Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
Wg mnie to kwestia ustawień wyostrzania w aparacie (w jpg) i generalnie chyba "miększego" filtra przed matrycą, ale już fotki z RAWa po wyostrzeniu są już całkiem przyzwoite
Popieram!!

A przy okazji:
Właśnie miałem okazje zrobić kilka zdjęć 40d które kupił brat. Fotografowałem dziś przy pochmurnej i nieco mglistej pogodzie . Zdjęcia robiłem w rawie i z iso z zakresy 200 - 400 obiektyw C85/1.8 i T28-75/2.8 , robione z reki na pograniczu czasu nieporuszenie ( 1/(ogniskowa*1.6)) a czasem i dłuższych i nie zauważyłem nieostrości chyba ze z mojej winy. Na 350d dużo mniej zdjęć było tak ostrych, może to kwestia ze 40d lepiej sie trzyma i jest cięższy co minimalizuje wibracje. Moje subiektywne odczucie ze 40d spisuje sie pod względem ostrości dobrze. Efekt większej nieostrości może wynikać z większej matrycy przez co wszelkie wady obiektywu są znacznie bardziej uwypuklone. Nie robiłem jeszcze testów linijkowych ani szumofobowych. Wszystkim proponuje odejść od kompa, wyjść na zewnątrz i zrobić troszke zdjęć potem jej wywołać a nie oglądać w powiększeniu 100%. Uwagi powyższe nie dotyczą osob które naprawdę maja coś nie tak ze sprzetem. Pozdro