Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Czy coś nie tak z body czy to szkła?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Sprzet jest moim zdaniem sprawny.Moze po prostu jeden dzień to troche mało czasu na opanowanie tej lustrzanki.Sugerował bym dalsze próby,najlepiej bez lampy, na M,w dobrym swietle, b.wskazany statyw i duzo cierpliwosci . Pozdrawiam:smile:

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

MSZ zdjęcia są o.k. Nie widzę tu żadnych wad sprzętu.
    Pozdrawiam
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

dla mnie zdjecia tez sa ok i ostrość jest na nich

chyba masz za duże wymagania albo za mało doświadczenia

Zablokowany

Domyślnie

Wyglądają na ostre, ale na powiększeniu jest miękko. Możesz wyostrzyć używając Unsharp Mask. 0,3*300*0, ale zrób sobie test na korektę przedniej/tylnej ostrości. http://focustestchart.com/chart.html 50/1.8 powinien być ostrzejszy.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 22-10-2007 o 12:26

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Obejrzałem i wiem gdzie jest problem - uchwyt do aparatu (potocznie zwany "fotografem") ma zbyt wysokie wymagania a zdjęć wyostrzać nie będzie żeby "nie były poPSute" .

Ku rozwadze:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18987

Pełne uzależnienie

Domyślnie

"Czy C 17-50 jest tak dużo lepszy, że na fotkach 10x15 czy na ekranie monitora lub na dvd zobaczę różnicę?"
    Kto to napisał?
    Obejrzałem sobie kit1.jpg. Mam wrażenie, że ostrość jest trochę za chłopcem, ale na fotce 10x15, czy na ekranie monitora to nadal bedzie żyleta.
    Sprzedawanie 50/1,8 i zbieranie na 17-40/4 nie ma wielkiego sensu. Elka ma sporo zalet, ale ostrzejsza nie będzie. Robię z niej "żylety" 30x45, ale Kolegi chyba nie zadowoli. 50/1,8 ma jedną wade (poza mechaniką): nie lubi ostrego światła, ale jako portretówka we wnętrzach spisuje się znakomicie.
    W sumie to nie bardzo rozumiem to zamieszanie z przechodzeniem z N na C. Mam wrażenie, że z Kolegi jest niezły smerf maruda

Domyślnie

zgadzam się z Vitez'em.
    Foty wg mnie są ostre i nie można im niczego zarzucić. (no może poza kadrowaniem :-) )
    Nie ma co za długo ślęczeć przed kompem i analizować piksele. No chyba że jest się tzw "onanistą sprzętowym"
    Oddaj kilka zdjęć do fotolabu i zapewniam cię że w formacie 10x15 czy 20x30 będziesz miał super ostre zdjęcia.
    Pozdro
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Już doszedłąem co i jak Ale i tak sprzedaję 50tkę i kupuje 85 i do tego tamronika 17-50 :smile:
    Zbyt pochopny post, poprostu nie znałem aparatu całe życie z nikonem.

Zmieniłem choćby dla chęci zmiany. Lubię czasem coś pozmieniac.

Nikona, optykę do niego i lampy znam bardzo dobrze, ale canon to coś zupełnie innego/nowego.
    Dodam, ze C zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Czekam tylko na szkiełka.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na mój gust body jest ok,ostrość jest normalna.Proponuję poczytać trochę na temat temperatury barwowej,różnicy między jpeg a RAW i co z tej różnicy wynika,focić,focić,analizować exify,zapoznać się z photoshop,focić i wyciągać wnioski,a gwarantuję,ze zobaczysz różnicę miedzy kompaktem a 20D.
    Pozdrawiam i powodzenia
    C-F-K - forever

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów