Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
O ile mnie pamięć nie myli Sarbanes-Oxley Act (SOX), wprowadzona w celu przywrócenia zaufania amerykańskich ciułaczy do rynku kapitałowego po skandalach Enronu i AA stanowi, że członkowie rady nadzorczej nie mogą mieć akcji nadzorowanego przedsiębiorstwa ani żadnych innych akcji z branży. I, tego nie jestem na 100% pewien, nie powinni być związani z branżą.

Rozumiem, że taka konstrukcja prawna sugeruje że ustawodawcy amerykańscy nie uważają za konieczne znać się na branży którą się nadzoruje.
Ale przynajmniej powinni się znać na nadzorowaniu, a Bartoszewski prawnikiem, ani ekonomistą nie jest... Zresztą, prawo amerykańskie w Polsce się nie stosuje, więc nie wiem, po co o tym pisać?

Taki Stefan Banach, też studiów nie skończył.
A był profesorem zwyczajnym uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie.
Twoja branża chyba.
Za to zrobił doktorat i habilitację, a przede wszystkim miał osiągnięcia naukowe. Przed wojną prawo dopuszczało obronę doktoratu bez magisterium.

Prof. Bartoszewski na studia się zapisał.
Coś w skończeniu tych studiów mu przeszkodziło...
Łatwo sprawdzić,
Dla ułatwienia: trochę przestało mu przeszkadzać w 1954 r.
Przecież nie mówię, że to źle, że nie skończył. Śmieję się tylko, że facet jest powszechnie uważany za profesora Może i ja jestem już profesorem, a o tym nie wiem?

Ale bardzo, bardzo mi przeszkadza kiedy mali ludzie, obrażają, drwią czy kpią z tych niewielu naprawdę odważnych i szlachetnych.
Takich jak Władysław Bartoszewski.
Jak ktoś przez parę lat wystawia się na kpiny gadając bzdury, to nie ma się czemu dziwić. Niektórzy ludzie w pewnym wieku już powinni przestać się publicznie wypowiadać, bo tylko się ośmieszają. Podobnie ośmieszał się również np. Lem.

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
A ja myslalem, ze doktorat Honoris Causa sie po prostu dostaje, bez przewodu doktorskiego itp.
Lepper ma normalny doktorat, nie HC.

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
Co do Prof. Bartoszewskiego to trafności i jasności formułowania poglądów bez ściemniania i "trolowania" mogliby się uczyć chyba wszyscy politycy..
To podaj jakiś jasny i trafny pogląd z tego wywiadu. Ja przeczytałem i znalazłem tylko mętne półprawdy lub trywialności.