Strona 25 z 45 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Mieszany widok

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Widzę, że tęsknicie do małego sprzętu, ciągle wspominając o zostawieniu w domu owego plecaka z zestawem eLek, skoro także duża grupa osób na tym forum tak lubuje się ogniskowej 35mm, to taki olympus z naleśnikiem 17mm może faktycznie okazać się niezła alternatywą, chociaż do zestawu 5d + 35 1.4 raczej nie będzie mu blisko, zresztą pewnie kluczowa sprawa jest do czego ma być użyty. Bo nie powiem, fajnie na spacer z dzieckiem by było pójść z aparatem w kieszeni i mieć ręce wolne Może ten model okaże się takim hitem jak kiedyś stary dobry Mju2, którego wspominam jak najlepiej. Kwestią jest oczywiście cena i nie sądzę, patrząc np po G10, żeby szybko spadła.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    skoro także duża grupa osób na tym forum tak lubuje się ogniskowej 35mm, to taki olympus z naleśnikiem 17mm może faktycznie okazać się niezła alternatywą
    Na szczescie nie trzeba sie ograniczac do 17mm. Za chwile bedzie (juz jest?) 20/1.7 od Panasonica. Sadze, ze worek z krotkimi stalkami rozwiaze sie szybko, bo ich projektowanie/produkcja nie jest drogie a poza tym takie obiektywy (nalesniki) maja sens w tym systemie. Zreszta tak sugeruje wywiad zamieszczony na dpreview (warto poczytac).

Choc osobiscie marzy mi sie malutkie 300/4 (oczywiscie raczej z korpusem w rodzaju G1), ale takiego obiektywu pewnie nigdy sie nie doczekamy, bo Olek nie wydoli. Chyba, ze system zrobi furore, a Panasonic przejmie Olka i beda ladowac w to sporo kasy.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Dokladnie uwazam jak pisze Piotr_0602, mysle ze do reporterki, fotografii sytuacyjnej spokojnie ta matryca wystraczy. Zwlaszcza jak sie porobi cz/b ze specjalnym szumo ziarnem. Kilka takich przykladow jest na dpreview.

Druga nadzieja to w malej staloogniskowej optyce, tutaj akurat Olypmus ma swoje doswiaczenia - czy to w dawnych szklach zuiko - zawsze byly one zgrabne. Czy to po tym jak jasne szkla potrafi robic do systemu 4/3. No i potrafi robic swietne szerokokatne zoomy ktore ostroscia przebijaja L Canona, jak 9-18 mm f/4-5.6 ED. Mysle ze szybko powstanie kilka jasnych i malych stalek do tego aparatu. Po taki aparat siegna osoby ktore chcialy by miec namiastke Leici, Bessy, Canonetow czy niegdys popularnego Olympusa mjuII (35/2.8).

I jest juz wiecej na optycznych o tym aparacie, plus zdjecia.
    http://www.optyczne.pl/1961-nowość-O...ykładowe.html
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 17-06-2009 o 10:16

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Thumbs up

Odżyły wspomnienia (odnośnie dalmierzowców - choć wiem, że to pewna namiastka). Olek mnie zaskoczył. Ciekawy fotoaparat. Zmartwił mnie Zuiko 17mm, f/2,8 - tylko 5 listków przysłony. No cóż. Poczekamy, zobaczymy. Na spadek cen, czarny korpus i jaśniejszą szeroką stałkę np.28mm, f/1,8 (wcale nie musi być to "naleśnik" ).
    Dla mnie ciekawy dodatek do dyskretnej pracy i dosłownie aparat, który nosiłbym zawsze. Kadrowanie przez zewnętrzny celownik lunetkowy też mnie nie odstrasza. Wręcz przeciwnie. Ciekawe, jak problem paralaksy ? Będzie korygowana automatycznie ?
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 17-06-2009 o 18:24
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Odżyły wspomnienia (odnośnie dalmierzowców - choć wiem, że to pewna namiastka). Olek mnie zaskoczył. Ciekawy fotoaparat. Zmartwił mnie Zuiko 17mm, f/2,8 - tylko 5 listków przysłony. No cóż. Poczekamy, zobaczymy. Na spadek cen, czarny korpus i jaśniejszą szeroką stałkę np.28mm, f/1,8 (wcale nie musi być to "naleśnik" ).
    Dla mnie ciekawy dodatek do dyskretnej pracy i dosłownie aparat, który nosiłbym zawsze. Kadrowanie przez zewnętrzny celownik lunetkowy też mnie nie odstrasza. Wręcz przeciwnie. Ciekawe, jak problem paralaksy ? Będzie korygowana automatycznie ?

Ja czegoś nie kapuję - w czym ten aparat ma być lepszy od hybryd czy kompaktów dostępnych na rynku ? (przy założeniu, że można nosić go zawsze, bo bez tego kryterium ten pomysł w ogóle nie ma sensu).

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Ja czegoś nie kapuję - w czym ten aparat ma być lepszy od hybryd czy kompaktów dostępnych na rynku ?
    Matryca 4/3 pewnie nie zabija szumem na iso 400 tak jak większość kompaktów.

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Matryca 4/3 pewnie nie zabija szumem na iso 400 tak jak większość kompaktów.
    Aha, no ja jestem z tych co nie używają czułości większej niż 400 . Wyższe mogą nie istnieć.
    Ale czy myslisz, że potencjalny kupiec będzie w ogóle o czymś takim wiedział i myślał ? Nie sądze.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Tym bardziej, że potencjalny kupiec to:
    http://www.youtube.com/watch?v=_TYCzC7LLhg

:-D
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Ja czegoś nie kapuję - w czym ten aparat ma być lepszy od hybryd czy kompaktów dostępnych na rynku ? (przy założeniu, że można nosić go zawsze, bo bez tego kryterium ten pomysł w ogóle nie ma sensu).
    Żartujesz sobie, czy faktycznie nie widzisz różnicy choćby w możliwości używania jasnej, wymiennej optyki ?
    Aaa, nie "kapujesz". OK. Pokaż mi tylko, gdzie napisałem, że TEN aparat jest lepszy ? Dla mnie to ciekawa alternatywa w stosunku do luster (bo o kompaktach i hybrydach nie rozmawiam).
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

Mam taki wizjer w Olku SP570UZ - badziew totalny, nic nie widać. Może ten w G1 jest lepszy, ale i tak bez porównania do systemów opartych na optyce.
    Co do idei malutkich aparatów z wymienną optyką, to cóż... takie mamy czasy, że mają one szansę na rynkowy sukces. A to zgodnie z prawem Kopernika o wypieraniu dobrej monety przez złą.
    Żyjemy mianowicie w epoce, w której MP3 wypiera i tak niedoskonałe CD, podczas gdy dostępnymi "gęstymi" formatami zapisu dźwięku pies z kulawą nogą własciwie się nie interesuje.
    I te aparaciki to takie właśnie MP3... małe, wygodne, kolorowe, świecące, można zabrać ze sobą wszędzie i pokazać koleżance (biała wersja w skórzanym białym pokrowcu IMO rządzi!).
    Minimum wysiłku umysłowego, maksimum wygody - takie czasy.
    A że nie uzyska się z tego zdjęć wysokiej jakości? A co to jest jakość? Przecież ciocia Basia świetnie wyszła, czego ja się czepiam???
    Opowiadanie o "jakości zdjęć jak z lustrzanki" jest w przypadku tych zabawek bardzo grubym nadużyciem. Zobaczcie sample. Zdjęcia już na ISO100 szumią. ISO 800 przeraża a powyżej to już tylko kasza nie nadająca sie do jakichkolwiek ocen.
    Jasną optykę do 4/3 robi Sigma (30mm i 50mm oba szkła f/1.4), można podpiąć przez konwerter, ale co wówczas z kieszonkowością takiego MP3?
    Fizyki się nie oszuka, ale można oszukać klienta, i to własnie robi Olympus opowiadając o "lustrzankowej" jakości zdjęć z tych zabawek.
    I wielu taką reklamę łyknie. Jak młode wieloryby... A przecież wystarczy obejrzeć sample.
    Wiszą już niemal wszędzie. I bardzo mało jest rozsądnych, co mają odwagę powiedzieć, że cesarz Japonii jest w istocie nagi.
    Sam też kupię jeden dla córki, bo to malutkie i śliczne ale tylko biały!
    Sen gadźeciarza ale nie nazywajcie tego aparatem fotograficznym, na litość Boską!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Strona 25 z 45 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów