Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: k10 czy 30d do studia

Dopiero zaczyna

Domyślnie k10 czy 30d do studia

Witam serdecznie na poczatku wszystkich....
    Jestem u was pierwszy raz...
    Jestem uzytkwnkiem Pentaxa do tej pory pracowałem na prostym ist dl2, obecnie zamierzam otwarzyc studio w celu fotografii mody,portretów w stylu glamour itd, oczywiscie na wesela tez sie trzeba bedzie wybrac...
    Do dzis bylem w 100% pewny o wyborze sprzetu na to przedsięwzięcie
    myslałem o pentax k10 plus 50mm f1.4, sigma 10-20mm oraz tamron 90mmf2.8....całośc ok 6tys, ale ktos powiedzial mi ze jednak sprobowac wejsc w cos bardziej "profesjonalnego"choc przy takim budzecie profesjonalizm troche nie za bardzo...Ale moje pytanie do Was...co sadzicie o zmienie k10(ktory swietnie w testach wychodzi)na canona 30d?cena za body taka sama(szkla bardziej dostepne...czy do moich zastosawan canon lepiej sie sprawdzi?no i moze jakies szkla mi ktos poleci bo jestem całkiem nowy jezeli chodzi o canona...ale musze miec super szeroki oraz cos ok 90mm....całośc za ok6tys
    z gory dzieki pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witamy
    1. Co oznacza dal Ciebie słowo "studio"?
    2. Czy oprócz sprzętu inwestujesz też w oprogramowanie, bo do studia komercyjnego to podstawa?
    3. Dlaczego myślisz o 30D, a nie o 350D, 1Ds MK III czy 5d?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Post troche prowokacyjny -ale jak ma już być konkretnie to do mody patrzyłbym raczej na 5D + dobre stałki ( 50 1,4 85,1,8) ten sprzęt nie zmieści się w 6000 raczej ok 9000 ale i tak czekają cie jeszce spooooore wydatki na oświetlenie i oprogramowanie jeżeli myślisz o takich pismach jak styl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym celował w 5D i stałki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a ja bym wolał zaopatrzyć się w osprzęt studyjny i na tym zarobić na nowy system typu EOS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

co do magazynu styl to chwilowo nie licze a publikacje moich prac w takich czasopismach,na osprzet studyjny oczywiscie domowy ma zamiar wydać ok 5tyś i własnie z budzetem ok 12 tys musze cos zdziałać...Stąd moje pytanie w jaki mozliwie najlepszy sposób..a co do lamp to wybralem firme quantuum

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zmieniłem tytuł i przeniosłem
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeden i drugi będzie bardzo dobry. Porządny kompakt też będzie dobry. W studiu bardzo rzadko używa się minimalnych (maksymalnie otwartych) przysłon, raczej jest to rząd 5.6-11 a w tym zakresie większość obiektywów sprawuje się dobrze. Dobierz takie ogniskowe jakie lubisz. Przy portrecie i modzie praktyczne jest jakieś 80 mm (w przeliczeniu na mały obrazek), ale i coś szerszego bywa przydatne.Jeśli będziesz robił duże powiększenia, to będziesz potrzebował wielu pikseli na sporym obszarze, czyli jakieś 5d (szybko i wygodnie, drogawo, ale zwraca się jak nie narzekasz na zlecenia) albo cyfrowa ścianka do średniego (drożej, opłacalna przy pracy ciągłej) lub średnia analogowa provia (tanio, jeśli robisz parę sesji na miesiąc).

Uprawnienia umieszczania postów