Strona 60 z 65 PierwszyPierwszy ... 10505859606162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja tam robię w RAW-ach. Ale podoba mi się w tym micro histogram na żywo i to, że przy korekcji ekspozycji od razu widać efekt przed zrobieniem zdjęcia. W lustrze to nie ma tak łatwo...

Ale EPL1 to naprawdę ten aparacik na który czekali użytkownicy. EP1/EP2 to ładne (drogie) "oldskule", a EPL1 jest mniejszy, tańszy, ale ma wszystko co potrzeba (łacznie z lampą). Tym modelem może Olek sporo zawojować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Tym modelem może Olek sporo zawojować.
    Jak cena będzie poniżej 2 tyś. to też bym kupił. Ale podejrzewam, że zawołają sporo więcej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Jak cena będzie poniżej 2 tyś. to też bym kupił. Ale podejrzewam, że zawołają sporo więcej.
    Proponuję wziąć na wstrzymanie. Rozsądna cena za sam korpus to ok. 1000 złotych i do takiej dojdzie w ciągu max. roku, zwłaszcza, że Olympus wyprzedaje potem schodzący z rynku sprzęt za grosze (patrz lustrzanki E-xxx). Dodatkowo ceny optyki m43 są teraz zupełnie z kosmosu (20mm, 7-14mm), a dostępność w Polsce praktycznie zerowa (nie wspomnę już o innych akcesoriach). Dlatego ładowanie się w ten system na razie nie ma żadnego sensu, chyba, że kogoś męczy gadżetomania.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

w USA 600$ czyli po 3 zł za $ to 1800 zł (i taka powinna być cena w Polsce na starcie). Z pewnością szybko (w USA) spadnie do 500$ i tak postoi długo. Przy nieco niższym kursie $ (powiedzmy 2 złote 80 groszy) za 500$ dajemy 1400 złotych. A Olek uznaje w Polsce gwarancje na sprzęt kupiony w USA...

I jeszce ciekawy wywiad o micro4/3 - imaging-resource konta ważniak z Olympusa:

http://www.imaging-resource.com/NEWS/1267027086.html

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Proponuję wziąć na wstrzymanie*. Rozsądna cena za sam korpus to ok. 1000 złotych i do takiej dojdzie w ciągu max. roku
    Trzymam za słowo!

zwłaszcza, że Olympus wyprzedaje potem schodzący z rynku sprzęt za grosze (patrz lustrzanki E-xxx).
    Ja nie narzekam, FL-36R kupiłem 350 taniej niż w sklepie. Pasuje nawet do LX3**

Dodatkowo ceny optyki m43 są teraz zupełnie z kosmosu (20mm, 7-14mm),
    Nikkor 14-24 - $1800
    Panas 7-14 - $1100

Nikkor 35/1.8 - $200
    Panas 20/1.7 - $400

Można kupić taniej korzystając z bardzo popularnych w USA kuponów plus bing(.com)

dostępność w Polsce praktycznie zerowa
    No popatrz nie posłuchali*
    Polska to specyficzny kraj, pamiętam jaka była histeria przy próbach zakupu Nikkora 35/1.8.

Dlatego ładowanie się w ten system na razie nie ma żadnego sensu, chyba, że kogoś męczy gadżetomania.
    Znajomy przed chwilą zapytał: słuchaj szwagier chce aparat do domu, sprzedał FZ (Panas) i chce lustrzankę. Pyta: Alfa, D30000 czy 1000D?

Co mu polecisz?

Ja E-PL1 w kicie

** - Wiesiek, jak czytasz oddaj mi proszę moją FL-20

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Żadne mechaniczne lustrzane canojedynki czy nikonodetrójki nie dorównają wtedy szybkością.
    Tijaa... i zawodowcy zaraz wymienią je na olki z tym błyskawicznie działającym AF-em .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tijaa... i zawodowcy zaraz wymienią je na olki z tym błyskawicznie działającym AF-em .
    Niekoniecznie wymienią, ale może dokupią takie maleństwo i wsadzą do kieszeni.

Kiedyś jednak przyjdzie czas, że i AF na kontraście, i EVF dogonią jakością nawet najlepsze lustra. I co wtedy?
    Na razie dogoniły budżetowe lustra (AF u Panasa, EVF w G1/GH1 i doczepiany do Olkowych EP2 i EPL1 wg mnie są lepsze od budżetowych ciemnych tunelików jakie dają w budżetowych lustrzankach).

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kiedyś jednak przyjdzie czas, że i AF na kontraście, i EVF dogonią jakością nawet najlepsze lustra.
    Moim zdaniem nigdy nie przyjdzie taki czas. AF lustrzankowy od razu wie w którą stronę i zwykle wie o ile należy przeostrzyć by było dobrze. A ten na detekcji kontrastu musi na ślepo jechać i wyszukiwać optymalne ustawienie. Włożenie takiej samej mocy obliczeniowej w AF na detekcji fazy i detekcji kontrastu zawsze da przewagę detekcji fazy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Niekoniecznie wymienią, ale może dokupią takie maleństwo i wsadzą do kieszeni.
    To chyba bedą musieli mieć kieszenie jak kangury 8).

Z resztą nawet trudno polemizować. Póki co "zalety" tego systemu są takie jak silnika parowego - niewątpliwie da się go nawet używać do napędu różnych pojazdów .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Moim zdaniem nigdy nie przyjdzie taki czas. AF lustrzankowy od razu wie w którą stronę i zwykle wie o ile należy przeostrzyć by było dobrze. A ten na detekcji kontrastu musi na ślepo jechać i wyszukiwać optymalne ustawienie. Włożenie takiej samej mocy obliczeniowej w AF na detekcji fazy i detekcji kontrastu zawsze da przewagę detekcji fazy.
    Dlatego właśnie Sony zdecydowało się na ciekawy par excellence patent: poświęcili wizjer optyczny na rzecz EVF, ale zostawili stałe półprzepuszczalne lustro i to co miało iść na pryzmat idzie "w górę" na układ "AF z detekcją fazy": http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1110
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 60 z 65 PierwszyPierwszy ... 10505859606162 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów