Cytat Zamieszczone przez asdfasfd
To mu test nie wyjdzie. Potrzebny jest jasny obiektyw stałoogniskowy, ale to jest chyba oczywiste.
no cóż, pozostaje mi tylko po prosić cię o odpowidź..

1) skąd wyczytałeś, że ktoś tu sprawdza ostrość matrycy, i co to dokłądnie jest ostrość matrycy?

Dopowiem, że koledzy (to taki grzecznościowy zwrot) mają wrażenie, że ich egzemplarz 40D (choć początkowo mogło się wydawać, że wszystkie) w konkretnym zestawie daje nieostre obrazy. Nie mają 85/1.2. Nie ma czegoś takiego jak ostrość matrycy samej w sobie w realnym świecie. Potrzebny jest obiektyw i wynik zawsze jest wypadkową zestawu. Jak już koniecznie chcesz coś określić w tej materii, to weź to samo szkło, te same ustawienia i różne puszki - i porównaj wyniki odnośnie ostrości. Da to względną ostrość 40D w stosunku do dostępnych na rynku rozwiązań.

2) czy korzystałeś kiedyś z obiektywu mającego na pełnej dziurze F8? Ja korzystałem i zapewniam cię, że GO może być dostatecznie małe (w zestawie 600+tcx2 ekstremalnie małe). Co prawda nie ma to najmniejszego sensu i na to właśnie zwracałem ci uwagę. Pozostawiłeś bez komentarza informację o superjasnych szkłach domykanych do F8 :>

3) ludzie mający wadę wzroku, korygowaną lub nie (ja mam ale nie koryguję) robią zdjęcia i są z nich zadowoleni. I robią również udane testy AF. Natomiast cała masa ludzi perfekcyjnie widzących nie potrafi prawidłowo ustawić ostrości manualnie, zwłaszcza nie mając klina.

4) fakt, że czegoś nie bierzesz lub bierzesz pod uwagę nie został nigdzie przez ciebie zaznaczony w cytowanym wcześniej przepisie. O to mi głównie chodziło - twoje rady mogą wywołać więcej zamieszania niż pożytku, są nieprecyzyjne i niedokładne, a czasami po prostu złe.

5)
Szumy generalnie ukrywają szczegóły zdjęcia jednak zwiększona ziarnistość sprawia, że zdjęcie wydaje się ostrzejsze, mimo, że tak nie jest.
naprawdę drugie zdjęcie poniżej wydaje ci się ostrzejsze? Hm.. to odczytaj z drugiego autorów dwóch książek po prawej stronie
http://www.juzaphoto.com/shared_file...d3-iso0100.jpg
http://www.juzaphoto.com/shared_file...d3-iso6400.jpg