No tak...
Siedziałem tam 2 godziny. 3 razy podkręcali body. Nie było mowy o justowaniu pod tokinę lub tamrona.
Kalibrowali pod 70-200 f4L. Za trzecim podkręcenim trafia dobrze, tyle, że moim zdaniem za dużo jest GO przed celem a za mało za...
Jestem w fazie testów, gdyż zdecydowałem się na 17-55 więc 30D zostaje. Muszę sprzedać tokinę i tamrona, aby dołożyć do EFS-a.
Nie mam jak sprawdzić szkla 2.8, bo akurat święta i nie ma skąd pożyczyć na chwilę...
Może ktoś z Wawy miałby 15 minut piątek lub w weekend (do 13 potem ciemno się robi).
Ogólnie nie jestem zadowolony z kalibracji. Szkła bardzo dziwnie ostrzą. Upór serwisu, że jest OK i brak zdjęc z ich wzorca trochę mnie zastanawia...
Odezwał się Canon Polska, bo dostali cynk z Canon Europe (gdzie wysłałem fax), że klient nie jest zadowolony. Panuje przemila atmosfera, mnóstwo zapewnień przez telefon i nic z tego nie wynika...
Do 9 listopada mam gwarancję a potem rok rękojmi (jak pani z federacji konsumentów mnie poinstruowała). Gdyby coś źle poszło z CP zostaje opcja sądu polubownego przy PIH. Mam nadzieję, że ktoś się przyłoży do ustawienia aparatu.
Może jest dobrze, ale mój tamron i tokina się z tym nie zgadają. Miałem ciut FF a mam duży FF na tych szkłach. Coś jedna gmernęli, bo tokina nie ostrzyła wcale, a teraz już tak
Dziwi mnie to cofanie AF w moim body. Kurka to jak kalibrowali pod wzorzec? Toć nie miałem metrowego BF/FF, żeby teraz cofać i cofać i dalej źle...
Przydałoby się sprawdzone i nie kombinowane szkło np. 28 1.8 i test na pełnej dziurze.
No to tyle. Dam znać w przyszłym tygodniu.
Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 31-10-2007 o 13:11
Też mam wrażenie że ta ich cudowna wypasiona 85tka ma FF![]()
Bo to już nie pierwsza sytuacja kiedy po kalibrowaniu do niej wszystko sie posypało :/
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Sluchajcie - ja chyba zrobie tak. Wezme ta 85 f/1.8 kumpla i zrobie kilka zdjec z ok. metra okreslajac ile cm ostrzy zle. Na dowod wezme kilka wydrukow zdjec. Przyjde do nich i poprosze aby mi "przesuneli" ostrzenie w obiektywie o konkretna wartosc np. 2 cm (w zaleznosci ile mi wyjdzie).
Kurcze - to chyba powinni zrobic dobrze, nie?
teoretycznie tak a praktycznie się przekonasz po kalibracji :-)
ja mam matówke (chyba) do wyczyszczenia i tak zwlekam z oddaniem do serwisu, może same odpadną.. strach się tam pokazać.
Heniek
Trzeba się chyba zebrać, napisać list do Canon Polska, że ich jedyny serwis nie pomaga a wręcz przeszkadza. Chętnie bym się na takim liście podpisał wraz z innymi użytkownikami.
Może coś by się ruszyło.
Jak byłem w serwisie to wprost powiedziałem, że ich wzorcowy obiektyw jest zwalony...
Teraz zaczynam się zastanawiać, czy wogóle isnieje ten obiektyw? Nie chcieli pokazać, zrobić zdjęcia przy mnie... Może go wcale nie ma???
Jedna zwykła ściema!
Nie wiem czy maja takowy, ale u mnie bylo tak, ze wyregulowano mi pod wzorcowy i faktycznie FF, potem oddalem obiektywy aby pod puche wyregulowali i bylo wtedy juz ok. Niemniej niedawno zakupilem 70-200 przywieziona z USA i myslalem, ze czeka regulacja... a tu... jest w punkt, wiec albo farcior i dostalem obiektyw z idealna przeciwwaga BF i sie wyrownuje, albo moze jednak maja ok.
Dodatkow po regulacji obiektywow dostalem do nich wydruki, zdjecie i jakies wykresy na nich, do kazdego osobno... ale jak czytac to, to za cholere nie wiem.
Czytam o tych wszystkich perypetiach z lekkim przerażeniem.
Czy to tylko ta nasza marka tak ma, że wszystko do wszystkiego trzeba kalibrować i regulować bez końca i - jak czytam - czasem bez rezultatu ?
Przedtem miałem Olympusa i w ogóle nie słyszałem o żadnych kalibracjach i regulacjach i na tamtejszym forum w ogóle takie tematy nie istniały.
Jak to interpretować ?![]()
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz