Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Problem z kartą CF

Widok wątkowy

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    Szukałem trochę w internecie ale napiszę i tutaj. Sprawdzalem czy istnieje taki temat, jednak nic tego typu tutaj nie znalazlem. Jesli juz gdzies to było opisywane to przepraszam za spam

Wczoraj podczas robienia zdjęć (EOS 400D) wyskoczył mi ładny komunikat w aparacie 'There is a problem with the CF Card. Please replace the CF Card'. Kilka minut wczesniej zaczely sie problemy z zapisem zdjęc. Jedne byly zapsiane blednie, inne wygladaly zuplenie inaczej niz te zrobione przeze mnie.
    Wlozylem kartę do drugiego aparatu (350D) i pojawia się podobny problem.
    Po wlozeniu do 400D innej karty CF - wszytsko chodzilo jak nalezy.

Dostalem podpowiedz od znajomego zeby zrobic format karty. Nie mialem zadnych wazych zdjęć, więc posluchalem rady i o dziwo pomogło.
    Dzisiaj pojawił się identyczny problem. Ten sam komunikat. Z taka roznica, ze na karcie mam zdjęcia na ktorych mi zależy i nie bardzo na rękę jest mi ich utrata. Dlatego wstrzymuje się z formatem..

Pytanie z mojej strony. Problem wynika z wadliwej karty, czy może aparat powoduje ze powstają takie problemy? Karta którą posiadam to Kingston 2GB elite pro.
    A drugie... jak odzyskac zdjęcia skoro aparat odpowiada "no image"???:

Z góry dziekuje
    Witaj.
    Na wstępie pytanie do Ciebie: Jeśli podejrzewałeś że z tą kartą jest "coś nie tak", to czemu robiłeś na niej zdjęcia na których Ci zależało? Tego nie jestem w stanie pojąć.

No ale do rzeczy:
    najprawdopodobniej winna jest karta, a jeśli tak, to jesteś kolejnym żywym przykładem dlaczego nie należy kupować kart pamięci firmowanych przez firmę Kingston. Większość problemów z "markowymi" kartami dotyczy właśnie tej firmy. Na pl.rec.foto.cyfrowa był okres gdy pojawiał się wysyp właścicieli tych kart, proszących o ocenę sytuacji i radę jak ratować zdjęcia. Teraz.. pojawiają się nadal takie wiadomości i.. zazwyczaj dotyczą kingstonów. Zdarzają się też przypadki problemów z podrabianymi Sandisk'ami..

Co do odzysku zdjęć - jakieś szanse są, choć zależy od tego, co się na karcie porobiło. Do tego będzie potrzebny soft do odzysku danych. Możesz spróbować znaleźć kogoś, kto jest posiadaczem CF'a Sandiska i dzięki temu ma darmowego RescuePRO. Ew kogoś z innym oprogramowaniem tego typu, inny forumowicze coś Ci poradzą..

Co ponadto:
    Moim prywatnym zdaniem, jeśli karta jest na gwarancji, skorzystaj z niej i.. jak dostaniesz nową po wymianie, sprzedaj i kup oryginalnego Sandiska..
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 18-10-2007 o 16:32
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Uprawnienia umieszczania postów