Strona 49 z 65 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

jest test na Optycznych:

http://optyczne.pl/104.1-Test_aparat...P1_Wstęp.html

A Canon, niestety, nie dał w G11 większej matrycy. Dobrze chociaż, że zmnieszył ilość Mpix.
    1/1,7'' w G11 to 43,2mm2.
    4/3'' w E-P1 to 243mm2, blisko 6 razy więcej światłoczułej powierzchni.
    Dlaczego Canon nie dał w G11 choćby 2/3'', o czym większym nie wspominając?

G11 ma rozmiary 112 x 76 x 48 mm, waży 355g (405g z akumulatorem).
    EP-1 ma rozmiary 120.5 x 70.0 x 35.0 mm i waży 335g (395g z akumulatorem)
    Rozmiary i masa bardzo zbliżone, tylko jeden ma blisko 6-krotnie większą powierzchnię matrycy.

Uzależniony

Domyślnie

Nie rozumiesz chyba ze G11 i ep-1 to zupelnie inny rynek, rownie dobrze mozesz biadolic ze w ixusach jest mala matryca. A dlaczego E-30 nadal kisi sie z matryca 4/3 zamiast 35mm?

Wagi ep-1 podales ze szklem?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Rozmiary i masa bardzo zbliżone, tylko jeden ma blisko 6-krotnie większą powierzchnię matrycy.
    poczekaj na testy jakosciowe.
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

jest test na Optycznych:

http://optyczne.pl/104.1-Test_aparat...P1_Wstęp.html

A Canon, niestety, nie dał w G11 większej matrycy. Dobrze chociaż, że zmnieszył ilość Mpix.
    1/1,7'' w G11 to 43,2mm2.
    4/3'' w E-P1 to 243mm2, blisko 6 razy więcej światłoczułej powierzchni.
    Dlaczego Canon nie dał w G11 choćby 2/3'', o czym większym nie wspominając?

To teraz odpowiedz na pytanie jaką wagę i ciężar będzie miał ten olek jak przyczepisz do niego 5-cio krotny zoom 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fakt faktem, ale wolałbym by G11 miał wymienną optykę i ze 3 małe stałki, a nie 5-krotny zoom. Nie lubię kompaktowych zoomów regulowanych przyciskami czy suwakami.

Gabaryty G11 i EP-1 z przypiętym naleśnikiem będą podobne - do kieszeni marynarki czy kurtki się zmieszczą, choć troche większe od typowego kompaktu, sporo mniejsze od typowej lustrzanki.

Bardziej się nastawiam na Panasonica GF1 niż EP-1. G11 nie kupię z matrycą 1/1.7'' - to już wolałbym mniejszego gabarytowo Panasonica LX3. GF1 ma wyjść ze stałkami 20mm f/1.7 (ekwiwalent 40mm na FF) i 45mm f/2.8 makro ze stabilizacją (ekwiwalent 90mm na FF). Powinno się to upchać po kieszeniach marynarki, czego z moim 5D i Sigmą 50mm f/1.4 plus jakiś Canonem 100mm f/2.8 macro nie zrobię. Może wygląd GF1 nie będzie taki "oldskulowy" ale może będzie miał AF na poziomie Canona 450D (z Panasonica G1).

Znacznie ciekawszy og G11 jest nowo pokazany Canon S90.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiesz Twoje biadolenia (pomijam już że trochę męczące ) są tak samo bez sensu jakby ktoś kto kupił Mamiyę RZ i narzekał, że ciężka, że szkła duże, że po kieszeniach nie upcha . W mercedesie S-ce też się zbyt dużo piasku nie przewiezie mimo, że kosztuje więcej niż niejedna ciężarówka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie biadolę, ale po prostu stwierdzam że zestaw FF jest spory gabarytowo. Mimo go targam go ze sobą, nawet na tatrzańskie wspinaczki (dlatego kupiłem plecak Naneu K4L). Ostatnio przeszedłem się po Orlej Perci - cały dzień wspinania się po tatrzańskich szczytach. W plecaku 5D i dwa szkiełka. Żeby zrobić fotkę, trzeba było zdjąć plecak, wyciągnąć sprzęt - zupełnie odpadały fotki na wąskich półkach, przy wspinaczne po łańcuchach, ect. Mały aparat na szyi (5D tu odpada) dałby mi sporo ciekawych fotek (szczególnie że gdy bylem na stromej ścianie, bez opcji rozpakowania placaka, GOPR w pobliżu trenował ewakuację śmigłowcem - byłby świetne fotki).
    Mój kompakcik Fuji E510 to nie rozwiązanie - wszystkie wady małej matrycy wychodzą.
    Po obejrzeniu fotek z gór kumpla (robionych kompaktem) i moich (5D) różnica jest kolosalna. Dynamika zdjęć dramatycznie różna, kompakt przepala całkowicie niebo gdy widać jakieś szczegóły na tle gór, zdjęcia z kompaktu płaskie. Ale tam była matryca mikroskopijna 1/2.5''.

O wadze 5D i dwóch L-ek nie wspomnę, ale w takich wypadkach każdy kilogram ma znaczenie.

Ciekawy punkt widzenia na micro4/3:

http://www.lensrentals.com/news/view...s-on-micro-4-3

Gość używał Sigmy DP1, Canona G9, G10. Teraz próbował EP-1, G1 i GH1. Daleki jest od zachwytu, EP-1 ma swoje wady i niedociągnięcia, ale woli go od G10.

Uzależniony

Domyślnie

A np potrafisz zrozumiec ze seria G ma inne przeznaczenie niz maly kompakt od kieszeni?
    Mi sie wydaje ze nie. Tak samo jak inne przeznaczenie ma lopata i siekiera, jednym i drugim mozna sciac drzewo i wykopac dziure.
    Nudza mnie twoje biadolenia na G11, na G10, na fatalnego ciezkiego 5D.
    Zrobmy uklad, za twoje 5D ze szklami dam Ci nowe piekne super hiper telecentryczne E-3, lub E-P1 z kompletem wszystkich (obu) szkiel.
    Olympus ma lepsze szkla, lepsze matryce, lepsze kolory, jest lzejszy, telecentryczny a 5D obciazony wadami analogowego myslenia.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie biadolę, ale po prostu stwierdzam że zestaw FF jest spory gabarytowo.
    Oczywiście, że ciężarówka do przewozu 6 ton piasku jest większa od tej do przewozu 3.5t 8). Tylko że to w sumie dość mało odkrywcza konkluzja :wink:8).
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    A np potrafisz zrozumiec ze seria G ma inne przeznaczenie niz maly kompakt od kieszeni?
    Mi sie wydaje ze nie. Tak samo jak inne przeznaczenie ma lopata i siekiera, jednym i drugim mozna sciac drzewo i wykopac dziure.
    Nudza mnie twoje biadolenia na G11, na G10, na fatalnego ciezkiego 5D.
    Zrobmy uklad, za twoje 5D ze szklami dam Ci nowe piekne super hiper telecentryczne E-3, lub E-P1 z kompletem wszystkich (obu) szkiel.
    Olympus ma lepsze szkla, lepsze matryce, lepsze kolory, jest lzejszy, telecentryczny a 5D obciazony wadami analogowego myslenia.
    To jakie G11 ma tajemnicze przeznaczenie?

5D daje ładny obrazek, nie chcę zamiast ale dodatkowo. Ma FF swoje zalety, ale czasem gabaryty przeszkadzają. Czy to takie straszne że o tym wspominam? Nie pisałem że 5D jest fatalny (choć ma wady) ale że jest duży i duże są do niego obiektywy.
    A jako dodatek do FF wolę, przy podobnych gabarytach, aparat z 6-krotnie większą matrycą i wymienną optyką, niż kompakt z małą matrycą 1/1.7'' i niewymiennym zoomem.

Nie wmawaj mi rzeczy których nie głosiłem. EP-1 ma lepsze/większe matryce od G11 przy podobnych rozmiarach aparatu od G11. Nie ma lepszych od 5D, bo FF jest 4-razy większe od 4/3, ale niewiele mniejsze od APS-C przy aparatach zbliżonych do G11. I to jest akceptowalny kompromis - zrezygnuję nieco z jakości obrazka zyskując na rozmiarach.

Co do twojej propozycji, to może gdybyś zaproponował Panasonica GH1 z 14-140 f/4-5,6, 7-14 f/4, 20 f/1.7 (lub Lecią 25/1.4 + adapter 4/3-micro4/3), i 45/2.8 macro to byłbym się zastanowił nad zamianą mojego 5D, 17-40/4, 70-200/4 IS i Sigmy 50/1.4. EP-1 do tego już sam dokupię. Prawdopodobnie we wrześniu wejdą na rynek 20mm f/1.7 i 45mm f/2.8 macro OIS. Do września niedaleko.

Strona 49 z 65 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów