Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: EF 100-400 L IS + Extender 1.4x

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 100-400 a konwerer 1,4

Pytanie natury technicznej. Przesiadłem się z 20D na 5D i... zabrakło mi cropa. Uzywam EF 10-400/4,5-5,6 L IS USM, który w 20D miał ekwiwalent 640 mm z długiego końca. Teraz... swoje 400. Trochę mi tego brakuje. Myślę o kupnie konwertera EF 1,4. Czy ktoś ma doświadczenie w takim zestawie? Czy będzie działać AF (ciemno wszak jak cholera 1:8,0), bo IS to chyba i owszem?

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

witam
    IS pewnie będzie
    AF pewnie podobnie jak w 20 czyli po zaklejeniu styków odpowiednich
    patent był tu pokazywany na bazie źródła FM

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja ostatnio dość mocno ćwiczyłem różne kombinacje "ponad 400", w różnych waarunkach. W szczególności 100-400+TC1.4 na 1Dmk2 (IS działa, AF działa na środkowym punkcie, bez kombinowania z zaklejaniem - ale na 5D to nie przejdzie).

Wniosek mam jeden: to może być pewna namiastka długiego tele, ale pod jednym warunkiem: duuuużo słońca, świecącego z dobrej strony i około f/11.

Przykładowa fotka: http://www.onephoto.net/info.php3?id=456475 - 560mm, oryginał to crop ok. 2500x1600 i jest w zasadzie ostro ;-)

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam taką kombinację na codzień w domu. Tylko TC jest Kenko a nie Canon. Po zaklejeniu styków działa zarówno na 20D jak i na 5D.
    Po pierwsze spadnie światło i tego nic nie zastąpi. Po drugie spadnie szybkość AF. Po trzecie - co oczywiste - spadnie jakość.

Pamiętaj tylko o jednym.... Canon 5D ma więcej pikseli, więc można bardziej cropować. Można to robić mocniej niż na 20D, gdyż crop z 5D jest duuużo lepszej jakości niż z 20D.
    Co do tego cropa z 5D... kiedyś to sobie obliczałem... dzięki większej liczbie pikseli w porównaniu do Canona 20D można mówić o cropie 1,25. Więc jeżeli otworzysz sobie zdjęcie na kompie 1:1 to np. zdjęcie z 20D będzie maksymalnie takie jak przy 640mm a z 5D takie jak przy 500mm. To już jest pocieszające. TC to jest jakieś rozwiązanie, ale nie jest ono doskonałe. Dlatego właśnie cały czas mam body z FF a na samoloty trzymam staruszka z APS-C :-P
    FOTOINKWIZYTOR

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za informację. Faktycznie - można kadrować i rachunki MARANTZa trzymają się kupy. Biorę się za eksperymenty.

Domyślnie Szkło 100-400 + Extender 1.4x II

W zasadzie pytanie do praktyków.
    Jestem tuż przed podjęciem decyzji o zakupie i jest to dla mnie ważne.
    Zanim je zadałem przeszukałem sieć i niby nie ma problemu.

Jak współpracuje teleobiektyw EF 100-400mm/4.5-5.6L IS USM z Extender 1.4x II
    Chodzi mi o cały zakres ogniskowych i pod każdym względem, od 100 do 400mm.

Wiem, lub przypuszczam, że Kuba kiedyś tę konfigurację stosował do „łowienia” ptaków.

Proszę jeśli to możliwe o dokładną odpowiedź, ponieważ w sieci wprawdzie czytałem co tylko znalazłem i niby bez problemów pod każdym względem.

Że będzie utrata jednej działki EV to nie problem, ale jak zachowuje się stabilizacja w pozycji 1 i 2 na szkle.
    O AF już nie wspomnę – ważne w całym zakresie.

PS. Gdzieś mi na tym forum ten problem jakiś czas temu przemknął, ale od dwóch dni dorywczo szukając nie mogę znaleźć.
    Jeśli rzeczywiście gdzieś na forum było to proszę o link i wątek wywalić.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    O AF już nie wspomnę – ważne w całym zakresie.
    Pierwszą informacją którą powinieneś znaleźć jest to że AF w całym zakresie bez zaklejania styków i innych sztuczek działać nie będzie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Jak współpracuje teleobiektyw EF 100-400mm/4.5-5.6L IS USM z Extender 1.4x II
    j.w. oraz:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2378
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6051

Gdzieś mi na tym forum ten problem jakiś czas temu przemknął, ale od dwóch dni dorywczo szukając nie mogę znaleźć.
    a więc podpowiedź co do wyszukiwarki :-)

Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

gwozdzt;-)
    Dzięki jasne, nie w tym miejscu, w wyszukiwarce forum dałem za dużo słów kluczowych i wyszukiwarka nie znajdowała.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Pierwszą informacją którą powinieneś znaleźć jest to że AF w całym zakresie bez zaklejania styków i innych sztuczek działać nie będzie...
    Dziękuję, około 1000 zł zostaje w kieszeni WYSIADAM , jak mam robić sztuczki to wolę dokupić inne szkło i jedyna sztuczka to zmienić w terenie szkła, jedno na drugie, które mi w danym momencie pasuje.
    Problem dla mnie z głowy, a już się wybierałem do sklepu.
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów