Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Jakość 17-40/4L

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Wink

Paul ja już Ci gdzieś napisałem: "weź kup sobie album ze zdjęciami" i będziesz miał spokój, a ile kasy zaoszczędzisz
    pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul
    [*]Robić zdjęcia jakiegoś popularnego przedmiotu - coś na wzór kredek i wina z dpreview - na razie wymyśliłem puszkę CocaColi lub piwa (ja preferuję Żywiec
    Je preferuje zdjecia ksiazek .

Myślę, że pozwoliłoby to uporządkować dyskusje nt. obiektywów na przyszłość - w sumie to pomysł dla moderatorów - kwestia zdefiniowania standardu i umieszczenia gdzieś zdjęć w uporządkowanej formie.
    Mysle ze kazdy z nas ma inne oczy, inne gusta, inne oczekiwania odnosnie spodziewanej jakosci obiektywow.
    Ladna pogoda jest... zdecydowanie zamiast bawic sie w takie pseudodefinicje pseudostandardu - lepiej pojsc na spacer i wiewiory popstrykac (mam Łazienki 5 min drogi ode mnie 8) ).
    Daruj sobie Paul... bo to co proponujesz po prostu kupy sie nie trzyma.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Wink

Wciąż uważam, że pomysł jest dobry ale ulegam pod presją tłumu i chyba na tym skończymy ten wątek.

froolk - dziękuję za odpowiedź
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 11-04-2005 o 06:10

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul
    Wciąż uważam, że pomysł jest dobry
    mimo wszystko caly czas brakuje argumentow aby przekonac Nas do takiego testu

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    caly czas brakuje argumentow
    Auwo - miałem już nie rozwijać tego wątku, ale skoro naciskasz :

Po pierwsze zgadzam się ze wszystkimi, którzy twierdzą, że najważniejsze to robić zdjęcia i że sprzęt nie jest najważniejszy. Ale z drugiej strony popieram gorąco Jurka Plietha (z góry przepraszam, jeśli nie powinienem odmieniać nazwiska), który ma w podpisie maksymę Kałużyńskiego:
    "Jeśli się coś lubi, to należy mieć to 'coś' w najlepszym gatunku"

A w temacie argumentów: (oczywiście IMHO)

1. Pomysł wpadł mi do głowy, kiedy pomyślałem, że pójdę do sklepu, kupię aparat, zrobię zdjęcie i ... w sumie nie wiadomo, czego oczekiwać :-?. A chciałbym szybko sprawdzić zestaw, jak najszybciej pójść robić zdjęcia :-D i nie zajmować się więcej tym tematem.
    2. Kilkakrotnie widziałem na forum dyskusje nt. ostrości obiektywów, co kończyło się wysyłaniem sobie różnych zdjęć a później dyskusjami, czyje zdjęcie jest ostrzejsze. Szymański Adam fotografował ucho, Vitez grzbiety książek, ktoś inny gazetę ... Oczywiście można skorzystać z profesjonalnych tablic, ale to już uważam za lekką skrajność - w końcu najbardziej liczy się subiektywne wrażenie. Podoba mi się przy tym standard testu na dpreview (chodzi o zdjęcie z butelkami i kredkami) - pozwala porównać ze sobą różne aparaty i obiektywy a jest przy tym "realny". Stworzenie pewnego standardu pozowliłoby na wykorzystanie raz zrobionych zdjęć przez innych w przyszłości - choćby w rozmowie z serwisem.
    3. Standard umożliwiłby również w miarę obiektywne porównywanie różnych obiektywów przy tej samej ogniskowej i przesłonie. A ponieważ byłoby to w jednym miejscu i w sposób uporządkowany - wykorzystanie tej wiedzy byłoby szybkie i proste - mówię np. o przypadku, gdy ktoś zastanawia się, czy warto kupić 17-40L czy zostać przy 18-55 - mógłby wtedy porównac kilka zdjęć i sam zdecydować, co i za jakie pieniądze mu bardziej odpowiada.
    4. A zaproponowałem zrobienie serii zdjęć testowych z 17-40L, żeby raz a dobrze zamknąć dyskusje w stylu "17-40L jest na poziomie kita"
    5. Oczywiście baza zdjęć nie powstałaby w ciągu tygodnia tylko byłaby rozbudowywana w miarę potrzeb różnych użytkowników - ważne tylko, żeby kolejne zdjęcia testowe umieszczane w bazie spełniały wcześniej zdefiniowane standardy.
    6. A w końcu końców uważam, że byłoby fajnie, gdybyśmy jako forum stworzyli własny standard testów sprzętu :-)
    A swoją drogą Auwo - masz w stopce fajny zestaw - łącznie z 17-40L o który pytałem na początku - może miałbyś możliwość zrobić kilka zdjęć 17-40L z różnymi ustawieniami np. gazecie (bez filtra). Byłbym zobowiązany. Całe jpgi mogę przyjąć na skrzynkę e-mail a byłoby super, jeśli mógłbyś wrzucić wycinki z centrum i brzegu - wtedy mogliby skorzystać i inni.

A - i jeszcze dzięki za udział w dyskusji.
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 12-04-2005 o 03:04

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Problem który próbują Ci naswietlić koledzy (tak myślę) polega właśnie na tym że bardzo trudno mówić tu o standaryzacji takiego testu.

Bo to, co Ty nazywasz standardem, nim nie jest. Istotne jest bardzo wiele elementów: takie samo światło i kąt jego padania, odległości od obiektów i obiektów od siebie, czasy, przysłony miejsca pobrania cropów i jeszcze baaaaaaardzo wiele szczegółów. Opis standardu musiał by przewidywać masę szczegółów typu - jak nie ma przysłony "X" to używasz "Y", ... albo przechodzisz do przesłony "Z", jak obiektyw nie ostrzy z min. odległości "X" to...... itp, itd. Sam opis standardu zniechęcił by wszystkich do testu Komu by się chciało i czy wszyscy byliby w stanie zapewnić rzeczone identyczne warunki? W innej sytuacji taki pomysł nie ma sensu.

Powołujesz się na dpreview - ale oni robią to w studio w tych samych warunkach a i tak mnie wkurzają bo co jakiś czas zmieniają właśnie układ elementów na obrazku testowym albo miejsca z których są kropy i już to wystarcza by nie można było porównać obiektywnie aparatu nowego z innym np. dwuletnim. Rozumiem Twój zamysł i sama idea mi się podoba natomiast bądźmy szczerzy - jest nierealna

Co do fotek z 17-40 f4 L to jeśli chcesz to postawię jakieś flaszki, kredki córy i pudełka "w stylu dpreview i pstryknę Ci fotki ale tu też powstaje pytanie dotyczące przysłon - przy niskich przysłonach i niewielkiej głębi przecież nie wszystko będzie ostre. Na dpreview nie oceniają obiektywów tylko body lub aparat i robią to bodajże w najostrzejszym przedziale f8-f11 zależnie od możliwości aparatu - a przy tych ustawieniach gwarantuję Ci - 17-40 to ŻYLETA

Adam

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Problem który próbują Ci naswietlić koledzy (tak myślę) polega właśnie na tym że bardzo trudno mówić tu o standaryzacji takiego testu.
    To niech powiedzą to prosto . Jako "początkujący" mogę chyba nie wszystko wiedzieć :rolleyes:

Istotne jest bardzo wiele elementów ... Sam opis standardu zniechęcił by wszystkich do testu
    No i wreszcie ktoś wyłożył o co chodzi - dzięki froolk. Myślałem, że sprawa jest prostsza - szkoda.:-(

Rozumiem Twój zamysł i sama idea mi się podoba
    Dzięki za dobre słowo :-)

przy tych ustawieniach [f8-f11] gwarantuję Ci - 17-40 to ŻYLETA
    Cieszy mnie to, gdyż zależy mi na jakości 17-40L głównie przy zdjęciach krajobrazów - i to zapewne przy szerokim kącie.

Co do fotek z 17-40 f4 L to jeśli chcesz to postawię jakieś flaszki, kredki córy i pudełka "w stylu dpreview i pstryknę Ci fotki ale tu też powstaje pytanie dotyczące przysłon - przy niskich przysłonach i niewielkiej głębi przecież nie wszystko będzie ostre
    Byłbym wdzięczny za jedno zdjęcie - choćby gazety, wypełniającej cały kadr (chyba, że sądzisz, że coś innego byłoby lepsze), przy przesłonie dającej najostrzejszejszy obraz (może f11?). JPG max rozmiar i jakość, bez podbijania ostrości (Parameter 2). Mój e-mail jest w w profilu. Z góry dziękuję. :grin:
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 12-04-2005 o 20:56

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Jutro coś takiego pstryknę i Ci prześlę.
    Sprawę przesłony wyjaśniłeś f11 - ok.
    Ale to są jpg po 7mega więc nie wiem - z kilku ogniskowych czy tylko z jednej? Jakiej?
    Adam

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Jutro coś takiego pstryknę i Ci prześlę.
    Sprawę przesłony wyjaśniłeś f11 - ok.
    Dzięki. Może 2 fotki - jedną na 17mm a drugą gdzieś pośrodku - najlepiej tam, gdzie najlepsza ostrość - może 30mm?

Ale to są jpg po 7mega więc nie wiem - z kilku ogniskowych czy tylko z jednej? Jakiej?
    Skrzynka ma 256MB i limit jednego maila 20MB - powinno wystarczyć.

Domyślnie

Czytam i czytam i coś mi się nasunęło. Wśród wielu narzekań na L głównym problemem (wśród tych które ja czytałem) nie była jakość wykonania ale cena. Samo stwierdzenie że za mniejsze pieniądz można mieć coś "podobnego" jest idiotyzmem. Bierze się to chyba z szukania substytutu na który będzie "mnie" stać. A już stwierdzenie że powinien kosztować 1300 mnie zabiło. Luuuudzie, rozumiem że patrzymy na jkośc zdjęć robionych takim szkłem ale jest jeszcze wiele czynników, które składają sie na tą cenę: szybkość ostrzenia, głośność, materiał z kótrego go wykonano, wytrzymałośc na zabrudzenia, CA, i wiele innych. I...... znowu pierniczę ?? :P

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów