Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Co robić z kalibracją 30D?

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Jest dalej źle:(

No i "**** blada". Nie jest dobrze... ef70-200 ostrzy do ok 3 metrów dobrze a potem jest FF. Oczywiście im większa ogniskowa tym FF mniejszy Na 70 mm mam jakiś 1 metr FF może więcej. Zakładając, że GO rozkłada się 1/3 przed punktem ostrości i 2/3 za punktem, można przyjąć, że mój 70-200 uważa za punkt ostrości koniec tej 2/3 strefy Całkowity FF od miejsca na które celuję Jak coś jest blisko, tak do 3 metrów, jest pięknie i ostro. Ładnie trafia - dziwne, ale tak jest.
    Moja TOKINA 12-24 nie ostrzy wcale. Ustawiam na 12 mm, na kwiatki na balkonie, stojąc 1.5 metra od nich i jest totalne mydło, nawet na 24 mm nie trafia. FF od samego początku Wcześniej ostrzyła OK
    KATASTROFA. Dodatkowo, serwisant twierdzi, że u niego jest OK, ale nie wyraził zgody na testy przy mnie swoją wzorcową 85. Może więc gadać co chce... Dali mi do oglądania na ICH kompie niby fotki z mjej 30D, ale BEZ EXIFA!!! Na podglądzie windows XP (żartownisie) a nie w ZoomBrowserze - to wiele tłumaczy. Zasugerowałem, że mają zwaloną tą wzorcową 85, na co błyskawicznie zareagowali , że to niemożliwe...
    Dodatkowo nie dostałem wydruku kalibracji, a ponoć powinienem dostać. Dowiedziałem, się o tym od innego pracownika przez telefon. Oczywiście serwis reaguje arogancko i chłodno na sugestie, że coś spieprzyli a spieprzyli ewidentnie.
    Ciekawe czy są w stanie przywrócić stan fabryczny AF. Teraz już wiem, że było idealnie... Sprawę zamierzam dociągnąć do końca, łącznie z Federacją Konsumentów jak dalej moje body 30D nie będzie poprawnie pracować. Jak nie potrafią kalibrować, to niech tego nie robią.
    APEL: jak macie coś kalibrować na Żytniej to się zastanócie 100, czy aby na pewno warto. Według mnie NIE WARTO WCALE. Serwis może wam zmapować hot piksela i wyczyścić matrycę i TO WSZYSTKO.
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 21-10-2007 o 16:17

Uprawnienia umieszczania postów