Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Pomoc w podjęciu decyzji przesiadam się z NIKONA na CANONA

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie Pomoc w podjęciu decyzji przesiadam się z NIKONA na CANONA

Witam!

To mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich.

Mam takie pytanko. Jak do tej pory byłem użytkownikiem nikona. Miałem dobrą lampę i kilka szkiełek oraz bardzo pozytywne wrażenie. Nie wiem czemu wszystko wyprzedalem i się zastanawiam co dalej.
    Zdjecia robię amatorsko raczej tylko w domu i spacery.

Potzrebuje szczególnie pomocy przy szkłach canona bo ich wogóle nie znam. Szkło chciałbym do około 1300zł - nie zależy mi na wielkich zoomach. Patrząc na swoje zdjęcia 90% fotek jest na ogniskowej 20 -30mm

Dręczy mnie wybór body. Zostały mi 3 typy 20D - 30D - 400D liczy się głównie jakość zdjęć, nie interesuje mnie czyszczenie matrycy i takie duperele.
    Do tego obiektyw Tamron 17-35 /2.8 lub 17-50 2/2.8 - sigma odpada na nikonie bardzo złe wspomnienia.
    Lampa 430ex

Doradzcie mi po pierwsze obiektyw po drubie body.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Po kosztach - dobre body:30D plus - budżetowo - kit 18-55. Za ok. 1000 można mieć dodatkowo EF 28-105 - całkiem znośny i szybki, lecz 28 na cropie jest mało satysfakcjonujące dla landszafciarzy.
    Zapraszamy do klubu
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 19-10-2007 o 21:15

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

30D + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/91484)
    Pozdrawiam
    pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

A co z tamronem 17-35 bardzo dobre wyniki osiąga w testach. Nie wart ceny?
    Między 20D a 30D w jakości fotek różnicy "chyba" nie ma żadnej bo to te same środki w innej oprawie. A moze się myle?

Mam tylko 4tyś zł i raczej zakupy na allegro.

30D ~ 2600zł bez 50Atki :-(
    20D ~ 1800zł + 50/1,8
    17-35/17-50 ~ 1200zł-1400zł + 50/1,8 ~ 400zł
    430ex ~ 850zł

A co z 400D?? Gorszy niż 20D mimo że nowsza konstrukcja??

Pełne uzależnienie

Domyślnie

400d ludzie też robią dobre zdjęcia
    20D, 30D to nieco wyższa grupa sprzętu od niego.
    Korpusy są z założenia wytrzymalsze niż 3 cyfrowe i większe - co wiele osób sobie ceni (lepszy uchwyt).
    30D masz nowe w Fotojokerze za dobre pieniądze.

Uzależniony

Domyślnie

Nie wiem czemu wszystko wyprzedalem i się zastanawiam co dalej.
    Co mialas przedtem d50?, wybierz sie na jakies spotkanie gdzie ludzie maja 400d/30d i tamrony, potem spokojnie wroc do nikona, 400d nie kupisz bo w sumie drogie i po nikonie nie ma szans zebys sie nie zanosil smiechem na grip, jesli masz zle wspomnienia z sigmy to lepiej nie dotykaj tamrona.

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Witaj Gabrielr24 na forum!

sprzedales Nikona (nie piszesz co miales ale podejrzewam ze cos z segmentu amatorskiego) i przesiadasz sie na canona ze srednia optyka to chyba lekki strzal w noge i nie potrzebne wydatki... jezeli chcesz kupic cos w stylu 400d z kitem bo kopletnie nie potrzebne przejscie zwlaszcza ze miales juz szkla i lampe...

a jesli juz cos mam radzic to:

body - 30d - cena jakosc najlepsze proporcje (jesli mowimy o nowym sprzecie), badz swiadom ze musisz robic w RAWach :-)
    szklo - pomysl o szkle Canona 17-50 IS f2.8... duzo wiekszy wydatek od tamrona ale uwierz mi ze bedzie warto! raz ze to canon, dwa USM, trzy IS... odpusc sobie chwilowo lampe ja zawsze dokupisz z czasem, skup sie na szkle (podalem ten obiektyw bo rozumiem ze koniecznie musisz miec szeroki kat w innym wypadku tamron 28-75)
    Ostatnio edytowane przez c42 ; 19-10-2007 o 22:20

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

OT:Miałem D70s + Tamron 17-50 f/2.8 + sb-800 + 50/1,8.
    Przerażały mnie szumy i kiepsa jakość kolorów, przejścia tonalne z nikona, beznadziejne jpg i kiepski balans bieli. Jestem zaawansowanym amatatorem, a to że nie robie zdjęć zawodowo nie oznacza, ze robie je źle wręcz przeciwnie. Oceniam swoje zdjeć dużo wyżej niż spora grupa pseudo fotografów zarabiających kase na nic nie wiedzących młodych parach w czasie wesele a potem to tylko w brode sobie plują.

Zobaczymy co będzie po przesiadce. Jak Canon będzie lepszy lub odwrotnie to napisze artykuł, żeby nik w przyszłości nie kupił Nikona lub Canona

1.Wracając do tematu. Jakie szkło do tej ceny co podałem czli 1300zł.
    2. Jak różnica w zdjeciach, szumy, ostrość, przejścia tonalne między 20d a 30d
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Używałem swojego czasu Tamron 28-75 z d70s i mi się wydaje że tamron 17-50 robi bardziej ostre fotki mimo winetowania na szerokim. Pozatm 28 * 1,6 = prawie tele
    Ostatnio edytowane przez gabrielr24 ; 19-10-2007 o 22:27 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

MZ nikon 70 to najwiekszy badziew tej firmy a przyniosl chyba najwieksza kase jakbys kupil d40 bylbys adowolony (o ile nie przeszkadzalyby Ci wymiary) :-) naprawde duzo lepsze kolory i balans bieli ma czterdziestka!

co do canona to roznicy w jakosci obrazu miedzy 30d a 20d nie uraczysz...to prawie ta sama puszka z paroma bajerami w modelu wyzej... jak szklo do 1300zl to duzego wyboru nie masz poprostu wejdz na allegro i zobacz co sie miesci w tej granicy a wiec tamron vs sigma... ja kierowalbym sie w strone tamrona wybierajac mniejsze zlo ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Czyli już wiem 20D + tamron
    Tylko który czy 17-50 czy 17-35??

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów