Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Zarządzanie kolorem w PS + profil po kalibracji

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Zarządzanie kolorem w PS + profil po kalibracji

Witam

Jak ustawić w PSie w Zarządzaniu Kolorem przestrzeń roboczą, mając profil po kalibracji we właściwościach karty graficznej (interesuje mnie przestrzeń sRGB)? Do tej pory miałem ustawioną na sRGB, jednak zwróciłem uwagę na różnicach w kolorach. To samo zdjecie otwieram w PSie i przeglądarkach - różnica jest dość wyraźna. Gdy ustawię przestrzeń roboczą jako profil monitora różnicę są mniejsze, jednak są. Najbardziej różnice widać przy kolorze żółtym.

Zrobiłem zrzuty ekranów i tak:

1. Przeglądarka:

2. PS z przestrzeniu sRGB:

3. PS z przestrzenią profilu monitora:

Proszę podzielić się doświadczeniem w tym względzie

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Jaka przeglądarka? Wiele przeglądarek nie obsługuje profili ICC i dlatego kolorystyka między nimi a tym co pokazuje PS musi się różnić. ZoomBrowser na przykład obsługuje profile i ja mam pełną zgodność kolorystyczną między nim a PS'em. Przestrzeń w PS mam ustawioną na sRGB, a profil monitora oczywiście ustawiony globalnie w systemie. IMHO nie można podmienić w PS'ie przestrzeni kolorystycznej profilem monitora, bo przestrzeń a profil, to dwie zupełnie różne rzeczy ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Prosty test:

Utworzyłem pod Wordem kolor żółty, zrobiłem screena zapisując do JPG. Otwierałem następnie pod IrfanView, FastStone, Operą, IE, Fx. We wszystkich tych przeglądarkach wyświetlany screen był identyczny.
    Następnie otworzyłem screena w PSie następująco:

Przestrzeń robocza sRGB -> bez konwersji i z konwersją do przestrzeni roboczej.

Różnica jest jak wyżej...

Tworząc jakiś kolor np. w Wordzie/GIMPie i PS widzę dużą różnicę mimo tych samych parametrów RGB.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 18-10-2007 o 11:28

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie da się. CM nie działa w systemie Windows i choćbyś miał najcudniejszy profil w ustawieniach, to nie ma on wpływu na to co się wyświetla w przeglądarce, która po prostu wyświetla na żywca w sRGB. Efekt tego jest taki, że aplikacje korzystające z CM wprowadzają korektę na podstawie profilu, a system jej nie wprowadza i jest zonk. Jedyne co można zrobić, to w PS włączyć Proof Colors, Proof Setup>Monitor RGB - wtedy widzimy obraz takim, jaki będzie w przeglądarce, choć oczywiście jest to rozwiązanie od **** strony...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 18-10-2007 o 11:31

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ale ja mam loadera który wczytuje do LUT karty graficznej ten profil - wydać różnice przed wczytaniem a po wczytaniu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

ZoomBrowser rzeczywiście działa z profilami
    Mam jeszcze pytanie odnośnie zapisu plików. Przy zapisie dla WEB plik widzę jakby bez profilu. Tak też się zapisuje i ZoomBrowser otwiera go w sposób, jakby profilu nie było we właściwościach karty graficznej. Gdy zapiszę plik za pomocą polecenia Zapisz i zaptaszkuję: Profil ICC wtedy ZoomBrowser pokazuje tak samo jak w PS. Rozumiem, że to właściwa droga?
    Ciekawe jest, dlaczego ani ACDSee, ani Faststone nie pokazuje zdjęcia "oprofilowanego" - jakby nie widzi profilu...

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Ciekawe jest, dlaczego ani ACDSee, ani Faststone nie pokazuje zdjęcia "oprofilowanego" - jakby nie widzi profilu...
    Nie wiem jak Faststone, ale w ACDsee trzeba włączyć color management i podać profil z jakiego ma korzystać. ZoomBrowser ma tylko opcję włącz/wyłącz i wybiera sobie automatycznie profil domyślnie ustawiony w systemie.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Witam
    ...Gdy ustawię przestrzeń roboczą jako profil monitora różnicę są mniejsze, jednak są....
    Tak się nie robi. Przestrzeń najlepiej ustaw na Adobe RGB i fotki te pod monitor konwertuj pod profil sRGB.

http://www.lashier.com/home.cfm?dir_cat=38451
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 18-10-2007 o 16:52
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Nie wiem jak Faststone, ale w ACDsee trzeba włączyć color management i podać profil z jakiego ma korzystać.
    W którym miejscu w ACDSee się to włącza? Nie moge tego znaleźć.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

W którym miejscu w ACDSee się to włącza? Nie moge tego znaleźć.
    W tej chwili nie mam pod ręką kompa na którym mam ACDSee, więc ciężko mi wyrecytować z pamięci całą klikologię ;-) Zasadnicza kwestia - Jaką masz wersję ACDSee? Pytam, bo ICC dodano dopiero w wersji 7 i wyższych (teraz chyba 9 o ile dobrze wiem). A ustawiało się to w opcjach i jest zakładka osobna dla color management (ustawienia profilu wyświetlania, profilu drukarki itd.)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów