Strona 20 z 33 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jazzman Zobacz posta
    W najbliższym czasie wybieram się po 40d bo aktualnie zostałem bez puszki i z całkowitym dystansem podchodzę do tego co tutaj przeczytałem bo merytorycznie to było dla mnie po prostu niepoważne.
    no były antyprzykłady
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    a tak na marginesie to zrobiłem sobie małe porównanie szumu z miniaturek na dpreview 5D vs 40D i na aktywnym odzumianiu w 40D róznica nie jest jakaś znaczaca na korzyść 5D(szum identyczny lecz odrobine więcej szczegłów)
    ...
    porównaj sobie może jeszcze wykresy:
    40D - ZIELONY
    5D - niebiesko-zielony

oraz te dwa:
    40D - ZIELONY
    5D - niebiesko-zielony

a teraz spójrz na wykresy dla ISO od 800 w górę
    EOS 5D i elki

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No wykresy śliczne... a jak to sie na zdjęcia przekłada?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No wykresy śliczne... a jak to sie na zdjęcia przekłada?
    no własnie mnie tez interesuje to jak sie to przekłada na zdjęcia...bo wykresy to wykresy a zdjęcia to zdjęcia a zwłaszcza w trudnym oswietleniu ...to ,że z 5D byłoby lepiej to pewne .....tylko o ile

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

ja jak nie wiem co o ile jest lepsze to patrzę po cenach

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    ja jak nie wiem co o ile jest lepsze to patrzę po cenach
    co jest lepsze to ja wiem... ale pytanie czy az o tyle lepsze ile wynosi róznica w cenie....

NOrmalnie się uśmiechne zaraz do któregoś z kolegów "posiadaczy" 40D co by mi jakieś sampelki podesłali wywołana z rawa bez ostrzenia na 800 i 1600

Dopiero zaczyna Awatar appimate
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

NIE MAM JESZCZE (? WŁAŚNIE GŁĘBOKO SIĘ NIEPOKOJĘ, CZY JAK ZA MOJE CIĘŻKO UCIUŁANE PARĘ KPLN ZASILĘ KIESZENIE PANA FUJIO MITARAI I FERAJNY TO I JA BĘDĘ Z TEGO ZADOWOLONY), ALE CHCIAŁEM ODESŁAĆ JESZCZE DO WĄTKU ZNALEZIONEGO NA DPREVIEW. CIEKAW JESTEM CO NA TO POWIEDZĄ POSIADACZE 40-KI...

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25291970

Here's a suggestion...

Turn off the multizone auto focus and turn on the single spot, centre frame auto focus. [Look in the manual]

The default is to have the multizone on, but it usually results in the thing closest to the camera being in focus, and that is not necessarily what you want.

The 40D produces images sharp as a tack, but if you use the camera set on Auto it will only do it about 10 per cent of the time. The multizone auto is for sports photographers tracking single moving subjects, for all other types of photography single centre zone, coincident with the metering spot, is the way to go.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Może nie do końca rozumiem, ale czy gość sugeruje że ostre lub nie będzie w zależności od tego czy będzie wybrany jeden punkt czy wiele? I co to niby ma zmieniać? Mój egzemplarz produkuje takie same zdjęcia niezależnie czy robię na pojedyńczym czy wszystkich punktach AF - jak trafi to trafi, a jak przestrzeli to ostrość np. na meczy idzie w trybuny i tyle (moge mieć do siebie pretensje..)..
    Zresztą wątek nie jest o tym czy AF trafia w cel tylko że jak już trafi to wg niektórych jest mydło na domyślnych "zerowych" ustawieniach..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna Awatar appimate
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Może nie do końca rozumiem, ale czy gość sugeruje że ostre lub nie będzie w zależności od tego czy będzie wybrany jeden punkt czy wiele? I co to niby ma zmieniać? Mój egzemplarz produkuje takie same zdjęcia niezależnie czy robię na pojedyńczym czy wszystkich punktach AF - jak trafi to trafi, a jak przestrzeli to ostrość np. na meczy idzie w trybuny i tyle (moge mieć do siebie pretensje..)..
    Zresztą wątek nie jest o tym czy AF trafia w cel tylko że jak już trafi to wg niektórych jest mydło na domyślnych "zerowych" ustawieniach..
    ok, generalnie dotyczyło to wątpliwości jednego z posiadaczy, czy fakt, że generuje nieostre fotki ma swoje źródło w wadzie sprzętu, czy w "złej baletnicy" i pytania co zatem zrobić, by mieć fotki ostre.
    odpowiedź drugiego (tego, którego zacytowałem) posiadacza kierowała jego uwagę na sposoby wyeliminowania nieostrości.
    podrzuciłem ten wątek, żeby ew. ci co mówią, że im nie ostrzy (a mówimy o posiadaczach 40D) sprawdzili co dzieje się gdy zastosuje się rady podane w poście. być może kwestia "mydła" leży tu?

Coś już napisał Awatar sleep

Domyślnie

sorki że wejdę w słowo - ale mam 40 - i szczerze mówiąc zgodzę się co do ostrości w 40-stce - nie jest idealna - mam nadzieję że to wina 24-70 2.8 który ma na pewno front focus-a. Jakie to jest chore za tyle pieniędzy takie gówno natomiast przy 70-200 poezja, nic tylko pstrykać. Także czy to jest wina 40-stki sam nie wiem.

Pozdro
    40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Strona 20 z 33 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów