Strona 8 z 33 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    mnie interesuje, czy to poważny problem, czy tylko ty go takim czynisz z braku wiedzy, umiejętności. cierpliwości, szczęścia itd, etc.
    Podajesz możliwe przyczyny, czy je wymieniasz?
    EOS 90D (w sumie)

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Kciuki

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    ghost7 - musze Cie zmartwić ale ja swojego 30D ( którego już nie mam ) miesiąc po kupnie równiez odsyłałem do serwisu - z powodu BF - chłopaki poprawili i było gitez. Niestety nie ma zasady co do modeli lepszych i gorszych. Osobiście znam ludzi z 1dmarkII którzy mieli podobne problemy i musieli nowe puszki odesłac na serwis.
    Ja tam czekam na moje 40D
    Trzymaj kciuki by u mnie tego nie było
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
    Podajesz możliwe przyczyny, czy je wymieniasz?
    Odpuść sobie bo Cię zaszczekaja
    Ostatnio edytowane przez ghost7 ; 17-10-2007 o 22:49 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Domyślnie

Dla "ogólniejszej" wiadomości - otrzymuję informacje na priv o problemach z 40D - widać inni tak się zniesmaczyli atmosferą, że wolą publicznie o tym nie rozmawiać.
    Również mailowo wymieniam spostrzeżenia z kilkoma osobami i zaczyna się już klarować wniosek (do którego doszło kilka osób jednocześnie), że przyczyną "felerności" niektórych puszek jest prawdopodobnie system czyszczenia matrycy.
    Generalnie ustaliliśmy, ze nie są one nieostre a... poruszone. I to przy bardzo krótkich czasach ekspozycji, nawet takich, gdzie teoretyczne poruszenie jest niemożliwe. Uwagę zwraca fakt, że jeżeli byłby problem z AF to i tak coś gdzieś będzie ostre, co prawda nie wtym miejscu gdzie planowaliśmy - no ale jeżeli nic nie jest ostre... Można szukać przyczyn w szklach, ale dotyczy to takiej ilości róznych obiektywów, że to też można wykluczyć.
    W większości przypadków zablokowanie lustra daje zadowalającą poprawę, ale trudno to uznać za rozwiązanie problemu... Pojawił się nawet głos, że niestrość/rozmazanie dotyczy przede wszystkim śrdokowej częsci kadru.
    Ostatnio edytowane przez Kraszan ; 17-10-2007 o 23:05
    EOS 90D (w sumie)

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Generalnie ustaliliśmy, ze nie są one nieostre a... poruszone. I to przy bardzo krótkich czasach ekspozycji, nawet takich, gdzie teoretyczne poruszenie jest niemożliwe. Uwagę zwraca fakt, że jeżeli byłby problem z AF to i tak coś gdzieś będzie ostre, co prawda nie wtym miejscu gdzie planowaliśmy - no ale jeżeli nic nie jest ostre... Można szukać przyczyn w szklach, ale dotyczy to takiej ilości róznych obiektywów, że to też można wykluczyć.
    W większości przypadków zablokowanie lustra daje zadowalającą poprawę, ale trudno to uznać za rozwiązanie problemu... Pojawił się nawet głos, że niestrość/rozmazanie dotyczy przede wszystkim śrdokowej częsci kadru.
    Czyszczenie matrycy działa przez ułamek sekundy po właczeniu aparatu ( odbywa się na zasadzie wibracji ) Jeżeli to miało by mieć wpływ na zdjęcia to są dwie mozliwe przyczyny:
    -albo matryca poluzowała się z powodu wibracji i lata przy kłapnięciu lustrem
    -albo wibrator nie przestaje działac i cały czas wibruje podczas zdjęć

Bardziej prawdopodobne wydaje mi się to pierwsze aczkolwiek to już byłby szczyt partactwa i braku kontroli w canonie

Coś już napisał Awatar Atris
    Miasto
    PL

Domyślnie

Jakakolwiek jest przyczyna lub nie tych nieostrych zdjec nalezy zworcic sie do serwisu, ktory bedzie mogl pomoc.
    Bicie piany i krzyczenie dookola jaki to ma sie wielki problem chyba nie przyniesie duzego efektu poza tym, ze tylko atmosfera zacznie sie robic nieprzyjemna.

Trzeba oddac drogcenne cacko do serwisu i tyle.
    galeria zdjęć na >>> aroundmyhead

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

kupię nieostro robiące zdjęcia body 40D za 2000 zł
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    kupię nieostro robiące zdjęcia body 40D za 2000 zł
    Ja dam 2400!

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Dla "ogólniejszej" wiadomości - otrzymuję informacje na priv o problemach z 40D - widać inni tak się zniesmaczyli atmosferą, że wolą publicznie o tym nie rozmawiać.
    Również mailowo wymieniam spostrzeżenia z kilkoma osobami i zaczyna się już klarować wniosek (do którego doszło kilka osób jednocześnie), że przyczyną "felerności" niektórych puszek jest prawdopodobnie system czyszczenia matrycy.
    też na priva dostałem parę takich wiadomości

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Panowie, ale czy możecie zamieścić gdzieś kilka RAW'ów z Waszych 40D (plus RAW'y ze starszych puszek, jakieś porównanie).
    40D; 24-70 2.8L; 70-200 2.8L IS;

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Pewnie to już czytaliście ale gdyby tak nie było to proszę:
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...ighlight=24105
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Strona 8 z 33 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów