Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Czy warto zmienić 17-40, 17-85 na 17-55

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pibuls Zobacz posta
    Mam tanie Do Viteza i Zbyszekjan - nie jestem do końca pewien czy posiadaliście niegdyś w swoich zbiorach Canona 17-40.
    Chodzi mi o to czy plastyka zdjęć czy choćby odwzorowanie barw jest w nich porównywalna 17-40 vs 17-55, oraz czy wysówający się Tubus wpływa powoduje jakieś zauważalne zniekształcenie pozaosiowe?
    C 17-40 nie używalem i nie mogę tych dwóch obiektywów porównywać. Natomiast lekkie zniekształcenia występują na najkrótszej ogniskowej ale zauważyć je można dopiero przy 100% powiększeniu i mnie one specjalnie nie przeszkadzają.
    Pozdrawiam
    pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam ponownie.
    Pisalem kilka postów wyżej o wątpliwościach co do zaniżonej ostrości 17-40mm gdzie pozostałe szkła które obecnie posiadam tzn 17-85mm oraz 85mm sprawują się znakomicie.
    Dlatego w miarę możliwości oraz chęci proszę osoby zaznajomione w temacie o ocene zdjęć tego samego ujęcia wykonanych dla przesłony f4 - 5.6 - 8 przy maksymalnej oraz minimalnej ogniskowej.
    Czy waszym zdaniem mam się czym martwić czy nie że np mój egzemplarz jest felerny albo poprostu ten model już tak ma i działa wlasciwie.

Zapis zdjęć w aparacie w JPG, styl obrazu STANDART, balans ustawiony na SŁONECZKO, iso 200. Zdjęcia są w pełnej rozdzielczości i nie wykluczam że przynajmniej jedno minimalnie mi się poruszyło.
    Dzięki z góry za wszystkie uwagi.

Canon 17mm f4
    Canon 17mm f5.6
    Canon 17mm f8

Canon 40mm f4
    Canon 40mm f5.6
    Canon 40mm f8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Cool

Witam
    Rozumiem że jeżeli nikt nic nie pisze to mniejwięcej oznacza że moim egzemplarzem 17-40 nie jest najgorzej?!

Vitez - masz styczność z 85mm, czy jakość materiałów w 17-55 jest zbliżona do tych zastosowanych w stałce?
    Ostatnio edytowane przez pibuls ; 18-10-2007 o 10:50

Coś już napisał

Domyślnie

Witam
    Rozumiem że jeżeli nikt nic nie pisze to mniejwięcej oznacza że moim egzemplarzem 17-40 nie jest najgorzej?!
    Moim zdaniem z Twoim 17-40 jest wszystko w porzadku.

Robisz zdjecie w sloneczny dzien, w samo poludnie, na pelnej dziurze i oczekujesz, ze listeczki przy pierwszym planie, i kurek na kosciele beda jak zyleta? Come on...
    400d + BG-E3 + EF17-40/4L + EF50/1.8II + EF70-200/4L + 430EX + RS-60E3 + RC-1 + kilka Sandisk'ow Extreme IV 2GB + filtry Hoya S-HMC
    Minolta Dynax 5 + 24-105/3,5-4,5 D + 50/1,7 + Sunpak AF4000 + Fuji Superia 100

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Ojjj

przemekthor napisał:
    Moim zdaniem z Twoim 17-40 jest wszystko w porzadku.
    Robisz zdjecie w sloneczny dzien, w samo poludnie, na pelnej dziurze i oczekujesz, ze listeczki przy pierwszym planie, i kurek na kosciele beda jak zyleta? Come on...
    Hey - dzięki za opinie.
    Ale w jednym się nie zgodze - bez przesady z tym robieniem zdjęć w południe
    Proponuje zerknąć do Exif-a a pewnie się zorientujesz że zdjęcie wynonane są po godzinie 16.30 w wówczas słońce nie jest już tak wysoko...zlitujcie się z takimi komentarzami:wink:
    Poza tym nie chodziło mi o to by pisać mi że masz ********e szkło super ostre, tylko o potwierdzenie że obiektyw zachowuje się poprawnie i niema żadnych lub większych odchyleń.

Coś już napisał

Domyślnie

Poza tym nie chodziło mi o to by pisać mi że masz ********e szkło super ostre, tylko o potwierdzenie że obiektyw zachowuje się poprawnie i niema żadnych lub większych odchyleń.
    IMHO jest ok. Mam od wczoraj takie same szklo, najwczesniej w przyszlym tygodniu bede mogl powiedziec cos wiecej.
    Masz moze sample z calkowitym przymknieciem?
    400d + BG-E3 + EF17-40/4L + EF50/1.8II + EF70-200/4L + 430EX + RS-60E3 + RC-1 + kilka Sandisk'ow Extreme IV 2GB + filtry Hoya S-HMC
    Minolta Dynax 5 + 24-105/3,5-4,5 D + 50/1,7 + Sunpak AF4000 + Fuji Superia 100

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Moim zdaniem jest OK
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 18-10-2007 o 14:56
    Pucha i słoki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekthor Zobacz posta
    IMHO jest ok. Mam od wczoraj takie same szklo, najwczesniej w przyszlym tygodniu bede mogl powiedziec cos wiecej.
    Masz moze sample z calkowitym przymknieciem?
    Niestety nie robiłem fotek na maks przymkniętej przysłonie.
    Ale pewnie dziś zrobie więc dorzucę coś.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez - masz styczność z 85mm, czy jakość materiałów w 17-55 jest zbliżona do tych zastosowanych w stałce?
    Zależy:
    - co rozumiesz przez "zbliżona"
    - do jakiego typu zdjęć

Ogolnie zdjęcia z 85 1.8 sa o wiele "ładniejsze" (bokeh i plastyka) ale za to 17-55 jest o wiele bardziej użyteczny a na ostrość w nim nie ma co narzekać - domknąć do 3.2 i śmiga... choć 85 1.8 też wystarczy domknąć o 1/3 działki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Vitez napisał
    Zależy:
    - co rozumiesz przez "zbliżona"
    - do jakiego typu zdjęć
    Przepraszam mój błąd - miałem na myśli materiały z których został wykonany obiektyw, czy są one zbliżone do tych co 85mm (te stałke posiadam więc mogę mieć pod tym względem choć cień wyobrażenia)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów