Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Czy taki komputer wystarczy?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4fly Zobacz posta
    What a CRAP!!
    wczoraj wieczorem bloki dysku były coraz częstsze... ...sprawdzę jakimś programem, najwyżej zrobię partycję na WD i tam postawię system...
    W tej kwestii Hard Disk Sentinel o dysku całą prawdę Ci powie

I niekoniecznie to musi być wina dysku...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna Awatar 4fly
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

HD Sentinel pokazał 113 bad sectorów !!
    Co oznacza Power on time? To ile ten dysk pracował?
    Bo jeśli tak to sprzedali mi z kompem prawie dwu letni dysk skur&%$#ny !
    5D,T17-35,C 50MM 1.8,PEN.50MM1.8

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

HD Sentinel pokazał 113 bad sectorów !!
    No i tutaj IMHO należy się dopatrywać źródła Twoich problemów, a nie w temperaturach.
    Zwróć uwagę na to, czy jest to wartość stała, czy też rosnąca.

A jak wypada drugi dysk?

Co oznacza Power on time? To ile ten dysk pracował?
    Tak jest - całkowity czas pracy dysku.
    No a jaki jest parametr dla Estimated remaining lifetime?

Bo jeśli tak to sprzedali mi z kompem prawie dwu letni dysk skur&%$#ny !
    No i wszystko jasne
    Wiesz, same parametry dysku wskazywały na to, że nie jest to dysk pierwszej młodości.
    Ale zdarzają się jeszcze nówki zalegające magazyny.
    Masz możliwość reklamacji???

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 11-07-2012 o 12:25

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Początki nałogu

Domyślnie

mówiłem że dysk jest problemem i że to on jest wąskim gardłem skoro tak się zachowywał to wiadomym było że będą błędy i spadki przez to transferu na nim i dlatego chciałem abyś to sprawdził a temperatury swoją droga były wysokie a to też ma wpływ na żywotność i inne rzeczy. Pisałem również że nie ma jak samemu składać kompa a nie ufać sklepą że włożą nowe części no i tutaj mogło tak być ale nie musiało. Bad sectory się mnożą i za rok a nawet w krótszym czasie używania jest to możliwe że taka ilość się zrobiła. To są stare dyski chyba z przed 4 lat już niedostępne mógł być fabrycznie bad sector co czasami się zdaża i jak tego się od razu samemu nie sprawdzi po zakupie to już później dzieją się takie kwiatki mulenia i spadki transferu i za wczasu trzeba dysk wymieniać póki na gwarancji. Kupowałeś kompa kiedy? i to raczej nie nowego jak Ci sprzedawca mówił bo to nie możliwe żeby leżał tyle czasu bo procesor też już miał swoje z 2008 roku i dysk jak widzisz tym bardziej, płyta wszystko z roku 2008 moim zdaniem. Przed kupnem mogłeś się poradzić kogoś lub wyszukać tych podzespołów byś wiedział że to nie możliwe żeby były nowe. Reklamuj jeśli 2 lata nie minęło od twojego zakupu bo nic innego Ci nie pozostaje a jak nie to nowy dysk.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 11-07-2012 o 13:33

Coś już napisał

Domyślnie

Ja używam CrystalDiskInfo (free) - sprawdź s ciekawości ilość włączeń dysku - może pracował ciągle przez np. 2 lata to będzie mało włączeń, a może jako zwykły domowy t obędzie spoooro.

Bywalec Awatar yarson
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam tak jak autor czyli, mam PIV 3GHz + 4Gb ramu i LR 3 chodzi bardzo słabo.
    Dysk sprawdziłem HDS-em i jest ok.
    Zakupiłem właśnie Płytę z prockiem celeronem g540 + 8 gb ramu wyszło ok 500zł.
    Czekam aż przyjdzie i zobaczymy co z tego będzie...
    Jakiej wielkości dysk, bo zastanawiam sie nad ssd, zakupić pod system i programy do obróbki (bez PS-a) ?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yarson Zobacz posta
    Ja mam tak jak autor czyli, mam PIV 3GHz + 4Gb ramu i LR 3 chodzi bardzo słabo.
    Dysk sprawdziłem HDS-em i jest ok.
    Zakupiłem właśnie Płytę z prockiem celeronem g540 + 8 gb ramu wyszło ok 500zł.
    Czekam aż przyjdzie i zobaczymy co z tego będzie...
    Jakiej wielkości dysk, bo zastanawiam sie nad ssd, zakupić pod system i programy do obróbki (bez PS-a) ?
    do systemu i programów to dysk 160 GB będzie wystarczający, a jak chcesz to większy ale góra do 240 GB i najważniejsze żebyś kupił na sata3 nie na sata2 bo są dużo tańsze a wydajność 2 razy większa. Nie wiem jaką masz płyte główną bo nie podałeś, ale napewno ma porty sata3 skoro niedawno kupowałeś. Płyty główne na sata3 były produkowane od połowy roku 2009 a procki intel P4 weszły od 2004 roku jak dobrze pamiętam więc nie ma co się dziwić że słabo chodzi jak procek jest jednordzeniowy, a programy graficzne wykorzystują wielowątkowość i dlatego najlepiej mięc procki wielordzeniowe. Jeśli masz windows 7 pro 64 bit to system ponad 22 GB ze wszystkimi aktualizacjami zajmuje i na ps czy inne programy spokojnie Ci wystarczy a i dużo miejsca jeszcze Ci zostanie. Ja mam partycje na 140 GB zrobioną i mam jeszcze ponad 90 GB wolnego miejsca tylko, że nie mam dysku ssd tylko hdd ale to nie ma znaczenia, więc i 128 GB byś mógł kupić i też będzie dobrze ale może być na styk zależy ile tych programów masz też do zainstalowania więc lepiej 160 Gb i wystarczy w zupełności.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 12-07-2012 o 01:02

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yarson Zobacz posta
    ...Jakiej wielkości dysk, bo zastanawiam sie nad ssd, zakupić pod system i programy do obróbki (bez PS-a) ?
    128GB dla SSD wydaje się być rozsądnym minimum w dzisiejszych czasach.

To powinno spokojnie wystarczyć na system i podstawowe oprogramowanie,
    dla którego zależy Ci na wydajności.
    Resztę mniej ważnego softu można instalować i pliki przechowywać na zwykłym HDD,
    byle był 7200 RPM nie mniej, bo te wolniejsze dyski to IMHO na magazyn
    dla kopii zapasowej się nadają lub do przechowywania plików z których rzadko korzystasz.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 12-07-2012 o 15:18

Dopiero zaczyna Awatar 4fly
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Czy taki komputer wystarczy?

Dla zaciekawionych rozwojem sytuacji z moją reklamacji... walczę z firmą Planetcom.pl od ponad miesiąca i sprawa nadal nie rozwiązana. Po siedmiu mailach i "groźbach" łaskawie wymienią mi dysk ale czekam na realizację od dwóch tygodni (pewnie zamawiają go z dalekiego wschodu). Przestrzegam przez zakupami w tej firmie.
    Ostatnio edytowane przez 4fly ; 12-08-2012 o 12:21
    5D,T17-35,C 50MM 1.8,PEN.50MM1.8

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów