Pokaż wyniki od 201 do 210 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Bo takie porównanie jest kompletnie nietrafione - weź do reki olka i np d90/450d, zrób takie same kadry z dużym kontrastem na różnych czułościach i porównaj szumy, rozpiętość tonalną, plastykę z jasnymi szkłami - wtedy zobaczysz te "mity".
    D90 nie jest konkurentem seri 4xx i 5xx. Poza tym nie mam do niego dostępu.

Ale o C 450D coś niecoś mogę napisać (subiektywnie).
    • Jeśli chodzi o szumy E-510 vs C 450D to różnica sięga w porywach do 0.5 EV (jak się dobrze postarać aby ją uzyskać).
    • Różnicy w rozpiętości tonalnej nie zauważyłem.
    • Jeśli hipotetycznie byśmy mieli obiektywy o tym samym kącie widzenia i tej samej jasności to różnica w GO wyniosła by ok 0.5 EV.

Czy to są ogromne różnice? Przy normalnych zdjęciach są praktycznie nieodczuwalne. (aha jeśli chodzi o szumy to taki D80 też wypada gorzej od C450D, więc olek nie jest sam ;-) )

A plastyka/bokeh to jest już jakaś totalna bzdura. Zależy to wyłącznie od szkła. Portret (nie mój) uzyskany zwykłym, tanim, kitowym teleobiektywem: link.

Podsumowując, chciałem powiedzieć tylko tyle, że różnice pomiędzy 4/3 a APS-C istnieją, ale nie są one znaczne, a tak są przedstawiane czasami na forach choćby w tym cytacie: "Dobry ruch, seria 4xx i 5xx juz mocno odstawala od konkurencji". A jakbym chciał to spokojnie też bym wymienił modele które odstają od małych olków w niektórych kwestiach :-P

Najważniejsze, że to co można uzyskać z małych olków jest w pełni wystarczające aby kreatywnie bawić się w fotografię.

EDIT:
    dzik moja opinia jest wyrobiona na podstawie obcowania z tymi aparatami. A twoja? Fotografowałeś kiedyś olkiem?
    A "idiotyczne" to są już prędzej te słowa: "Dobry ruch, seria 4xx i 5xx juz mocno odstawala od konkurencji.". Spodziewasz się, że obraz z nowego olka będzie znacznie lepszy od tego co oferuje seria 4xx i 5xx?
    Ostatnio edytowane przez sando ; 25-02-2009 o 17:31

Uprawnienia umieszczania postów