Witam, poczytałem dużo na forum ale co do skanerów nie ma żadnych konkretów.
Zamierzam kupić skaner by skanować klisze B/W.
Moje typy po przeczytaniu forum to: CANON CS 4400F oraz Epson V 100.
Który polecacie? Jakieś opinie?![]()
Witam, poczytałem dużo na forum ale co do skanerów nie ma żadnych konkretów.
Zamierzam kupić skaner by skanować klisze B/W.
Moje typy po przeczytaniu forum to: CANON CS 4400F oraz Epson V 100.
Który polecacie? Jakieś opinie?![]()
Ja mam V100 i negatywów BW jest ok.
Wiem, że pytasz o podpowiedź pomiędzy skanerem Epsona a Canona, ale jeżeli chcesz mieć naprawdę fajny skaner nie tylko do B/W to weź pod uwagę również modele Nikona. Miałem Colscana 4000ED - naprawdę fajny sprzęt.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
nigdy więcej tych skanerów Nikona. miałem coolscana IV i jak kolor jeszcze fajnie skanuje to BW to już porażka.
Do BW polecam V100: tani, prosty w obsłudze, wygodny dołączony soft Epsona. Kolorowych diapozytywów i negatywów tym ładnie nie poskanujesz ale BW wychodzi całkiem ładnie, o niebo lepiej niż w labach.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Miałem kiedyś Canona...nie pamiętam już jaki model.
Kosztował około 1200 zł. Miał fatalnie rozwiązany system skanowania negatywów.Oprócz tego, że skanował tylko jedną klatkę /czas skanowania filmu skandalicznie długi/ to czasami zabarwiał skan na intensywny kolor niebieski.Wystarczyło powtórzyć skan i było poprawnie. Udało mi się "po wielkich bojach" zwrócić do sklepu "nie dla idiotów":smile: . Jako, że potrzebowałem skanować "historyczne" negatywy, kupiłem w tym samym sklepie Epsona Perfection 2400 Photo.Różnica, operując terminologią motoryzacyjną....Mercedes i VW Golf II,oczywiście na korzyść Epsona.
Skanuje jednorazowo 6 klatek filmu, zapisując automatycznie, każdą klatkę do osobnego pliku/wygodne to jak cholera/.
Pomimo, że ma już kilka lat, i są nowsze modele, jestem z tego mojego bardzo zadowolony.
Jeśli miałbym kupować, polecam firmę EPSON, oczywiście nowszy model.
też bym kupił jakis skaner z korzystnym stosunkiem ceny do jakości - by jakos zarchiwizowac stare negatywy (kolor), a potem w wykorzystywać na codzien do skanowania A4 Jakie obecnie Epsony za ok 500 zł możecie polecić ?
Wyłącz ICE przy BW, bo kluchy rozgotowane dostajesz, nie skan.
Przy kolorze zresztą też rzadko kiedy jest potrzebne...
Odnośnie softu: domyślny zazwyczaj od razu warto wyrzucić i się nie denerwować. Do wszystkich popularnych skanerów jest Vuescan. Jest niedrogi i tani, a za to dobry, porządny i solidny. Tylko wymaga trochę wprawy. Aha, pod windołsem czasem się pieprzy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie ma takich.
Ostatnio edytowane przez minek ; 25-10-2007 o 03:14 Powód: Automerged Doublepost
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
przy kolorze to jeszcze dosyć dobrze ICE działa, ale przy BW mam wyłączone bo rzeczywiście kicha wychodzi. ale jakieś rysy na filmie zostają i on to akurat wyraźnie skanujew każdym razie dwie klatki z jednego filmu, które były zrobione jedna za drugą, potrafi zeskanować z różnymi odcieniami kolorów.
dzięki za info o programiku![]()