-
Dzień dobry. Pana problem mnie interesuje, bo jest identyczny z moim. Kupiłem EOSa3 na Allegro 4 miesiące temu i dopiero wczoraj odebrałem go z naprawy, właśnie z powodu identycznej usterki. Naprawy jednak nie było - serwis w firmie Fototronik (Warszawa) oddał mi aparat po 3 naprawach i zwrócił wcześniej zapłacone pieniądze, ponieważ nie są w stanie wymienić migawki, gdyż Canon już ich nie produkuje do tego modelu. Jednak po wielu doświadczeniach mam swoją oryginalną teorię na temat tego uszkodzenia - jest ona banalna: przyczyną jest nie dość mocne dokręcenie komory baterii do korpusu. W momencie wyzwolenia migawki następuje niewielki wstrząs - po wielu takich wstrząsach śruba, niedostatecznie dokręcona, luzuje się i słabnie docisk kontaktów baterii do kontaktów aparatu. W pewnej chwili cyklu migawki, na milisekundę bateria traci kontakt - akurat w chwili gdy trzeba przewinąć film. Potwierdzeniem tego wytłumaczenia jest fakt, że wyświetlanie komunikatu "bc" nie powoduje rozładowania baterii - jest ona wciąż naładowana, mimo wielokrotnych zacięć migawki. Inne potwierdzenie to moje doświadczenie, które wskazuje, że: 1) zablokowanie nigdy nie występuje, gdy aparat trzymam pionowo, tylko poziomo (śruba dociska komorę baterii, która w przeciwnym wypadku spadłaby w dół pod swoim cieżarem, 2) od dzisiejszego rana, kiedy dokręciłem porządnie komorę baterii, używając monety jako śrubokręta, udało mi się zrobić ze 100 klatek (zarówno "na sucho", jak i z filmem, wypstrykałem całe 36 klatek) bez żadnego zacięcia, podczsa gdy wczoraj, po odbiorze aparatu z naprawy, acinał się prawie za każdym razem. Teraz zwracam uwagę na dokręcenie komory baterii i jeżeli uda mi się zrobić jeszcze ze 3 filmy bez zacięcia, będę miał prawier pewność, że moje wytłumaczenie jest słuszne. Jeżlei zrobi Pan ten eksperyment w swoim aparacie, proszę o informację o skutkach. Mój mail: mordas@medianet.pl.
Uprawnienia umieszczania postów