Cytat Zamieszczone przez jur Zobacz posta

(...) 2 lata temu olek jeszcze nie miał E-3 i E-30, to są body które niczym nie odbiegają od systemów C i N. A w niektórych przypadkach często je przewyższają. E-30 ma nową matrycę i jej zachowanie na na iso 2000 jest używalne, poza tym banding jest już historią. Sam ma 2 systemy, dlatego wiem co mówię. A o GO już nie mogę słuchać, strzelająć z E-30 i dajmy na to z D90 na f2 liczba trafień w GO będzie o wiele wyższa w olku, oczywiście to jest oczywiste ale o to nam przecież chodzi o jak najwięcej ostrych zdjęć
Dokładnie.
Przy ogniskowej o ekwiwalencie 50mm wolę większą ostrość.
Po to chcę tu f/1.4 by mieć krótkie czasy i robić zdjęcia bez lampy.
Ale ultrapłytka GO przy tej ogniskowej raczej jest problemem.
Poza tym w Canonie 50mm f/1.4 na pełnej dziurze to mydło. Sensownie robi się dopiero przy f/2, a dopiero f/2.8 daje fajne wyniki.
Leica 25mm f/1.4 do 4/3 jest ostra przy pełnej dziurze, a wtedy mamy GO jak przy f/2.8 na FF, czyli płytką ale bez przesady. Czyli więcej zastosowań mamy przy pełnym otworze.

Ultrapłytką GO potrzebuję do głównie do portretu.
Tu Canon ma duży wybór fajnych szkiełek.
Olek ma tylko makro 50mm f/2 co czasem jest za głęboko (f/4 przy FF).
Gdy Olek wypuści coś w tych okolicach ogniskowej f/1.4 (co powinno był łatwe i tanie do zrobienia), albo może f/1.2 (do 4/3 udaje się robić szkiełka o 1EV jaśniejsze niż do FF -> zoomy f/2, makro f/2) w jakiejś akceptowalnej cenie. Taka GO mi wtedy wystarczy i może zastanowię się nad zamianą FF na mniejsze 4/3.

A aparaty - oprócz nieco słabszej przy wysokich ISO matrycy, resztą nowe body Olka górują pod wieloma względami nad konkurencją w tej samej cenie.