Pierwszy raz mialem dziś okazję pomacać Pen'a... wersja srebrna ze srebrnym zoomem. Ludzie - to jest cacuszko! Ultragadżet!Gdyby zdjęcia miał tej samej jakości co wygląd, projekt i wykonanie to C, N i L już by mogli zwijać kramik...
![]()
Pierwszy raz mialem dziś okazję pomacać Pen'a... wersja srebrna ze srebrnym zoomem. Ludzie - to jest cacuszko! Ultragadżet!Gdyby zdjęcia miał tej samej jakości co wygląd, projekt i wykonanie to C, N i L już by mogli zwijać kramik...
![]()
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Teraz jak tak bardzo potaniał sam EP1 oraz pierścień redukcyjny do obiektywów 4/3 a każdy kto kupi ten aparat otrzymuje w prezencie lampę FL 14 to wielu osobom zacznie się podobać. Tak mi się zdaje. Mnie osobiście bardziej leży EP2.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Faktycznie o gustach trudno dyskutować ale dla mnie Pen jest ślicznym i uroczym cacuszkiem. Wiem, bo macałem dziś w Conn's Cameras.
Natomiast o ergonomii trudno mi się wypowiadać bo nigdy nie będę robił zdjęć tym aparatem - po prostu nie jestem zainteresowany.
Natomiast jestem w stanie bez problemu wyobrazić sobie to cudeńko w rękach jakiejś pięknej dziewczyny, co to ma ambicje po prostu sobie tylko popstrykać.
Na pewno będzie jej pasować i na pewno IQ ją zadowoli.
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Potaniał, bo jego systemowy brat - Panasonic GF1 - ma dużo lepszy AF i lepiej zastąpi lustrzankę od EP-1 czy EP-2. Ale ten PEN to nadal fajny aparat i dobrze że taniej, bo startowa cena była zaporowa.
Co do wyglądu - lepie mu z "naleśnikiem" 17mm f/2.8 (ekw. 34mm) niż z zoomem. Podczas gdy body jest soldnie metalowe (a la Leica) to zoom jest przy nim koszmarnie plastikowy (abstracując od optycznych możliwości). A najlepiej, z obiektywem Panasonica 20mm f/1.7 (100% kompatibilny z EP-1).
mnie akurat nawet plastik nie przeszkadzal jak to macalem, ale profil uchwytu i rozmiar jest koszmarny. na reke malego skosnookiego onanisty to to i moze pasuje, ale mnie osobiscie za grzyba.
a ze to potanialo... to chyba logiczne, biorac pod uwage, ze pierwsza cena byla kompletnie z ksiezyca wzieta...
Rzeczywiście obecna cena Pen'a bardziej pasuje do rzeczywistości, choć nadal wydaje mi się on drogim sprzętem w stosunku do tego co oferuje.
Ale za to jest śliczny!![]()
Śliczny, śliczny, ale najlepiej mu do twarzy z "naleśnikiem".
Na razie są tylko dwa naleśniki - Zuiko 17mm f/2.8 oraz Lumix 20mm f/1.7. Jeszcze nieduże makro Lumix 45mm f/2.8. Ale na wiosnę 2010 będzie jeszcze szeroki kąt Lumix 14mm f/2.8 i rybie oko Lumix 8mm f/2.8.
Z naleśnikiem toto zmieści się do kieszeni. I świetnie wygląda ze stylowym, "oldskulowym" skórzanym etui. Jak cena spadnie do jakiś 1300-1500 zł to wtedy dopiero będzie hit.
Czemu te stałki takie ciemne?Naprawdę nie da się zrobić na 4/3 nic jaśniejszego? Przecież przy tej ciupinkiej matryczce mają głębię jak stąd do wulkanu Fuji
Aaaaaaaaa, pewnie dzięki temu nie muszą się przykładać do autofokusa
![]()