Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Czy taki komputer wystarczy?

Dopiero zaczyna Awatar 4fly
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

komp jest świerzyna. kupiłem nowy okazyjnie...
    myślałem że przesiadając się ze starego lapka odczuje różnicę
    mocno się pomyliłem
    Ram w jednej kości
    problemy raczej tylko w LR
    użycie procka i pamięci będę mógł sprawdzić za 2 godziny...

dzięki :smile:
    5D,T17-35,C 50MM 1.8,PEN.50MM1.8

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jakie fundusze masz na rozbudowę?

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

no to innego wyjśćia nie masz jak kupić tego procka intel core 2 quad i możesz dokupić pamięć tylko żeby miały tą samą częstotliwość, firma ta sama najlepiej i oczywiście również 4 GB wtedy będziesz miał po dual channel. Karte graficzną jak Ci pisałem na pci express póżniej, ale najpierw te 2 rzeczy i napewno odczujesz wielką różnice. Zależy jaką konfiguracje w tym lapku miałeś wcześniej. Jak to nowy jak te procki to mają już z 5 lat, wiem bo miałem pentium4 3 GHz i do tego 2 GB ramu Ale temperatury mógłbyś sprawdzić jakie masz i użycie procka i pamięci tak jak wcześniej pisałem. Bo to nie zaszkodzi a jest ważne. Paste to co 2 lata powinno się wymieniać i do tego dobre chłodzenie tym bardziej jak widać że temperatury skaczą w spoczynku nie mówie już nawet podczas pracy. Może lepiej będzie coś złożyć na procku intela sandy bridge i do tego płyte główną pod to. Zależy jaki masz fundusz na rozbudowe.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 30-06-2012 o 20:09

Pełne uzależnienie

Talking

Cytat Zamieszczone przez 4fly Zobacz posta
    ...already have

Dyski:
    system: Samsung SATA2 80GB (nie pamiętam dokładnych parametrów)- ok 60 % wolnego miejsca
    Foty: WD CAVIAR GREEN 64MB 1TB

takie coś np:
    http://allegro.pl/nowy-intel-core2du...445605326.html

czy dołożyć do
    http://allegro.pl/intel-core-2-quad-...449475563.html

bo w tej chwili jest naprawdę tragicznie z tym prockiem (o ile on jest głównym winowajcą)
    np: suwak brightnes nie działa nawet płynne (LR4)
    Zdecydowanie dołożyć i wybrac czterordzeniowy Q 6600. Ja taki posiadam od paru lat i śmiga aż miło.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Poznań

Domyślnie

fundusze żadne bo zbieram na jakis lepszy monitor, ale pracowac się nie da więc to wydatek konieczny...
    Jeśli ten Intel Core 2 Quad Q6600 "zrobiłby robote" to zainwestuje bo to nie majątek, a przyszłości zmienie całość...

jak sprawdzic te temperatury i wykorzystanie procka?
    jak szukam info to jakies programy do ściągnięcia sugerują...
    a w monitorze zasobów nie potrafię tego czytać aby jakieś konstruktywne wnioski wyciągnąc

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

fundusze żadne...
    ...Jeśli ten Intel Core 2 Quad Q6600 "zrobiłby robote" to zainwestuje bo to nie majątek, a przyszłości zmienie całość...
    Powinno "deczko" pomóc

jak sprawdzic te temperatury i wykorzystanie procka?
    https://www.google.com/search?client...hannel=suggest
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 01-07-2012 o 00:04

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Początki nałogu

Domyślnie

wykorzystanie procka i pamięci możesz sprawdzić tak jak Ci pisałem we wcześniejszych postach poprzez menedżer zadań wywołując go za pomocą klawiszy ctrl+alt+del i tam będziesz miał w zakładce procesy wykorzystanie procka i pamięci przez dany program. Temperatury możesz sprawdzić również poprzez program HWMonitor 1.19 najnowsza wersja

Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie mówi mi to za wiele więc pozwolę sobie wam to unaocznić

Początki nałogu

Domyślnie

masz za duże temperatury na dysku twardym nie powinny takie być z tego wynika że nie masz dobrze chłodzonej obudowy kurcze 56 stopni to jest za dużo powinny być najlepiej tak do 40 stopni ja mam 35 stopni w takie upały jak dzisiaj panują a komp chodzi od ponad 14 h. Na procku oki ale wiadomo że chłodzenie pewnie masz boxowe więc wyje bardzo. Ja od razu wymieniłem chłodzenie na Arctic Cooling Freezer 7 pro, który obsługuje podstawke LGA775 czyli ten co masz procek jak i tego co zakupisz, nie polecam boxowego nigdy zakładać. Program lightroom wykorzystuje Ci 60% procka i prawie 600 MB pamięci a skoro masz 4 GB to narazie Ci wystarczy, więc zainwestuj tylko w procek intel core 2 quad. Pomyśl o wentylach z przodu obudowy aby wtłaczał chłodne powietrze z zewnątrz a z tyłu żeby wyciągał nagrzane powietrze z obudowy bo to podstawa żeby wszystkie podzespoły miały dobre temperatury. Buda musi być dobrze wentylowana innej opcji nie ma tym bardziej jak komp chodzi bardzo długo. Powinneś mieć taką obudowe, aby zamontować chociaż jeden wiatrak bądź 2x12 cm lub 14cm a jak nie to chłodzenie do dysku. Grzanie dysku twardego ogranicza jego prace jak i żywotność i o tym należy pamiętać. Jak wymienisz procka to będzie wszystko chodzić elegancko i dużo szybciej także będziesz zadowolony z efektu.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 01-07-2012 o 01:24

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    masz za duże temperatury na dysku twardym nie powinny takie być z tego wynika że nie masz dobrze chłodzonej obudowy kurcze 56 stopni to jest za dużo powinny być najlepiej tak do 40 stopni
    Oj, tam... Oj, Tam... Bez przesady

IMHO można się zacząć martwić jeśli temperatura zacznie przekraczać 60°C.
    Wtedy można zacząć myśleć, jak by tu poprawić chłodzenie.

55-60°C jest bezpieczną temp. dla dysków twardych.

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    ja mam 35 stopni w takie upały jak dzisiaj panują a komp chodzi od ponad 14 h...
    Nie można wszystkiego "do jednego wora"... nie da się tak uogólniać,ponieważ różne dyski
    będą osiągały różne temperatury podczas pracy w tych samych warunkach.
    Są dyski, które grzeją się mniej i są dyski, które grzeją się bardziej

I tak jak widać na załączonym obrazku powyżej, dysk wolnoobrotowy (WD Caviar Green)
    który śmiga z 5400RPM ma niższą temperaturę od dysku Samsunga który pracuje na 7200RPM.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 01-07-2012 o 01:31

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów