Ja nie rozumiem czegoś .
Po co udostępniać swoje zdjęcie żeby potem z gazetą walczyć?
Skoro udostępniłeś po koleżeńsku to o co chodzi ?
-
Początki nałogu
pmagdalena/
udostępniłem z podpisem "Łukasz Unterschuetz / trojmiasto.pl"
A nie "fot. mat. prasowe"
-
Początki nałogu
Oki ale myślę że w takim wypadku jedyne co wywalczysz to sprostowanie.
-
Pełne uzależnienie
A masz coś spisane na papierze?
Czy tylko gadka na ten temat była?
-
A zdjecie opisales w standardzie IPTC? Bo jesli nie, to nie dziw sie ze nie wiedzieli czyja to fotografia. Taki podpis, opis, slowa kluczowe to podstawa.
-
Początki nałogu
Już się wszystko dowiedziałem, kolega przekazał zdjęcie z informacją co i jak podpisać.. Po prostu nie podpisali, ze względu na redakcję z której jestem.
Marcel/ mam defaultowo wpisane w exifie podpis... Zresztą nie przesadzajmy, to że coś nie było wpisane w jakimś standardzie nie zwalnia ich od podpisania zdjęcia. Nie raz już dawałem zdjęcie do gazety i nie miałem problemu z podpisem...
Zielony/ Gadka ustna, ale w tym momencie to oni muszą udowodnić, że się zgodziłem, i na co, a nie na odwrót..
Uprawnienia umieszczania postów