Strona 5 z 65 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    idąć tym błędnym tokiem myślenia to jeżeli chodzi o GO to wychodzi że Oli jest lepszy niż każdy średni format.

Zależy co chcesz osiągnąć.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    (....)
    Jest też taki Canon 1Ds który jest profesjonalny, a ma tylko 11MPix i 3 fps :neutral:
    Był już 5 lat temu. Teraz to już zabytek (w kategoriach cyfry). Nie wiem jaki ma to związek z premierą olka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Fanatyczne oddanie Olkowi mozna przypisac nie tyko ich uzytkownikom, ale i marketingowcowm czy szkoleniowcom ... to milo. Jednak twierdzenie ze wieksza GO jest zaleta a nie wada przypomina mi ostatnie szkolenie Olympsua..

Przez 45minut szkoleniowcy zachwalali LiveView. Wymieniali jego zalety, twierdzili ze to swietny patent, ze idealnie uzupelnia wizjer.. ochow i achow nie bylo konca Co 2ga plansza prezentacji zawierala informacje lub przynajmniej sama nazwe LV. Niestety sielanka szybko sie skonczyla.

Jeden ze szkoleniowcow powiedzial ze LV swietnie sprawdza sie w studio podczas pracy z modelami.. zaciekawiony tym zdaniem zapytalem czy aby duze opoznienia przy korzystaniu z LV nie sa przeszkodza przy fotografowaniu ludzi? Mily pan nie odpowiedzial na moje pytanie, tylko stwierdzil, ze to nie jest wada.... te opoznienia to po prostu cecha tego sprzetu...

Kontyunowalem zatem i ponowilem pytanie tym razem dodajac argument - przy opoznieniach nigdy nie fotografujemy tego co widzimy, a przeciez w fotografii portretowej ma to istotne znaczenie.. w koncu mimika twarzy modela zmienia sie non stop. Odpowiedz jaka uzyskalem zbila mnie z tropu - "wcale nie trzeba tego uzywac jesli komus nie odpowiada..". Myslalem ze tam padne ... Nagle glowna zaleta stala sie czyms zbedny i nie porzebnym, zas wady przeksztalcily sie w cechy.

W tej dyskusji dzieje sie to samo - fanatycznie oddani uzytkownicy Olympusa uwierzyli ze duza glebia ostrosci to nie wada, tylko cecha ... a co wiecej, zaleta!! Zupelnie jak opoznienia przy LiveWiev. Jeszcze troche i sie okaze, ze wieksze szumy to rowniez + ...

Byc moze dla kogos kto fotografuje koncerty duza GO + przyslona 2.0 bedzie zaleta ... ale beda to odosobnione przypadki i nie mozna uogolniac, ze np. kazdy "slubopstrykacz" bedzie wniebowziety takimi parametrami.

Dodam na koniec, ze pytanie o ciemny i maly wizjer w obecnych lustrzankach (E410,E510) szkoleniowcy potraktowali milczeniem i przeszli do dalszego tematu ignorujac skierowane do nich slowa.

Co do optyki - wrazenie robi jedynie obiektyw Zuiko 7-14 ktory jest pozbawiony dystorsji i fajnie sie nim fotografuje. Milo sie tez pracuje 150/2. Jednak pozostale szkla, wlaczajac w to topowe 300/2.8, 35-100/2 oraz 90-250/2.8 sa koszmarnie powolne i jesli E3 nie przyspieszy ich dzialania 2-krotnie to beda sie one nadawaly raczej do fotografii amatorskiej ... bo w fotografii sportowej to raczej mozna nimi fotografowac trybuny, a nie szybkie akcje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    W tej dyskusji dzieje sie to samo - fanatycznie oddani uzytkownicy Olympusa(...)
    Wskaż tych fanatycznych użytkowników 4/3...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeden ze szkoleniowcow powiedzial ze LV swietnie sprawdza sie w studio podczas pracy z modelami.. zaciekawiony tym zdaniem zapytalem czy aby duze opoznienia przy korzystaniu z LV nie sa przeszkodza przy fotografowaniu ludzi? Mily pan nie odpowiedzial na moje pytanie, tylko stwierdzil, ze to nie jest wada.... te opoznienia to po prostu cecha tego sprzetu...
    Oni (tj. szkoleniowcy - z dowolnej firmy) to nawet tak fajnie mówią wtedy: "it's a feature, not a bug!"
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jednak pozostale szkla, wlaczajac w to topowe 300/2.8, 35-100/2 oraz 90-250/2.8 sa koszmarnie powolne i jesli E3 nie przyspieszy ich dzialania 2-krotnie to beda sie one nadawaly raczej do fotografii amatorskiej ... bo w fotografii sportowej to raczej mozna nimi fotografowac trybuny, a nie szybkie akcje.
    Raczej nie przyspieszy. Do tego potrzebny jest nowy napęd. I stąd wprowadzają nowe obiektywy.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Oni (tj. szkoleniowcy - z dowolnej firmy) to nawet tak fajnie mówią wtedy: "it's a feature, not a bug!"
    No wlasnie w tym problem ze z innymi szkoleniowcami da sie konstruktywnie dyskutowac... tylko z Olympusem nie ??:

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Z tym żeby osiągnąć odpowiednio głęboką GO to te 5D z F2.8 trzeba przymknąć o dwie działy w porównaniu do E3 z F2.0 i łącznie mamy 3 działki różnicy.
    Tyle ze kolega Bgnet007 pisal o odpowiednio plytkie GO ;-)
    A idac tym tropem, mozna napisac, ze dowolna maupka jest lepsza od 1ds-a, bo ma taka szeroko glebie ze ho-ho ;-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Tyle ze kolega Bgnet007 pisal o odpowiednio plytkie GO ;-)
    A idac tym tropem, mozna napisac, ze dowolna maupka jest lepsza od 1ds-a, bo ma taka szeroko glebie ze ho-ho ;-)

Marcin
    Dosłownie jak panowie z LPR

Kiedyś ludzie przesiadali się z MF na FF żeby mieć większą GO. Dociera że nie zawsze milimetrowa GO jest pożądana, a w wielu przypadkach zmusza do drastycznego przymykania czego efektem jest pogorszenie jakości obrazu.

A dla wielu możliwość jaką daje mniejsza matryca i większy przelicznik jest nie do przecenienia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tu muszę przyznać, że przy teleobiektywach większa GO w przypadku Olympusa przestaje być odczuwalną wadą. Choć jakąś specjalną zaletą też się nie staje.

Strona 5 z 65 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów