Pokaż wyniki od 1 do 10 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Zanim Canon coś takiego pokaże, minie kilka lat. A pewnie, znając jego politykę, nie da tyle w jednym body. Poza tym ciągnie rozwiązania z analogowych czasów, jak np. stabilizacja w obiektywach.
    Cóż Canon w latach osiemdziesiątych też się mocno ociągał z pokazaniem lustra z AF (próby z T80 pomijam, bo to była raczej wtopa) ale jak pokazali w marcu 86' (bodajrze jako ostatni z wielkich lustro z AF-em) EOS-a 650 i USM-y to reszcie szczęka opadła tak, że się nie mogli pozbierać przez następne 20 lat. Nie twierdzę że teraz też tak będzie - twierdzę jedynie, że jest zupełnie bez znaczenia czy ktoś wchodzi z jakimś nowum na rynek jako pierwszy czy ostatni.
    A co do tego czy firma śpi z nowościami czy nie, to najlepszy przykład mieliśmy stosunkowo niedawno kiedy wydawało się, że Nikon już niedługo spakuje walizki (przynajmniej z rynku pro). Tymczasem duetem D300/D3 wrócili do gry tak, że teraz o ironio to Nikon ma trzy pełnoklatkowe dslr-y na rynku, a Canon sprawia wrażenie jakby dreptał w miejscu nie bardzo wiedząc w którą stronę podążać. Dopiero trochę nową piątką się odbili (głównie - o ironio - tymi filmami).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-06-2009 o 00:38
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cóż Canon w latach osiemdziesiątych też się mocno ociągał z pokazaniem lustra z AF (próby z T80 pomijam, bo to była raczej wtopa) ale jak pokazali w marcu 86' (bodajrze jako ostatni z wielkich lustro z AF-em) EOS-a 650 i USM-y to reszcie szczęka opadła tak, że się nie mogli pozbierać przez następne 20 lat.
    dodam tylko, ze firma, ktora jako pierwsza wprowadzila w ogole system AF dzisiaj nie dziala juz na rynku fotograficznym. co wiecej, mimo zaprzezenia do pracy duzego sztabu inzynierow, ten system AF do dzis nie osiagnal sensownej szybkosci i sprawnosci, przez co marketing musi solidnie nadrabiac.

chodzi o Minolte, jesli ktos z historii nietomny.

druga strona medalu jest faktyczny ostatni z wielkich, ktory ociagal sie i w konsekwencji nie wprowadzil sensownego systemu AF. firma, ktora w okresie swietnosci korpusow manualnych byla poniekad niedoscigalnym wzorem jakosci i ergonomii. niestety, wejscie AF ja troche zaskoczylo i niedocenila klienta masowego. w latach 90-tych obudzila sie z reka w nocniku i jej produkcja aparatow ograniczyla sie do kompaktow i dziwacznych lustrzanek bez wymiennej optyki. pojawienie sie fotografii cyfrowej powitala zaprojektowanym od nowa systemem, ktory poki co pozostaje rownie wielkim wydarzeniem w historii fotografii jak wspomniane wyzej lustrzanki bez wymiennej optyki. swoje miejsce na rynku maja, ale majtek to to specjalnie nie opuszcza...

mowa o Olympusie tym razem. ktorego OM byl (i nadal jest) megawypasionym sprzetem, ktoremu normalnie fiordy z reki jadly. co z tego, jesli budowana przez lata reputacja OM-a w kilka lat roznioslo wejscie bagnetow elektronicznych i obiektywow AF.

moral z tej historii... zostawmy przewidywanie przyszlosci szamanom i innym fusowrozcom
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

jest już oficjalnie:

http://www.dpreview.com/previews/olympusep1/

prawie ideał...
    prawie, bo Panasonic nie podzielił się swoim superszybkim AF-em z G1
    nawet ISO 6400 wygląda znośnie (chyba nowy procek skutecznie rozsmarowuje szumy)
    wszystko wygląda świetnie, ale ten AF z kompaktu...
    choć dpreview zastrzega, że to nie jest jeszcze ostateczna wersja firmware, więc może jeszcze go podciągną (w specyfikacji jest jakiś "fast speed AF" czy jakoś tak)

Uprawnienia umieszczania postów