Nie...
Wiekszosc jednak patrzy na to czy jest w miare ostro i tylko tak oceniaja obiektywy...
Nie...
Wiekszosc jednak patrzy na to czy jest w miare ostro i tylko tak oceniaja obiektywy...
...
Kwestia zastosowań. Powyższe wystarczy do publikowania zdjęć w internecie i wydrukowania fotki - może nawe 30x20. Ale jeśli chcesz wydrukować większy format - nagle zaczynają wychodzić rzeczy, o które nigdy nie podejrzewałbyś swojego obiektywu/aparatu :-) I bardzo trudno jest to skorygować w PS, bo praktycznie od razu widać, co dyskwalifikuje plik źródłowyZamieszczone przez KuchateK
.
A może jednak bylibyśmy w stanie porównać 17-40L na forum?Zamieszczone przez KMV10
Paul - nudzisz koles na maksa - co to da, ze przetestujemy kilka szkiel na forum - skoro Ty i tak kupisz inne !!!
Auwo - nie kupię innego, bo już się na niego zdecydowałemPo prostu interesują mnie jak dużych różnic w jakości można oczekiwać po różnych 17-40L. I jeszcze raz powtórzę, że będę robił duże powiększenia, więc dla mnie te różnice mają jednak znaczenie, bo je po prostu widać
![]()
Auwo mial na mysli, ze Ty bedziesz kupowal inny obiektyw 17-40L niz te, ktore bylyby ewentualnie poddane testom.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
W takim razie przepraszam Auwo za pomyłkę.Zamieszczone przez Pszczola
A w temacie obiektywu, po prostu chciałbym w sklepie zrobić kilka zdjęć, ocenić czy jakość jest ok - wyjść i zapomnieć o temacie. Niestety, sytuacja jest taka, że oczywiście zrobię zdjęcia - ale nie mam żadnego punktu odniesienia - więc nie będe w stanie go ocenić. Czytam na forum, że 17-40L jest ok i super - dlatego go kupię. Ale chciałbym mieć większą pewność przy zakupie, że egzemplarz, za który płacę ca. 1000USD nie ma zauważalnej odchyłki jakościowej. A artykuł w FK wzbudził we mnie dodatkowe wątpliwości co do prawdopodobieństwa trafienia na słabszy egzemplarz :-?
I przy okazji odpowiadając sid'owi - wiem, że nie ma ideału, ale nie chcialbym dostać obiektywu, który musiałbym później reklamować, na co trzeba poświęcić dużo więcej czasu i zdrowia niż na trochę testów w sklepie :cool:
Zamieszczone przez Paul
... testowe![]()
pozdrawiam
Akurat zdjęć testowych jeszcze nie robiłem - po prostu kupowałem aparat i robiłem zdjęcia - może stąd moje wątpliwości przy wydatku 10 tyś PLN?Zamieszczone przez Cychol
![]()
![]()
nie wiem czego tu nie rozumiecZamieszczone przez Cychol
ktos chciałby wiedzieć (i to nie z sampli różnych różniastych - jeszcze najlepiej z innego body niż sie ma) czy warto wydać 2.5-3K pln na szkło które nie spełni oczekiwań
Tzn. każdy sie musi na własnej skórze rozczarować jak A.Szymański - bo reszta uważa że 'testy są głupie' ?
chyba najczęściej są dwa typowe przykłady:
a) ktoś ma coś i chce wiedzieć czy drugie coś (w tym przypadku osławione 17-40) jest lepsze
b) ktoś nie ma jeszcze nic, i szuka czegoś co będzie dobre (w jego kategoriach)
Zeby po swojemu oceniać - to też trzeba mieć na podstawie czegoś
Kupa ludzi tu ma całą mase szkieł - taki to problem wyjść na zew na kwadrans, nacelować sie w coś sensowego co nie jest tablica i pstryknąć ze statywu po jednej fotce z 3 obiektywów ?