Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

wywołuje RAW w LR i ustawiam wszystkie parametry ostrzenia na zero (w LR).
    Konwertuję z LR do PS w ProPhoto 16bit i pierwsze co robię to naciskam klawisz funkcyjny z przypisanym zadaniem ostrzenie wstępne z parametrami 300 0,3 0.
    Potem jakieś tam edycje na warstwach i maskach (w zależności od potrzeb) a następnie następna zdecydowanie bardziej skomplikowana akcja ostrzenia którą sobie napisałem jakiś czas temu za poradami kolegi Janusz Body`ego a po przypisaniu do następnego klawisza funkcyjnego zapomniałem co tam jest (bo i po co pamiętać).
    Następnie kadrowanie do żądanej wielkości i zapis w sRGB i 8 bit.
    I tyle.

Pozdrawiam

P.S. A jak ktoś mi powie jak odnaleźć w PS plik z akcją ostrzenia i poda mail to podeślę.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

czyzby ten ksiezyc byl sprzed dwoch dni?

o ostrzeniu sa dobre artykuly janusza body. warto poczytac.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta

P.S. A jak ktoś mi powie jak odnaleźć w PS plik z akcją ostrzenia i poda mail to podeślę.
    musisz to sobie chyba zapisac w ps, a pozniej trafia to do katalogu:
    C:\Documents and Settings\(TWOJA_NAZWA_UZYTKOWNIKA)\Dane aplikacji\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Actions

o ile nie masz inaczej
    Ostatnio edytowane przez merger ; 25-12-2007 o 13:38 Powód: Automerged Doublepost
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    czyzby ten ksiezyc byl sprzed dwoch dni?
    Tak, Roztocze, 22 grudnia ;-)
    skąd wiesz?
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Coś już napisał Awatar paulusus
    Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    wywołuje RAW w LR i ustawiam wszystkie parametry ostrzenia na zero (w LR).
    Konwertuję z LR do PS w ProPhoto 16bit i pierwsze co robię to naciskam klawisz funkcyjny z przypisanym zadaniem ostrzenie wstępne z parametrami 300 0,3 0.
    Potem jakieś tam edycje na warstwach i maskach (w zależności od potrzeb) a następnie następna zdecydowanie bardziej skomplikowana akcja ostrzenia którą sobie napisałem jakiś czas temu za poradami kolegi Janusz Body`ego a po przypisaniu do następnego klawisza funkcyjnego zapomniałem co tam jest (bo i po co pamiętać).
    Następnie kadrowanie do żądanej wielkości i zapis w sRGB i 8 bit.
    I tyle.

Pozdrawiam

ja na tyle PS'a nie znam, robię zazwyczaj tak, że w body ostrość mam ustawioną na maks 3-4 , wywołuje rawa DPP a wPSie w zakładce sharpen, ostrzę za pomocą smart sharpen i tyle... oczywiście po zmniejszeniu.... muszę sobię jakąś knigę kupić chyba i pouczyć się

dzięki
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Miasto
    wroclove

Domyślnie

bo mam taki sam :P ale z wroclawia

Ostatnio edytowane przez merger ; 25-12-2007 o 13:55
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Naprawdę macie we Wrocławiu fajny ksieżyc ,a moze to był ten sam??? Pozdrawiam.:smile:

Miasto
    wroclove

Domyślnie

bede sie upieral, ze moj jest z wroclawia. na roztoczu moze byl podobny

Domyślnie

Nie wiem, czy już u było o tym pisane, ale ja właśnie zauważyłem jedną sporą różnicę w wyjściowych zdjeciach z tego aparatu.
    Otóż byłem teraz przez tydzień na urlopiku z rodzinką, więc spodziewałem się sporej kolekcji fotek. Wszystkich nie da się obrobić, więc ustawiłem na RAW + najlepszego JPG-a razem (zazwyczaj robie tylko RAW). Stwierdziłem, że obrobię tylko te RAWy, które pójda na wywołanie.
    Jednak po zrzuceniu fotek na kompa co ujrzałem?
    Otóż JPG-i bezpośrednio z aparatu posiadały straszne mydło w porównaniu do RAW-ów. Przerobiłem więc dla testu jednego RAW-a do JPG-a w CR 4.4 na Quality 10 i co widzę? To samo! JPG z aparatu ma bardzo dużą stratę ostrości w stosunku do RAW-a lub jego konwersji do JPG-a w sofcie.

Zatem tu takie małe dodatkowe info dla ludków, którzy być może jeszcze nie zdecydowali się korzystać z tego dobrodziejstwa jakim jest RAW-ik
    350D --> 40D --> 70D + jakieś inne popierdułki --> czekam na 6D Mark II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    bo mam taki sam :P ale z wroclawia
    W Staszowie jest taki :
    http://onephoto.net/info.php3?id=392479

Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 08-06-2008 o 17:32

jacaw
    Guest

Domyślnie Mydło . . 40d

Witam !
    Potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. Mam Canona 40d a do tego dwa obiektywy Sigma 24-70 2.8 i Tamron 70 -200 2.8 od początku mam problem z nieostrością tego aparatu . . niby ostre a kontury sa mydlane. Generalnie mydło. Body kalibrowałem a serwisie Canona na żytniej ale dalej tak samo więc dla sprawdzenia podpinałem obiektywy Canona 24-70 2.8 i 70- 200 2.8 wersja L i to samo . . podpinałem w różnych sklepach dla porównania !!! co z tym fantem zrobić ? pojechałem do serwisu Canona na Żytnia w celu kalibracji Body ale jak pan usłyszał że już był kalibrowany to nie chciał go przyjąć ! po rozmowie wziął aparat i na szybko spróbował sprawdzić na tablicach po czym powiedział że wszystko jest ok. Mam prośbę ludzie czy to normalne że podpinam różne obiektywy w sklepie i swoje a efekt jest ten sam ?? czy Wy też kupujac obiektyw Canona musieliście za każdym razem jechać i kalibrować pod Body ? nie wiem co mam już zrobić boje sie że wydam 10 tyś na dwa obiektywy które odrazu będę musiał pójść na Żytnią w celu Kalibracji a dalej będzie taki sam efekt

Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów