Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Co robić z kalibracją 30D?

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Co robić z kalibracją 30D?

Dzwonił do mnie miły (potem trochę mniej) Pan z Żytniej twierdząc, że moje body 30D perfekcyjnie ostrzy z ich wzorcowym szkłem.
    Ja na to, że teraz u mnie nie ostrzy wcale z 3 różnymi szkłami.

Okazało się, że mam jedno warte cokolwiek szkło: 70-200f4L, które ostrzyło minimalnie na FF przed serwisem a teraz na kilkanaście centymetrów PRZED celem... reszta to złom i nie warto nawet o tym dyskutować.

NIE dam grzebać w szklach, bo pracują też z innymi body -350D. Ta plastikowa puszka nie ma problemów z FF, ale to amatorskie body to może tak być w sumie...Zresztą nawet tamron z innym 30D ostrzył perfekcyjnie.

STANĘŁO na tym, że zawiozę 70-200 do niego i USTAWI mi body DO szkła.

Jak mówię, że przed serwisem było prawie dobrze, coś się rozmywało, to odpowiedział - po co oddawałem body do kalibracji jak było ok???

A ja się pytam - To po co grzebali jak było dobrze???

Co mam robić?

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz problem z Tamronem i Tokina, ja mam wsio Canona, wiec u mnie byla regulacja puchy, potem szkiel pod puche, wiec ewentualna nowa pucha spowoduje "tylko" regulacje pod jakies moje szklo. U Ciebie to chyba tylko wlasnie regulacja puchy pod szklo zostaje.

Tak tez na marginesie, to chyba musza dobrze regulowac, bo po wszystkim zakupowalem szkielko 70-200 i jest ok z jego trafianiem w punkt. Nie musialem go dostosowywac do puchy
    Ostatnio edytowane przez BelYaal ; 17-10-2007 o 16:38

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

EF70-200 ma teraz, PO serwisie, FF na 70 mm jakieś 15 cm.
    Szkło L canona i puszka canona
    Canon i canon i nie bangla...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

o chłopie, ja mam same szkła (2 razy lądował na żytniej) kanona i miałem lekki BF w 30D a po wysłaniu z 3 szkłami 17-40L 50/1.4, 85/1,8 mam ***...ny FF i to taki który dyskryminuje to szkło poza fotami na szerokim i przymknięte po sezonie musze wysłać wszystko czyli jeszcze piatkę na której mam FF ale w granicach błędu

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki Bogu nie musiłem oddawać tele do pomocy w kalibrowaniu puszki.
    Pan serwisant coś tam lekko jeszcze podciągnął i jest dobrze...

PS
    W sumie to nie wiem czy dobrze, bo już o mały włos nie namówiłem żony na zakup piątki A tak nic z tego

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Jest dalej źle:(

No i "**** blada". Nie jest dobrze... ef70-200 ostrzy do ok 3 metrów dobrze a potem jest FF. Oczywiście im większa ogniskowa tym FF mniejszy Na 70 mm mam jakiś 1 metr FF może więcej. Zakładając, że GO rozkłada się 1/3 przed punktem ostrości i 2/3 za punktem, można przyjąć, że mój 70-200 uważa za punkt ostrości koniec tej 2/3 strefy Całkowity FF od miejsca na które celuję Jak coś jest blisko, tak do 3 metrów, jest pięknie i ostro. Ładnie trafia - dziwne, ale tak jest.
    Moja TOKINA 12-24 nie ostrzy wcale. Ustawiam na 12 mm, na kwiatki na balkonie, stojąc 1.5 metra od nich i jest totalne mydło, nawet na 24 mm nie trafia. FF od samego początku Wcześniej ostrzyła OK
    KATASTROFA. Dodatkowo, serwisant twierdzi, że u niego jest OK, ale nie wyraził zgody na testy przy mnie swoją wzorcową 85. Może więc gadać co chce... Dali mi do oglądania na ICH kompie niby fotki z mjej 30D, ale BEZ EXIFA!!! Na podglądzie windows XP (żartownisie) a nie w ZoomBrowserze - to wiele tłumaczy. Zasugerowałem, że mają zwaloną tą wzorcową 85, na co błyskawicznie zareagowali , że to niemożliwe...
    Dodatkowo nie dostałem wydruku kalibracji, a ponoć powinienem dostać. Dowiedziałem, się o tym od innego pracownika przez telefon. Oczywiście serwis reaguje arogancko i chłodno na sugestie, że coś spieprzyli a spieprzyli ewidentnie.
    Ciekawe czy są w stanie przywrócić stan fabryczny AF. Teraz już wiem, że było idealnie... Sprawę zamierzam dociągnąć do końca, łącznie z Federacją Konsumentów jak dalej moje body 30D nie będzie poprawnie pracować. Jak nie potrafią kalibrować, to niech tego nie robią.
    APEL: jak macie coś kalibrować na Żytniej to się zastanócie 100, czy aby na pewno warto. Według mnie NIE WARTO WCALE. Serwis może wam zmapować hot piksela i wyczyścić matrycę i TO WSZYSTKO.
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 21-10-2007 o 16:17

Coś już napisał Awatar Zaicev
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Serwis może wam zmapować hot piksela i wyczyścić matrycę i TO WSZYSTKO.
    Do tego drugiego, czyli czyszczenia, zdecydowanie nie polecam zytniej. Taki sam efekt mam jak sobie sam dmuchne, a nie trace czasu na dojazdy i zostawianie im sprzetu...
    Natomiast z rzeczy ktore mozna u niech zrobic to bym dopisal sprawdzenie przebiegu migawki. Nie wiem czy mozna to spieprzyc, na pewno trudniej niz np. spartolic kalibracje body :rolleyes:
    3 EOSy 2 cyfry 1 analog | blog

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    Natomiast z rzeczy ktore mozna u niech zrobic to bym dopisal sprawdzenie przebiegu migawki. Nie wiem czy mozna to spieprzyc (...)
    Chyba można. Jak sprawdzałem moje 20D to pani już z zaplecza wychodziła z kartką z liczbą, ale ją zawołali z powrotem i przyszła z tamtą liczbą (coś ponad 80 tys) przekreśloną i wpisaną właściwą podobno liczbą (coś pod 23 tyś.).

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Mi koleś tego nawet na kartce nie zapisał. Tylko przyszedł i rzucił cyfrą z czapy. Cholera wie jak to się ma w ogóle to rzeczywistości.

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Zaczynam tracić cierpliwość.

Kiedy ja poprosiłem o stan licznika do 3 miesięcznego body, usłyszałem 24500 z czego ja zrobiłem 4500 Dramat...

Dzisiaj odebrałem po raz drugi 24-70L z kalibracji do body i po kilkunastu obejrzanych zdjęciach stwierdziłem, że do tej pory byłem zbyt miły i za bardzo cierpliwy.

Najpierw miałem BF, z którego zrobili mi FF a teraz mam znowu BF. Za pierwszym razem skalibrowali mi puszkę do wzorca i prawdopodobnie nie ruszyli obiektywu bo zachowywała się identycznie jak przedtem na innych body... (AAA!)

Mam propozycję dla niezadowolonych z serwisu na Żytniej: Skrzyknijmy jakieś "stowarzyszenie sfrustrowanych przez e-csi" tu na CB i opiszmy w wielokrotnej korespondencji emaliowej do Canon Poland oraz Canon Europe przypadki: ignorancji, niekompetencji, arogancji, lekceważenia itp, itd.

Tutaj na CB mamy siłę i coś nas łączy - zamiłowanie do naprawdę dobrej jakości sprzętu foto firmy Canon i mamy prawo domagać sie właściwego traktowania.

Przecież ja nic od nich nie chcę, po za tym, aby szkło z body trafiało w punkt.
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów