moze chciales sie pochwalic-jakie ostre fotki robisz ;-)
masz zarysowane lusterko![]()
kilka rad:
1. przestać oglądać przy 200% powiększeniu
2. czasem zrobić jakieś odbitki
3. jeśli to nie pomoże, to intensywne leczenie psychiatryczne (sam planuję)
4. jak już nic nie pomoże, to można poszukać ostrzejszych szkieł, np. 70-200/2,8 ale bez IS(porównywałem przed kupnem swojego i jeszcze przed planami odnośnie leczenia i bez IS jest dużo ostrzejszy, szczególnie przy skrajnych ogniskowych)
Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 06-11-2007 o 22:13
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
40D robi normalne zdjęcia. Także odradzam oglądanie fotek tylko na cropie. Tak samo jak polecam jasne, dobre stałki - tam będzie się można tymi kadrami "golić". Co do 70-200/2.8 z IS czy bez IS... ja wielkiej różnicy nie widzę i właśnie kupuję tę z IS. W przypadku wersji ze światłem 4 z całą pewnością ostrzejsza jest wersja z IS, jest ostrzejsza nawet od tej 2.8. Tylko plastyka i bokeh do... no gorszy jest i tyle.
FOTOINKWIZYTOR
jak się przesiadałem z 4 na 2,8 nie było jeszcze wercji f4IS (i 2,8 było dużo lepsze od wersji 4, jak i od 2,8IS), ale widzę, że ten nowy obiektyw wymiata, w testach na photozone.de osiągnął jakieś genialne wyniki przy otwartej dziurze (wynik ponad 2000 tam to już kosmos, przy otwartej przysłonie się nie zdarza, co więcej, w najlepszych stałkach przymknietych do f4 na krawędzi ponad 2000 też raczej rzadkie). Gdybym nie potrzebował 2,8, to bym sobie zaoszczędził pieniędzy i ciężaru w plecaku. Ale potrzebuję. I bardzo dobrze mi się tym pracuje.
A co do 40D to prawda, powiem więcej, robi dobre zdjęcia, a nawet bardzo dobre, może też robić zdjęcia wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju i genialne.jak to aparat
Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 06-11-2007 o 23:16
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
Przyjaciel ma 70-200/4 IS L i używam często jak własnego. W połączeniu z 5D daje to niesamowicie ostre zdjęcia. Tak ostrego zooma w życiu w ręku nie miałem. Gorąco polecam w zestawie z 40D, bardzo zgrabny komplecik.
Szybki, pewny, stabilizacja działa wręcz niesamowicie, ciężko skopać panoramowanie, bez wysiłku wychodzą dobre zdjęcia
Z takim szkłem 40D po ustawieniu ostrości na 4 lub 5 będzie kłuł ostrością po oczach.
FOTOINKWIZYTOR
jeśli fotki z 40D z lampą 580 są ostre i wyglądają wspanialej niż bez tzn że mój sprzęt jest ok?
przestaję czytać wątki o nieostrości 40D
mojego sprzętu to nie dotyczy ;-P
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
Ja dzisiaj w ramach leczenia sięz oglądania powiększeń wydrukowałem sobie w A4 zdjęcie z iso 1600 i z ewidentnym "mydłem" w powiększeniu 100%
- oczywiście na wydruku 300 DPI wszystko jest w jak najlepszym porządku więc innym proponuję taką samą terapię
..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|