Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Szumy po obróbce RAW.Dlaczego?

topezo
    Guest

Domyślnie Szumy po obróbce RAW.Dlaczego?

Witam

Jestem nowym uzytkownikiem tego forum i w zasadzie Canona 400D, taki przeskok z konkurencyjnej marki.

Mam pytanie, bo obrobka RAW Canonowskich jednak rozni sie od obróbki RAW innej lustrzanki ktora mialem wczesniej.

Chodzi mi o to ze po obrobieniu raw i przekonwertowaniu go na JPG (oczywiscie w Camera RAW) mam szumy takie jakich moim zdaniem nie powinno byc przy czulosci ISO 200. Jakie ustawienia stosowac aby nie bylo takich szumow? Moze ktos mial podobny problem?

Jesli chodzi o soft canonowski to jest niezły, ale ja sie przyzwyczailem do PS-owskiego i wygodniej mi w nim obrabiac.

Pozdrawiam i ponizej zamieszczam przykładowe fotki:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zrób RAW+jpg i porównaj. Może tak być, że w rawie rozjaśniasz zdjęcia, czyli podnosisz czułość i masz więcej szumów, albo masz za wysokie wymagania. Porównanie jpg z aparatu z jpg po RAW-ie powinno dać odpowiedź.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit: to tak na czuja, bo fotki mi się nie otwierają.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 24-10-2007 o 08:49 Powód: Automerged Doublepost

topezo
    Guest

Domyślnie

Jesli chodzi o rozjasnianie to troche ekspozycje podnosze, ale nie czulosc.

Hmm... sproboje tak zrobic RAW+jpg ale nie wiem czy to da mi odpowiedz.

Wczesniej nie mialem takich obiajwow. A co do wymagan to akurat tu tak nie mam, mialem Dynaxa 5D i bylo spoko, moze musze sie przyzwyczaic do rejestracj canonowskiej matrycy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez topezo Zobacz posta
    Jesli chodzi o rozjasnianie to troche ekspozycje podnosze, ale nie czulosc.
    Na jedno wychodzi. Wyciągasz szumy z cienia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zobaczyłem fotki jeśli to cropy 100%, to nie widzę powodu do zmartwień. Pierwsze właśnie wygląda na wyciągane z cienia. Upierałbym się przy porównaniu RAW i jpg z aparatu.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 24-10-2007 o 09:21 Powód: Automerged Doublepost

topezo
    Guest

Domyślnie

dla pewnosci prownam, ale ta fota z konikiem polnym ma szumy wlasnie w swiatlach i nie byla wiele ciemniejsza, ale mozesz miec racje dlatego sprawdze to robiac RAW+jpg

Uprawnienia umieszczania postów