17-40/4L lepsza współpraca z puszkami Canona
pozdrawiam
Regulamin forum
No i witam:-)4. Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
5D
Jestem przekonany, że więcej głosów będzie na canona. Szkoda, że sigmy nie próbowałem bo oddałbym swój głos. A tak mogę tylko napisać polecam canona bo mam ale czy jest lepszy od sigmy tego nie wiem.
pozdr
Zdecydowanie C 17-40...Ja mam ta sigme i zaczela mi niedawno wyswietlać err 99 (zacina sie przeslona naprawa 200zł). Mysle ze z L nie bylo by jeszcze problemu tego rodzaju ze dzis na KJS zostalem ochlapany woda z blotem i genaralnie slysze jak mi piach chrobocze w srodkuCo L to L.....
![]()
http://www.optyczne.pl/41.11-Test_ob...sumowanie.html
Pchac sie ew. w uzywana L-ke?
a powiedzcie mi prosze jeszcze skad wiadomo ktore szklo bedzie wspolpracowac z pelna klatka a ktore nie?
i jak to jest z ogniskowymi? zawsze trzeba mnozyc je przy cropie? czy obiektywy dedykowane tylko na cropy maja juz to przeliczone?
sorry bo pewnie zadaje pytania na poziomie zenua![]()
Szkła canona dla cropa maja symbol EF-S,a do pełnej klatki EF.Producenci niezależni maja swoje oznaczenia lub nie.Informacja powinna byc w opisie i
instrukcji.Duzo na ten temat,iwyjasnienie oznaczen znajdziesz w "szukaj" , google,strony producentów.Pozdrawiam.Acha ,zawsze mnozyc.Opisy sa dla pełnej klatki.
17-40. Ew. jak chcesz taniej - to Tamron 17-35 zamiast tej Sigmy.
Co jest dla Ciebie wazne - swiatlo, szybkosc i celnosc AF, trwalosc, cena, zastosowania, w bliskiej przyszlosci FF, inne?
Odpowiedz sobie na te pytania i odpowiedzi "posortuj" wg waznosci. Pozniej bedzie Ci latwiej podejmowac decyzje.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
17-40. To, co pokazał mi na 40d, a później na 1d dowodzi, że warto.