sRAW-y też
sRAW-y też
faktycznie czyta, ciekawe dlaczego ps3 ich nie czyta
Zrobiłeś update Camera Raw do v. 4.3 ? :wink:
40D; 24-70 2.8L; 70-200 2.8L IS;
dzisiaj rano wydrukowałem sobie test
i spokojnie przetestowałem jeszcze raz wszystkie obiektywy
Każdy jest ok i bez zastrzeżeń
Często problemy z AF wynikają z nieświadomości użytkowników.
Punkt AF to nie dokładnie ten kwadracik co jest narysowany na matówce. To również obszar nieco wokół niego. W xxxd są one nieco większe na matówce w xxd są bardzo małe i jeśli ktoś chwyci czymś nieco ostrzejszym krawędź to ma BF albo FF. Zróbcie sobie test - na białej kartce zróbcie czarna małą kropkę i patrzcie w którym momencie i na jakiej ogniskowej jak łapie ostrość.
Druga spraw a to mania powiększania.
Teraz bezkarnie możemy powiększać x300....
Jeśli wywołacie takie zdjęcie nawet na formacie 40x50 okaże sie że z normalnej odległości z jakiej się ogląda zdjęcia będzie to niezauważalne.
Jeśli ktoś z was robił analogiem niech sobie wywoła tak zdjęcia i zobaczy jak to bywa w analogach.
na wszystkie nieostrości i ziarno radze porobić odbitki - choćby z jpg.
Zdjęcie w RAW, 40D 70-200/4, dla porównania pierwsze tylko skadrowane, drugie ostrzone dla niwelacji działania filtra antyaliasingowego a trzecie z ostrzeniem zasadniczym.
Widać wyraźnie, że RAW z ostrzeniem 0, jest mydlany i taki ma BYĆ!
Pozdrawiam
Piszczal
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
czyli jak robisz zdjęcia to ostrość masz ustawioną zawsze na 0 a później programowo ostrzysz ?
Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |
tak, używam stylu obrazu dokładny z ustawieniami wszystkich parametrów na zero
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
a mógłbyś rozwinąć te ostrzenie podstawowe i zasadnicze ?
mniewam, że przy konwersji do jpg lub tifka ostrzysz ciutek a później w PSie ? czy tak ?ciekaw jestem i sam spróbuję...
Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |