Cytat Zamieszczone przez Auwo
Dyskusje nad 17-40 na tym forum juz byly - poszukaj
....
Z tego co pamietam tylko jeden user byl niezadowolony ze swojej 17-40
Wszystko to prawda, ale zwróć uwagę na zamieszanie w tym temacie:

Cytat Zamieszczone przez Jarl Bjorn
Mialem ten sam problem zastapienia KITa i po probach na egzemplarzu 17-40/f 4 L grzecznosciowo uzyczonym mi przez znajomego zrezygnowalem. Moim skromnym zdaniem roznica w jakosci zdjec nie uzasadniala wydatku prawie 3000 PLN, tym bardziej ze 1) swiatlo f/ 4, 2) zdarzaja sie niespodzianki (radze odszukac watek o zmaganiach z tym obiektywem kol. Adama Szymanskiego).
Cytat Zamieszczone przez blink_182
Miałem juz praktycznie zamówiony ten obiektyw ale po przeczytaniu kilka dni temu zmagan Adama Szymańskiego z L wstrzymałem realizacje zamówienia
Cytat Zamieszczone przez tiberek
Co do "L" to mam tez swoje zdanie - nie wszystko zloto co jest "L-ka" (wiem "L" sa zawyczaj najlepsze, ale jest tez sporo o polowe tanszych obiektywow o niewiele gorszej jakosci fotek, szczegolnie dla non-profi zastosowan)
Cytat Zamieszczone przez p13ka
w sieci znaleźć wiele sprzecznych opinii użytkowników na temat ostrości L-ek, a w tym m.in. 17-40, 24-70, 28-70
Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
Może być tak, a może być i inaczej.
1. Niektóre z eL-ek nigdy nie były konstrukcjami idealnymi (vide 17-40/4L, a dopiero teraz przy okazji rozpowszechnienia się dSLR (i łatwości zweryfikowania tego faktu), sprawa ta wyszła na jaw,
2. Z jakiegoś powodu jakiś czas temu obniżono wymagania jakościowe w odniesieniu do niektórych (najtańszych?) eL-ek - prawdziwi profi i tak raczej nie używają 17-40/4L i 70-200/4L, które natomiast nobilitują amatorów, napędzając przez to koniunkturę.
...
Nie ciągnijcie mnie za język, bo nie ma takiego doświadczenia z różnymi eL-kami, abym mógł sobie pozwolić na jakieś w miarę chociaż obiektywne wnioski.
Cytat Zamieszczone przez Shadow
Sigma 18-125 bije Canona klasy L ?
Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
W 100% popieram Jarla Bjorna - mam identyczne zdanie "koniec świata" L-ka 17-40 powinna kosztować ok. 1200 za to co oferuje - dlatego ją oddałem.
A ludzie podejmują na tej podstawie decyzje o wydaniu w sumie niemałych pieniędzy.

Cytat Zamieszczone przez Auwo
Baza dla tych ktorzy chca kupic jest na wielu anglojezycznych stronach
Tylko, że są to najczęściej testy parametrów pojedyńczej sztuki - tylko raz widziałem porównanie kilku obiektywów tego samego typu. Poza tym te testy nie są do powtórzenia w celu sprawdzenia własnego obiektywu.