Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 70

Thread: Co robić z kalibracją 30D?

Pełne uzależnienie Zielony's Avatar

Quote Originally Posted by Vitez View Post
    Chyba można. Jak sprawdzałem moje 20D to pani już z zaplecza wychodziła z kartką z liczbą, ale ją zawołali z powrotem i przyszła z tamtą liczbą (coś ponad 80 tys) przekreśloną i wpisaną właściwą podobno liczbą (coś pod 23 tyś.).
    Quote Originally Posted by Zielony View Post
    Mi koleś tego nawet na kartce nie zapisał. Tylko przyszedł i rzucił cyfrą z czapy. Cholera wie jak to się ma w ogóle to rzeczywistości.
    Dziś byłem odebrać sprzęcior z Żytniej.
    Czyli Tampona; to co trzeba to opiszę w wątku temu przeznaczonym.
    Przy okazji dałem im jeszcze raz body do sprawdzenia przebiegu - żeby się przekonać czy te cyfry to nie czasem z czapy rzucone. Kolesia co poprzednim razem mi to przyjmował nie było. Więc kazałem babce zanieść to do sprawdzenia. Wynik dostałem identyczny jak poprzednim razem, a zdjęć w tym czasie nie robiłem żadnych. Także to akurat IM działa.

Quote Originally Posted by BelYaal View Post
    No wlasnie bedac tam osobiscie nie widzialem tlumow, luzik, spokoj, jakas osoba, ktorej upadl obiektyw, ktos z kamera, spokojniutko.
    Nie no, dziś jak ja byłem to akurat się wstrzeliłem dobrze w porę, bo zaraz za mną już była kolejka z 7-8 osób.

Uzależniony ErnestPierwszy's Avatar

Przed chwilą odebralem telefon od pana z CP. Nie zajmuje się serwisem, ale kontakatami z klientami.

Widać, że serwis nie wie co robić i nie ma pojęcia dlaczego szerokie szkła nie ostrzą wcale. Ostrzyły przed serwisem a PO - nie ostrzą i serwis nie wie dlaczego.

Ze wzorcowym ostrzą - niby - ale ja tego nie mogę sprawdzić, bo serwis nie robi zdjęć wzorcem przy kliencie. Dobre...

Co ja na to? Poprosiłem o przywrócenie stanu fabrycznego - PRZED ingerencją serwisu...

Zobaczymy co dalej...

EDIT: Jutro (30.10.2007) jadę do serwisu ze szkłami i będziemy razem kalibrować. Jestem pełen nadziei, że się uda!

PS
    6 listopada będzie miesiąc bez aparatu!
    Last edited by ErnestPierwszy; 29-10-2007 at 02:25 PM.

Pełne uzależnienie ripek's Avatar

Też mi zrobili FF na 85/1.2 ... w pewnych warunkach nawet METROWY.

Wkur.. sie i pojechałem z krakowa do wawy (po wcześniejszym umówieniu) i też nie chciałem żeby mi kalibrowali szkła. Więc wybrałem jeden obiektyw który ma najmniejszą głębię (85/1.2) i skalibrowali mi puszkę do niego (122zl). Ponieważ wcześniej przed dokaliborwaniem do 85tki ich wszystkie szkła ostrzyly idealnie - na logikę po dokalibrowaniu do szkla o najmniejszej głębii miało być ponownie ok na pozostałych. No i się udało. Teraz wreszcie mogę pracować.

Wyglądało to tak że po prostu rozstawiłem się ze wszystkimi szkłami na stoliku - Pan Krzysztof (bardzo dobrze mi się rozmawiało z nim) włączył mi aparat w tryb serwisowy, skalibrował do 85tki 1.2 i dał do potestowania na gazecie Kiedy wszystko było ok ze wszystkimi szkłami - zamknął tryb serwisowy i tyle. Całość trwała godzinkę.

Co ciekawe w trybie serwisowym aparat wiesza się przy strzelaniu serią

Pamiętajcie o zabraniu gwarancji na wszystkie szkła i body. Bo inaczej kalibracja jest płatna. I nie ma uproś bo oni po prostu rozliczają się z Canonem z każdego dotknięcia sprzętu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Quote Originally Posted by ErnestPierwszy View Post
    Co ja na to? Poprosiłem o przywrócenie stanu fabrycznego - PRZED ingerencją serwisu...
    Nie ma takiej możliwości - tzn też chciałem żeby mi przywrócili do stanu jak było ale nigdzie nie ma zapisu stanu "PRZED". Po prostu w body mogą pokręcić "pokrętełkiem" do przodu i do tyłu aż będzie dobrze z konkretnym obiektywem.

Ale jeśli już masz różnie z różnymi szkłami (a wcześniej było ok) to jest to coś bardzo dziwnego
    Last edited by ripek; 29-10-2007 at 02:40 PM. Reason: Automerged Doublepost
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu 1507's Avatar

a co to jest ten tryb serwisowy?

Uzależniony ErnestPierwszy's Avatar

Quote Originally Posted by 1507 View Post
    a co to jest ten tryb serwisowy?
    Z tego co mi wyjaśniono, ingerencja w AF jest czysto softwearowa.

Podłączją aparat do komputera (przełączają puszkę w tryb serwisowy - widać opcje normalnie niedostępne z menu) i z niego sterują modułem AF, na mikrokorkach +/-. Aż się wstrzelą.
    Tak jest już całym sprzętem elektronicznym, nawet TV naprawiają pilotem od TV, chyba że się coś spali i trzeba lutować.

Moim zdaniem taki soft powinien być darmowy i do ściągnięcia od Canona. Każdy podopieszczał by sobie korpusy jak chce... W sumie takie coś już jest w 1DmIII.

Pełne uzależnienie

Tylko kazde szklo (i body) powinno miec ustawienia FACTORY DEFAULT. W przeciwnym razie mieli by wiecej klientow niz maja teraz poniewaz kazdy domorosly posiadacz lustrzanki moglby popsuc ustawienia

Quote Originally Posted by ErnestPierwszy View Post
    Moim zdaniem taki soft powinien być darmowy i do ściągnięcia od Canona. Każdy podopieszczał by sobie korpusy jak chce...
    Ja bym sobie PacMana zainstalował

Pełne uzależnienie Zielony's Avatar

Quote Originally Posted by ripek View Post
    Ja bym sobie PacMana zainstalował
    Eeee, tam. Snake powinien być default'owo.
    Jest joystick do AF'a to by się świetnie grało

Pełne uzależnienie Pikczer's Avatar

Jak juz pisalem w moim sobotnim watku, kumpel ma problem z 85 f/1.8 bo ostrzy mu przed obiektem. Reszta obiektywow jest cacy. Jak przeczytal watki a propos Zytniej, to tak sie wystraszyl i zniechecil, ze powiedzial, iz nie odda. Kurde - jaka paranoja, ze nie ma na nich wplywu i tylko sady zostaja badz liczenie na szczescie

ps
    znalazlem taka firme Foto-Tronik w Warszawie. Zalozylem watek nt. opinii. Jesli ktos je posiada i moze podzielic sie nimi, to niech pisze.
    Last edited by Pikczer; 29-10-2007 at 06:04 PM.

Quote Originally Posted by Pikczer View Post
    Jak przeczytal watki a propos Zytniej, to tak sie wystraszyl i zniechecil, ze powiedzial, iz nie odda.
    LOL - to niech robi zdjęcia na manualu. Co to za podejście że sie boi . Jak sprzet ma nie teges to do serwisu z nim - nie pogryzą go tam. Tym bardziej że macie serwis na miejscu.

Ja musiałem zrobić rundkę Kraków->Warszawa->Katowice (oddac sprzęt który pożyczyłem na ślub) -> Kraków. Ćwierć tysiąca kilometrów żeby cofnąć kilka cm FF

Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast