"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Fanatyczne oddanie Olkowi mozna przypisac nie tyko ich uzytkownikom, ale i marketingowcowm czy szkoleniowcom ... to milo. Jednak twierdzenie ze wieksza GO jest zaleta a nie wada przypomina mi ostatnie szkolenie Olympsua..
Przez 45minut szkoleniowcy zachwalali LiveView. Wymieniali jego zalety, twierdzili ze to swietny patent, ze idealnie uzupelnia wizjer.. ochow i achow nie bylo koncaCo 2ga plansza prezentacji zawierala informacje lub przynajmniej sama nazwe LV. Niestety sielanka szybko sie skonczyla.
Jeden ze szkoleniowcow powiedzial ze LV swietnie sprawdza sie w studio podczas pracy z modelami.. zaciekawiony tym zdaniem zapytalem czy aby duze opoznienia przy korzystaniu z LV nie sa przeszkodza przy fotografowaniu ludzi? Mily pan nie odpowiedzial na moje pytanie, tylko stwierdzil, ze to nie jest wada.... te opoznienia to po prostu cecha tego sprzetu...![]()
Kontyunowalem zatem i ponowilem pytanie tym razem dodajac argument - przy opoznieniach nigdy nie fotografujemy tego co widzimy, a przeciez w fotografii portretowej ma to istotne znaczenie.. w koncu mimika twarzy modela zmienia sie non stop. Odpowiedz jaka uzyskalem zbila mnie z tropu - "wcale nie trzeba tego uzywac jesli komus nie odpowiada..". Myslalem ze tam padne ... Nagle glowna zaleta stala sie czyms zbedny i nie porzebnym, zas wady przeksztalcily sie w cechy.
W tej dyskusji dzieje sie to samo - fanatycznie oddani uzytkownicy Olympusa uwierzyli ze duza glebia ostrosci to nie wada, tylko cecha ... a co wiecej, zaleta!! Zupelnie jak opoznienia przy LiveWiev. Jeszcze troche i sie okaze, ze wieksze szumy to rowniez + ...
Byc moze dla kogos kto fotografuje koncerty duza GO + przyslona 2.0 bedzie zaleta ... ale beda to odosobnione przypadki i nie mozna uogolniac, ze np. kazdy "slubopstrykacz" bedzie wniebowziety takimi parametrami.
Dodam na koniec, ze pytanie o ciemny i maly wizjer w obecnych lustrzankach (E410,E510) szkoleniowcy potraktowali milczeniem i przeszli do dalszego tematu ignorujac skierowane do nich slowa.
Co do optyki - wrazenie robi jedynie obiektyw Zuiko 7-14 ktory jest pozbawiony dystorsji i fajnie sie nim fotografuje. Milo sie tez pracuje 150/2. Jednak pozostale szkla, wlaczajac w to topowe 300/2.8, 35-100/2 oraz 90-250/2.8 sa koszmarnie powolne i jesli E3 nie przyspieszy ich dzialania 2-krotnie to beda sie one nadawaly raczej do fotografii amatorskiej ... bo w fotografii sportowej to raczej mozna nimi fotografowac trybuny, a nie szybkie akcje.
Dosłownie jak panowie z LPR![]()
Kiedyś ludzie przesiadali się z MF na FF żeby mieć większą GO. Dociera że nie zawsze milimetrowa GO jest pożądana, a w wielu przypadkach zmusza do drastycznego przymykania czego efektem jest pogorszenie jakości obrazu.
A dla wielu możliwość jaką daje mniejsza matryca i większy przelicznik jest nie do przecenienia.
Tu muszę przyznać, że przy teleobiektywach większa GO w przypadku Olympusa przestaje być odczuwalną wadą. Choć jakąś specjalną zaletą też się nie staje.