Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Konwertery szerokokatne do DSLR

Coś już napisał Awatar Zaicev
    Miasto
    Warszawa

Smile Konwertery szerokokatne do DSLR

Ostatnio mocno zastanawiam sie nad zakupem szerokiego kata, czegos pokroju sigmy 10-20. Przed chwila przyszla refleksja czy, i jak bardzo bedzie sie roznil obraz z takiej sigmy od obrazu z konwertera dopietego powiedzmy do KITa 18-55 lub tamrona 17-50? Rozstrzal cenowy konweterow jest dosc spory - od kilkudziesieciu zlotych do ponad 1000.
    Czy jest w ogole w tym temacie cos godnego uwagi? Przypominam ze porownuje z sigma 10-20 i jej podobnym przedzialem cenowym, dla cropa 1.6x. Moze ktos chcialby podzielic sie samplami z takich kombinacji?
    3 EOSy 2 cyfry 1 analog | blog

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Efektu nie ma co porównywać z normalnym szerokim kątem. Będzie dużo gorzej - winietowanie, aberracje, gorsza ostrość.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Efektu nie ma co porównywać z normalnym szerokim kątem. Będzie dużo gorzej - winietowanie, aberracje, gorsza ostrość.
    O ile winietowanie i aberracje to nie taki wielki problem (dla mnie), o tyle zastanawia mnie mocno gorszosc tej gorszej ostrosci... Szkoda ze nikt sie nie moze pochwalic samplem 100%-owym

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

tym Cie moge poratowac chociaz niewiele Ci to da.

30D + tami 17-50 + konwerter 0.5x

ISO 800 i lekko przyciety z boku i gory....

Nie mam juz niestety tego sprzetu wiec tylko to mi zostalo. Chyba lepiej kupic szeroki zamiast bawic sie w srodki posrednie
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Miasto
    Warszawa

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    tym Cie moge poratowac chociaz niewiele Ci to da.
    Dzieki

Przeszedlem sie dzis do Elteku w celu obadania ichniejszych konwerterow Selco. Na produkty Selco juz wylalem wiadro pomyj, jednak pomacanie (w tym przypadku) nic nie kosztuje a moze pare spraw czlowiekowi wyjasnic. Otoz - wcale nie jest tak zle jak sie spodziewalem!:-o Co dziwne nie stwierdzilem winietowania CA jest, ale usuwalna. Jedyne co, to jakosc na brzegach kadru. Kiepska, ale znosna, szczegolnie porownujac konwerter za 150 zlotych z Sigma 10-20 za 1800-2000 zlotych (na ktora do tej pory ostrzylem sobie zeby). Wiadomo - ma sie tyle za ile sie zaplaci, jednak jak na to czego sie spodziewalem za 150 zlotych nie jest najgorzej.
    Coz, nie pali mi sie pod nogami, moge sie na spokojnie zastanowic, czy kupic ow konweter, czy ciulac na Sigme ktora mi sie raczej nie zwroci...

Dla zainteresowanych nieobrabiane zdjecia z Canona 350d + kitowy obiektyw (18-55 -> 9-27 :smile: )
    bez konwertera:http://members.chello.pl/b.szczodrak...r/IMG_1256.JPG
    i z konwerterem: http://members.chello.pl/b.szczodrak...r/IMG_1255.JPG
    Ostatnio edytowane przez Zaicev ; 23-10-2007 o 16:41

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Dla tylu ile zyskales olalbym ten konwerter. Niewiele zyskujesz a jakos jest kiepska coby nie pisac! Szkoda kasy i fotek bo tylko sie popsuje!
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    (...)
    Dla zainteresowanych nieobrabiane zdjecia z Canona 350d + kitowy obiektyw (18-55 -> 9-27 :smile: )
    bez konwertera:http://members.chello.pl/b.szczodrak...r/IMG_1256.JPG
    i z konwerterem: http://members.chello.pl/b.szczodrak...r/IMG_1255.JPG
    Beka, mydło, brak kontrastu, aberracje widoczne nawet bez powiększania. Cóż znośnym bym tego nie nazwał ale wszystko rzecz gustu . Można to traktować jako eksperyment ale do żadnych poważniejszych zadań się to nie nadaje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów