Strona 19 z 33 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

W pewnym sensie też o ostrości ale bardziej o AF

Zmieniłem 2 tygodnie temu 350 na 40, reszta zestawu to 17-55/2.8 IS USM i lampa 430EX.
    Robię fotki na imprezach salsowych - czyli półmrok i dwie osoby dość szybko wirujące po parkiecie, machające rękoma itp + rozwiane włosy u dziewczyn czyli ogólnie warunki koszmarne
    Na Optyczne są w teście zdjęcia pokazów tańca towarzyskiego ale tam jest dobre oświetlenie
    350 na AI Focus i WSZYSTKICH punktach aktywnych świeciła sobie jedną diodą z 430, zapalało się potwierdzenie i ... pstryk - fotka ostra lub nie :-D
    Na 40 świecą dwie diody (wiadomo, lepsze czujniki) i ... nie ma potwierdzenia 2..3 sek
    Nie robię tylko na środkowym ponieważ on zazwyczaj trafia POMIĘDZY parę.
    40 ma trochę inaczej umieszczone punkty ale to nie powinno być problemem.
    Na innym obiektywie (70-200/4 L USM) ciężko jest mi sprawdzić bo ... sale są zazwyczaj małe.
    Przy AI Servo nie zapalają mi się diody i wtedy ostrzy jeszcze dłużej
    Oczywiście jak trafi z AF to fotki mi się podobają baaardzo - małpy, supermałpy i kitowe Nikony wysiadają ;-)
    Niestety, po przejściu z 350 na 40 nie jest lepiej, szukam więc co może być przyczyną i co mogłem źle ustawić w "nieoswojonym" jeszcze aparacie.

Jarek
    397D

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Hm.. Robiłem jedno wesele (byłem jako gość) na 2gi dzień po zakupie 40D więc totalnie zielony - z lampą 580 - i jest sporo lepiej niż w 350D którym robiłem do tej pory - ja natomiast takie rzeczy robiłem środkowym punktem, oneshot i przekadrowaniem albo servo na wszystkich punktach i serią, ale pierwszy sposób jakoś lepiej mi wychodził..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    a tak dla wszystkich test 40D przeprowadzony przez optyczne.pl

http://optyczne.pl/57.1-Test_aparatu...D_Wst%EAp.html

podzielcie sie swoimi uwagami co do testu
    Wydaje mi się że jest przeprowadzony dosyć dobrze, i w sporej części zgadzam sie z wynikami.. brakuje mi tam informacji że w trybach C1, C2, C3 można zapisać totalnie wszystkie ustawienia łącznie z MLU i innymi CF - co IMHO sporo rekompensuje brak dodatkowych przycisków..
    Co do ostrości i AF to jak widac raczej trafia i nie ma problemów i tu zgadzam się z wnioskami Arka, reszta też przyzwoicie opisana, co tylko dobrze świadczy o optycznych - nie to co inni (wiadomo którzy - co się reklamuje to wygrywa w testach )
    Generalnie IMHO najrzetelniejszy na razie opis 40D po polsku, zrobiony bez emocji i podniecania się nowościami.. i rozwiewa chyba wątpliwości które sa tematem tego wątku..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 23-10-2007 o 00:11 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarko3City Zobacz posta
    350 na AI Focus i WSZYSTKICH punktach aktywnych świeciła sobie jedną diodą z 430, zapalało się potwierdzenie i ... pstryk - fotka ostra lub nie :-D
    Na 40 świecą dwie diody (wiadomo, lepsze czujniki) i ... nie ma potwierdzenia 2..3 sek
    Nie robię tylko na środkowym ponieważ on zazwyczaj trafia POMIĘDZY parę.(...)
    Przy AI Servo nie zapalają mi się diody i wtedy ostrzy jeszcze dłużej(...)
    Niestety, po przejściu z 350 na 40 nie jest lepiej, szukam więc co może być przyczyną i co mogłem źle ustawić w "nieoswojonym" jeszcze aparacie.
    Przyczyna leży w niewiedzy. Nie wiesz co to jest i jak działa AI Focus AF oraz AI Servo.
    W 350D łapał ci 'szybciej' ostrość bo miał mniej czułe czujniki więc AI Focus przełączał się na One Shot. W 40D bardziej czułe czujniki próbują łapać na Servo.
    Tryb Servo działa tak że nie da ci potwierdzenia ostrości - bo cały czas łapie ostrość.
    Tak więc... nie zwalaj winy na 40D a rób tylko albo na One Shot (mogą być wszystkie punkty AF jeśli ocenisz że łapie ci we właściwych miejscach AF) albo tylko na Servo (również wszystkie punkty AF) ale NIE spodziewaj sie potwierdzenia ostrości w trybie Servo.

exup
    Guest

Domyślnie

czytam to od wczoraj z przerwami, nareszcie sie doczlapalem do konca tematu i stwierdzam z autopsji, 40D nie ma problemu z ostroscia, po 30 tys zdjec przesiadlem sie z 20D, canonami robie od 13 lat i jestem zza oceanu. Wahalem sie miedzy 5D a 40D, z czterdziestki jestem zadowolony, roznice miedzy 12 a 14 bitow mozna lekko dostrzec, obrazy ktore rysuje sa "pelniejsze" , wyszystko to subiektywne, dopiero 500 zdjec nim zrobilem, troche rozczarowuje LCD, nie wielkosc a jego jakosc, ciezko stwierdzic ostrosc zrobionego zdjecia, robiac zoom wychodzi mydelko, musze tez nastawic jasnosc LCD inaczej, robilem zdjecia w kontrastowym swietle i wszystkie wydawaly sie niedoswietlone, zrobilem korekcje i przeswietlilem lekko wszystkie foty, musialem to koregowac wywolujac rawy. Przeczekalem upgrade z 20D na 30D, bo nie mial sensu, jednak czterdziestka mnie skusila i nie zaluje tego wcale. Kupilem tutaj kit - puszka z EF-28-135 IS USM, brakuje mi szerokiego kata, ale zalatam sprawe lensem EF-S 10-22mmm, pozdrawiam wszystkich, wyluzujcie, pomagajmy sobie nie utrudniajmy. Tym, ktorym ten post namecil w glowie i odwodzi ich od przesiadki z 20, 30D na 40, mowie nie macie czego sie obawiac, znajdzcie dobre, legalne zrodlo i kupujcie...

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    ... rób tylko albo na One Shot (mogą być wszystkie punkty AF jeśli ocenisz że łapie ci we właściwych miejscach AF) albo tylko na Servo (również wszystkie punkty AF) ale NIE spodziewaj sie potwierdzenia ostrości w trybie Servo.
    W Servo nie doświetla diodami więc ostrzenie jest kiepskawe w półmroku.
    One Shot niestety nie do końca sie sprawdza bo ... żeby złapać moment kiedy dziewczyna robi obrót i włosy i ciuchy są rozwiane to wstępnie ostrość łapałem odrobinę wcześniej.
    Mam też wrażenie, że jak nie pali się zielone potwierdzenie ostrości przy AI Focus to mogę sobie spust przyciskać a on i tak nie robi zdjęcia
    Ale przetestuję Twój pomysł - dzięki, Vitez, baaaardzo za odpowiedź - podpowiedź
    397D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez exup Zobacz posta
    musze tez nastawic jasnosc LCD inaczej, robilem zdjecia w kontrastowym swietle i wszystkie wydawaly sie niedoswietlone, zrobilem korekcje i przeswietlilem lekko wszystkie foty, musialem to koregowac wywolujac rawy.
    Hmm... ale to już od dawna wiadomo ze do oceny naświetlenia służy (z grubsza) histogram a nie ogólna jasność obrazu na LCD.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sam zastanawiam się czy nie zainwestować w 40D... itak czytam o tej ostrości.....
    Ale tu http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/
    nic nie piszą o zadnym mydle

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    sam zastanawiam się czy nie zainwestować w 40D... itak czytam o tej ostrości.....
    Ja już przyznam olałem kwestię zamieszania z ostrością czy jej brakiem. Nie jest to jakaś przypadłość zmasowana, a mam też wątpliwości co do kunsztu samego operatora/operatorów zgłaszających problem.

Jakoś na razie ani słychu ani widu konkretnych informacji na temat dalszego obrotu sprawy odnośnie problemu ostrości.
    Dochodzę do wniosku, że przy coraz większej dostępności "szarego ludu" do lustrzanek cyfrowych, przesiadający się z hybryd czy małpek doświadczają pewnego szoku, że nagle, nie wystarczy tylko nacisnąć guzik i całą winą obarcza się sprzęt.
    Nie przeczę, że są przypadki usterek i normalną jest to rzeczą w końcu są to urządzenia mechaniczne i dochodzi do tego statystyka.
    Ale robienie fermentu bez konkretów zaczyna mnie drażnić.
    W najbliższym czasie wybieram się po 40d bo aktualnie zostałem bez puszki i z całkowitym dystansem podchodzę do tego co tutaj przeczytałem bo merytorycznie to było dla mnie po prostu niepoważne.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    No bo go nie ma. Aske'y wspomina jedynie, że standardowe wyostrzanie w tej puszce nie jest mocne - co jest akurat zaletą. Po prostu dslr wymaga jednak trochę wiedzy/czasu żeby uzyskiwać z niego zadowalające efekty. W innym przypadku zostają zaawansowane hybrydy czy kompakty.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a tak na marginesie to zrobiłem sobie małe porównanie szumu z miniaturek na dpreview 5D vs 40D i na aktywnym odzumianiu w 40D róznica nie jest jakaś znaczaca na korzyść 5D(szum identyczny lecz odrobine więcej szczegłów)
    ....fakt,ze miniaturki jak sama nazwa wskazuje są małe
    ...jak ja chciałbym zobaczyc identyczne motywy z 5D i 40D na czułości 800 i 1600 w RAwie...albo jakimś nieobrobionym Tiffie...bo juz sam nie wiem co o tym mysleć
    .....i jak tu mozna spokojnie spać.....

Strona 19 z 33 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów