Pokaż wyniki od 1 do 10 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Mieszany widok

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

Cytat ze wspomnianego wcześniej wątku:

Przypomnialo mi sie jeszcze jedno: ktos zauwazyl, ze o wiele lepsze rezultaty w zakresie ostrosi uzyskal korzystajac z MLU : wychodziloby na to, ze mechanizm lustra wprowadza jakies koszmarne wibracje/drgania majace wplyw na ostrosc rejestrowanego przez matryce obrazu...
    A że nudzi mi się w pracy, to wymyśliłem coś takiego:

Z tego, co wiem, lustro w 40D podnoszone i opuszczane jest nie sprężyną, a przy użyciu silniczka. Filtr dolnoprzepustowy, z racji czyszczałki, skonstruowany jest tak, że ma możliwość drgania. Oczywiście powinien drgać tylko w określonej sytuacji (czyszczenie). Ale co, jeśli silnik lustra powoduje zakłócenia (elektromagnetyczne bądź mechaniczne) i 'huśta' filtrem, a to z kolei rozmywa obraz?

Niezłe, przyznajcie.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    A że nudzi mi się w pracy, to wymyśliłem coś takiego ... Niezłe, przyznajcie.
    Nobla w dziedzinie fizyki powinieneś za to dostać... chociaż pokojowego w sumie też, bo tym wiekopomnym odkryciem najprawdopodobniej zapobiegłeś kolejnej wojence na Canon-Board
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze taka moja retrospektywna dywagacja, na podstawie wieloletniej bytnosci na forum: 300D, 10D, 20D, 350D, 400D, 30D - wszystkie te puszki mialy "potwierdzone" (cudzyslow celowo) problemy z ostroscia a jeszcze kazda z nich dorobile sie specyficznych innego typu problemow, ze o AF w 1DMkIII nie wspomne.
    W kazdym przypadku bylo to wlasnie cos w stylu "masz problemy? zglos sie do serwisu" . Jesli komus taka rada wystarczy za "potwierdzenie" problemu to niech po prostu tak uczyni.
    Nie zaprzecze - jest szansa ze jakas tam puszka moze byc niedorobiona/uszkodzona/wadliwa.
    Ale nie robilbym z tego demagogii na poziomie:
    - wszystkie 40D maja problem z ostroscia
    - wszystkim 300D wypadnie bolec
    - kazde zdjecie z 1DMkIII moze byc spudlowane z powodu zlego AF
    - kazdy dSLR Canona ma problem z FF/BF
    - kazdy kompakt Canona ma problem z ERR18

Tak wiec apeluje o rozsadek. Idzcie, robcie zdjecia a jak macie problem to skorzystajcie z serwisu (po uprzednim upewnieniu sie ze to nie wina fotografa).

Uprawnienia umieszczania postów