Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: możliwości matrycy Canona 1D

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

jakbym mógł kupić w Polsce ten korpus nawet za cene troche wyższą niż w USA to bym sie nie zastanawiał .. tylko,że nigdzie nie moge znaleźć ofert sprzedaży:/
    a jednak kupowanie z za oceanu jest dość ryzykowne..chyba,że ktoś zna jakiś magiczny sposób na ominięcie cła

Tomi_F
    Guest

Domyślnie

Ja swój kupiłem rok temu na ebayu w Stanach. Dałem łącznie około 900 dolców, był plastikowy tamron, ładowarka, jakaś karta i (!!!) matówka w kratkę. Miał zrobione 29000 zdjęć, dołożyłem mu drugie tyle przez rok...

Sposób jest - musisz mieć kogoś w USA... Po pierwsze amerykanie niechętnie wysyłają takie rzeczy poza swój land, po drugie - jeśli już to tylko podcztą. A tu na bank masz cło 3,5% i vat 22% - i to przestaje się opłacać.

Ale - jak masz kogoś w USA kto odbierze puszkę, przepakuje i wyśle Ci firmą DOMA lub POLAMER, między ciuchami i słodyczami... to na 99% masz go bez cła...

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

jestem ciekawy ... niech ktos pokaże w końcu fotke z tego cuda ... a najlepiej ze 3 z róznych sytuacji .... np landszaft, portret, i coś tam bez specjalnych modyfikacji w PS ..... i to najlepiej na iso400

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    jestem ciekawy ... niech ktos pokaże w końcu fotke z tego cuda ... a najlepiej ze 3 z róznych sytuacji .... np landszaft, portret, i coś tam bez specjalnych modyfikacji w PS ..... i to najlepiej na iso400
    Jezeli mowisz o 1d to jest tego troche dostepne na necie: http://www.dpreview.com/gallery/canoneos1d_samples/

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

imo iso 400 ... zaszumione, spory szum również na fotkach iso200, na każdej! fotce powyżej iso 800 przecudowny banding widoczny doskonale nawet na miniaturkach ... ba na zdieciu chłopca iso640 również banding... czyli przy słabym świetle mozna się go spodziewać pewnie od iso 400 w górę .... imo jakosć matrycy na dzisiejsze standardy to raczej katastrofa .... dla mnie oczywiscie

nie no:

http://dpreview-img.fotki.com/galler...e9a1453_rj.jpg

zobaczcie na to iso400 .... wiekszy rozmiar fotki pionowe krechy na całym obrazie w sumie niezłym swietle , rozumiem ze jest to również przykład tej legendarnej ostrości ?
    dlamnie nie ma wiecej pytań.... zobaczcie jak wyglada bokeh w tym bandingu ...żenada

czy temat przypadkiem nie brzmi: "możliwości matrycy Canona 1D " .... a nie korpusu ,

ludzie ja mam to gdzieś czy ktoś sobie kupi to czy tamto, ale warto nieco obiektywizmu oprócz achów i ochów wprowadzić ....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 25-10-2007 o 10:05

Domyślnie

nie, no, jakość tych zdjęć jest żenująca :rolleyes:
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Tomi_F
    Guest

Thumbs up

popmart - więcej obiektywizmu, powiadasz...

Widzisz ja na przykład trochę pojmuję to inaczej... to, czy obraz się podoba, czy nie, jest kwestią jak najbardziej subiektywną. A matryce produkują naprawdę różne obrazy, tak jak tradycyjne filmy... Jeden woli gładkie obrazki z Ektachrome, inny ziarniste brzytewki z Neopana...

Osobiście niewielką uwagę przykładam do zamieszczanych w sieci "sampli", wolę podpiąć 50mm i puszkę przestrzelić osobiście... ale to co jest na dprewiev w linkach powyżej, jest według mnie bardzo dobrej, zdecydowanie ponadprzeciętnej jakości, a to, że gdzieś zobaczyłeś pionowe kreski... to już chyba kwestia Twojego punktu postrzegania jakości...

Domyślnie

sorry ale jeśli ty nie widzisz zarombistego bandingu który nawet zniszczył bokeh tego zdiecia, to albo musisz kupic sobie okulary albo zdjąć różowe ....

sample z tego linku są fatalnej jakosci i nic nie zmieni twoja subiektywna ocena ... moje stare 300D produkowało o klasę jak nie 2 lepsze fotki,

pytanie do innych .... kto jeszcze oprócz mnie widzi zarombisty fatalny bandng na tej fotce iso400 w niezłym świetle ... nie wspominam o tragicznym szumie w cieniach (spód werbla).

Imo fotki z 1D w tych samplach są nie do obronienia ... poza GO dzis każdy przeciętny kompakt bije to na glowę.

Domyślnie

Tak sie składa ze miałem ten korpus i żaluje ze go sprzedałem. Jego najwiekszą bolączką jest czulość matrycy,absolutnie nie toleruje błedów w ustawieniu ekspozycji, w pomieszczeniach (bez lampy) do ISO 800 można było pracować spokojnie,ale jak minimalnie niedoświetlileś to i na 400 szumiał. Złota zasada dla niego to zawsze 1/2 działki w górę... poza tym wszystkie pozostałe jego bolączki ( LCD i trwałość baterii ) sa praktycznie bez znaczenia. Jeżeli ktoś "robi" sport outside to jest on naprawdę doskonałą alternatywą.
    Ostatnio edytowane przez Jerzy M ; 27-10-2007 o 08:40

Domyślnie

kolega chce robic PORTRET. Zalety tego body do robienia portretu są żadne.
    Przestałem go przekonywać gdy wydał sie jego wiek. Ważniejszy będzie bajerancki sprzęt niż pliki. Za kilkanascie lat będzie sie kierował czym innym. Albo i nie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów