No to mam!!!
Dziś na warszawskiej giełdzie fotograficznej zakupiłem 20D + kit + 50.1,8. Nie znam jeszcze ustawień ale po pierwszych fotkach TRAGEDIA!!! Choć mi się widzi, ze to wina ustawień. Pierwsze wrazenie to:
NOKON 70s jest silidnieszy
Nikon lepiej leży w łapce
nikon ma lepszego "kita"
nikon ma lepszą 50/1,8
nikon ma 2 pokrętła
20D ma za mały uszwyt i mały palec ślizga się pod aparat co dla mnie ejst niewygodne.
20D ma dduuużżżżooo mniejsze szumy
20d ma lepszy wizjer
co by tu powiedzieć... generalnie opinie są takie, że szkła nikona mają lepszy stosunek jakosc/cena ale nie o tym chcialem pisac.
Jesli uchwyt tak bardzo nie pasuje zawsze mozesz zainwestowac w gripa, odnosnie pokręteł to sie przyzwyczaisz z czasem.
jesli rozpatrujesz zakup obiektywu tamrona, to poszukaj w podforum wątku "dla posiadaczy tamrona" czy jakos tak... naprawdę warto...
Pozdr,
Robert
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
ja też nie wiem.
tez tak sądzę - w tym segmencie rynku.
szumy, ok.
jakość kolorów, przejścia tonalne? - twoja wina, są bdb tylko nie umiałeś wycisnąć czegoś z RAW
kiepski balans - na auto - OK. Tylko kto pracuje na auto?
czekamy na ten artykuł
D70 badziew? żarty. Wykastrowany D40 lepszy dla ambitnego fotoamatora? jak podepnie tanie śrubokręty do portretu, makro itp?
Balans bieli na auto, fakt d40 ma lepsze, bo tam jesty wiele nowsze oprogramowanie. Tylko ponownie spytam po co robić na auto?
zgadzam się
no własnie o tym mysleli piszący o strzale w nogę.
jedyny argument za przesiadką to powinno być wysokie ISO, o ile ci jest potrzebne.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...