Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: EF 100-400 L IS + Extender 1.4x

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 100-400 a konwerer 1,4

Pytanie natury technicznej. Przesiadłem się z 20D na 5D i... zabrakło mi cropa. Uzywam EF 10-400/4,5-5,6 L IS USM, który w 20D miał ekwiwalent 640 mm z długiego końca. Teraz... swoje 400. Trochę mi tego brakuje. Myślę o kupnie konwertera EF 1,4. Czy ktoś ma doświadczenie w takim zestawie? Czy będzie działać AF (ciemno wszak jak cholera 1:8,0), bo IS to chyba i owszem?

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

witam
    IS pewnie będzie
    AF pewnie podobnie jak w 20 czyli po zaklejeniu styków odpowiednich
    patent był tu pokazywany na bazie źródła FM

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja ostatnio dość mocno ćwiczyłem różne kombinacje "ponad 400", w różnych waarunkach. W szczególności 100-400+TC1.4 na 1Dmk2 (IS działa, AF działa na środkowym punkcie, bez kombinowania z zaklejaniem - ale na 5D to nie przejdzie).

Wniosek mam jeden: to może być pewna namiastka długiego tele, ale pod jednym warunkiem: duuuużo słońca, świecącego z dobrej strony i około f/11.

Przykładowa fotka: http://www.onephoto.net/info.php3?id=456475 - 560mm, oryginał to crop ok. 2500x1600 i jest w zasadzie ostro ;-)

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam taką kombinację na codzień w domu. Tylko TC jest Kenko a nie Canon. Po zaklejeniu styków działa zarówno na 20D jak i na 5D.
    Po pierwsze spadnie światło i tego nic nie zastąpi. Po drugie spadnie szybkość AF. Po trzecie - co oczywiste - spadnie jakość.

Pamiętaj tylko o jednym.... Canon 5D ma więcej pikseli, więc można bardziej cropować. Można to robić mocniej niż na 20D, gdyż crop z 5D jest duuużo lepszej jakości niż z 20D.
    Co do tego cropa z 5D... kiedyś to sobie obliczałem... dzięki większej liczbie pikseli w porównaniu do Canona 20D można mówić o cropie 1,25. Więc jeżeli otworzysz sobie zdjęcie na kompie 1:1 to np. zdjęcie z 20D będzie maksymalnie takie jak przy 640mm a z 5D takie jak przy 500mm. To już jest pocieszające. TC to jest jakieś rozwiązanie, ale nie jest ono doskonałe. Dlatego właśnie cały czas mam body z FF a na samoloty trzymam staruszka z APS-C :-P
    FOTOINKWIZYTOR

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za informację. Faktycznie - można kadrować i rachunki MARANTZa trzymają się kupy. Biorę się za eksperymenty.

Uprawnienia umieszczania postów